Dostupni linkovi

Otkriven dokaz o postojanju vode na Mjesecu


Svemirska letjelica pronašla je dokaze o postojanju vode na Mjesečevoj površini, a naučnici smatraju da ukazuju na tajni izvor, zakopan duboko u stjenovitoj unutrašnjosti Mjeseca.

Magmatska vodu, tekućinu koja potiče iz Mjesečeve unutrašnjosti, otkrio je NASA-in Mjesečev maper mineralogije (M3), instrument ukrcan na indijsku letjelicu Chandrayaan-1.

Otkriće potvrđuje nedavne analize Mjesečevog kamenja, koje su astronauti Apolla donijeli na Zemlju prije četiri decenije.

Naučnici se nadaju da će im ovo otkriće pomoći u istraživanju formiranja Mjeseca.

M3 je otkrio dokaze o magmatskoj vodi unutar minerala na površini mjeseca, nakon snimanja kratera Bullialdus, u blizini Mjesečevog ekvatora.

NASA-ini naučnici posebno proučavaju ovu oblast, jer bi tu, zbog blizine kratera i vrste stijena, mogli bolje da odrede količinu vode u mineralima

Centralni dio kratera sastoji se od posebnog tipa stijena koje se formiraju duboko u Mjesečevoj kori.

"Otkrili smo da centralni dio kratera sadrži značajnu količinu hidroksila, molekule sastavljene od jednog atoma kisika i jednog atoma hidrogena, što je dokaz da stijene u ovom krateru sadrže vodu koja potiče ispod Mjesečeve površine", izjavila je Rachel Klima, planetarna geologinja na Univerzitetu Johns Hopkins.

Otkriće vode u orbiti znači da će naučnici moći da pristupe ranijim uzorcima u širem kontekstu. Godinama se smatralo da su uzorci koje su donijeli astronauti sa Apolla kontaminirani vodom sa zemlje.

"Sada, kada smo pronašli vodu u unutrašnjosti Mjeseca, možemo početi da je poredimo sa drugim karakteristikama Mjesečeve površine. Magmatska voda pruža informacije i o Mjesečevim vulkanskim aktivnostima i unutrašnjem sastavu, što nam može pomoći u otkrivanju Mjesečevog nastanka i koliko su se magmatski procesi mijenjali tokom hlađenja", kaže Kilma.
XS
SM
MD
LG