Dostupni linkovi

Otežan i makedonski transportni prevoz


Kolona kamiona na autoputu ka graničnom prelazu Batrovci, 24. septembar 2015.
Kolona kamiona na autoputu ka graničnom prelazu Batrovci, 24. septembar 2015.

Makedonski izvoznici i prevoznici ni krivi ni dužni trpe štete zbog zatvaranja granica u Evropi pod pritiskom izbegličke krize, kažu iz Saveza privrednih komora Makedonije. Marija Mustrik iz komora informiše da na srpsko-hrvatskoj granici su zaglavljeni i kamioni iz Makedonije.

"Poslednje informacije su da se snalaze sa preusmeravanjem ka alternativnim susednim granicama, gde se i pored dužih kolona, ipak prolazi. Svakako, to su dodatni kilometri i dodatne dozvole za transport koje padaju na teret kompanija. Baš zato, od velikog interesa je da se ovaj problem reši što pre i da se stvari vrate u normalu, jer sa svakim danom štete su sve veće", navodi Mustrik.

Biljana Muratovska iz Asocijacije prevoznika Makam-trans ističe da svako usporavanje prevoza roba znači gubljenje novca. Najveći gubitnici su prevoznici iz zemalja koji nisu u Evropskoj uniji, dodaje ona.

"Ono što možemo uraditi za jedan dan, radimo za dva. Ono što možemo napraviti za tri, radimo za pet dana, čime postajemo veoma neefikasni u izvršavanju transportnih usluga. Naročito sada sa ovim stajanjem na kapijama Evropske unije, to će naneti najveći udarac prevoznicima iz Makedonije, a isto tako direktno će pogoditi izvoznike svežih proizvoda. Bojim se i za one koji izvoze životinjsku robu koja je u zamrznutom stanju", kaže Muratovska.

Tri kamiona sa makedonskim registarskim tablicama, koji prevoze lako kvarljivu robu, u četvrtak ujutro su blokirali prelaz Batrovci/Bajakovo na srpsko-hrvatskoj granici.

Vozači su rekli da su se rešili na ovakav korak jer su nezadovoljni zbog višednevnog čekanja na granici, zbog čega je roba koju prevoze već počela da se kvari. Oni su zapretili da će pokvarenu robu prosuti po autoputu.

XS
SM
MD
LG