Dostupni linkovi

Usvojen budžet BiH za 2012. godinu


Parlamentarna skupština BiH, foto: Midhat Poturović
Parlamentarna skupština BiH, foto: Midhat Poturović
Dom naroda državnog Parlamenta usvojio je budžet BiH za 2012. godinu. Delegati Stranke demokratske akcije glasali su protiv budžeta jer smatraju da su sredstva koja entiteti izdvajaju za državni nivo manja nego što bi trebalo, što, kako kažu, može ugroziti funkcionisanje državnih institucija. Njihovi koalicioni partneri, pak, smatraju da bi veća šteta po BiH bila da budžet nije usvojen.

Budžet za ovu godinu iznosi 950 miliona KM, a predstavnici stranaka koje su glasale za usvajanje budžeta smatraju da je to realna cifra iako je manja od prvobitno planirane, te da bi veća šteta po BiH bila da u četvrtak nije usvojen.

„BiH nakon dužeg vremena može kazati da ima pravo razmišljati o izgradnji socijalne i ekonomske strategije, koja ima šansu da stvori preduvjete da prihodovna strana našeg proračuna na svim razinama BiH bude veća, bolja i sadržajnija“, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

Stranka demokratske akcije uložila je 10 amandmana na prijedlog budžeta, no nijedan od tih amandmana nije prihvaćen. Lider SDA Sulejman Tihić objašnjava zbog čega predstavnici ove stranke nisu mogli dati svoj glas ovakvom budžetu:

„Od ovih 950 miliona imamo siguran izvor za 750 miliona, to je od indirektnih poreza. Kako će doći do ovih još 200 miliona, na temelju čega napraviti rebalans kad imamo ovo ograničenje od 950 miliona, ne samo za ovu godinu nego i za naredne godine.“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kaže kako su planirana sredstva osigurana i da je usvojeni budžet realan.

„Treba reći da je proračun povećan za 45 miliona, da su izdvajanja sa jedinstvenog računa od indirektnih poreza povećana sa 685 na 750 miliona. Mislim da je iznos od 750 miliona koji je garantiran državi BiH za rad institucija najveća sigurnost za BiH“, ocijenio je Bevanda.

Iako je bilo špekulacija o izlasku SDA iz koalicije šest političkih stranaka ukoliko se ne usaglase oko budžeta, u četvrtak je rečeno da šestorka ostaje, ali da će svaka stranka pojedinačno preispitati odnose u koaliciji i predložiti rješenje kako prevazići različita mišljenja koalicionih partnera kada se bude odlučivalo i o drugim važnim pitanjima, poput provedbe odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić - Finci.
XS
SM
MD
LG