Dostupni linkovi

Otkrivena lutajuća planeta


Lutajuća planeta
Lutajuća planeta
Astronomi su otkrili lutajuću planetu, koja se kreće svemirom, ali ne kruži oko zvijezde. Planeta je udaljena blizu sto svjetlosnih godina od Zemlje.

Nedavna istraživanja su pokazala da su ovakve planete relativno česta pojava, ali sve do sada nije otkrivena neka slična planeta.

Relativno mala udaljenost je dozvolila astronomima na procijene starost planete. Oni su otkrili da je planeta stara između 50 i 120 miliona godina i nazvali su je CFBDSIR2149-0403.

Naučnici vjeruju da se planete lutalice formiraju na dva načina – slično planetama koje kruže oko zvijezda i nastaju od diska prašine i krhotina, koja se onda izbacuje iz orbite zvijezde, ili na način na koji se formiraju zvijezde, ali koje nikada ne dostignu potrebnu masu.

Međunarodni tim je krenuto u potragu za ovakvim objektima korištenjem mreže teleskopa na Havajima i u Čileu. Do sada su pronašli samo jednu lutajuću planetu.

"Ovaj objekt je otkriven tokom skeniranja koje je pokrilo površinu hiljadu puta veću od površine Mjeseca. Posmatrali smo stotine miliona zvijezda i planeta, ali smo pronašli samo jednu lutajuću planetu", kazao je Etienne Artigau, jedan od vođa istraživanja.

Ono što su naučnici uspjeli zaključiti je da se objekt kreće zajedno sa grupom objekata poznatih kao "AB Doradus pokretna grupa", koja se sastoji od 30-ak zvijezda.

Zbog činjenice da se ova planeta kreće zajedno sa tom grupom, astronomi sa sigurnošću od 87 posto mogu reći da se planeta formirala kada i te zvijezde.

Naučnici vjeruju da temperatura na površini planete iznosi oko 400 stepeni celzija, a da joj je masa četiri do sedam puta veća od Jupitera.
XS
SM
MD
LG