Dostupni linkovi

Optuženi za ratne zločine mogu slobodno do Den Haaga


Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Raspravno vijeće u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića odobrilo je njegov zahtjev da bivši oficiri Vojske Republike Srpske koji su optuženi od strane bosanskohercegovačkih vlasti za ratne zločine – mogu slobodno doputovati iz Srbije u Nizozemsku kako bi svjedočili u njegovu korist.

Haški suci, pod predsjedanjem suca O Gon Kwona, napomenuli su u svojoj odluci da se radi o uobičajenoj praksi prema pravilima suda, odnosno - ukoliko se ocjeni da su iskazi svjedoka relevantni za optužbe – postoji mehanizam da se svjedocima dodijeli određeni imunitet od progona, a sve „u interesu pravde“.

Radi se o bivšem zapovjedniku Ilidžanske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Vladimiru Radojčiću i bivšem zapovjedniku 2. Sarajevske lake brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Miloradu Šehovcu.

Karadžić, koji se brani sam, zatražio je od vijeća, potkraj studenog ove godine, da se spomenutoj dvojici garantira da neće biti uhićeni tijekom boravka u Den Haagu na osnovu eventualnih potjernica bosansko-hercegovačkih vlasti jer su i oni to naveli kao uvjet svjedočenja.

Po kaznenom dosijeu MUP-a BiH Radojčić se zajedno s Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem, Dragomirom Miloševićem, Veljkom Stojanovićem i Miletom Isakovićem smatra odgovornim za više incidenata granatiranja civila u Sarajevu 1995. godine.


Šehovac je u izjavi Karadžićevoj obrani naveo - da su pripadnici sigurnosnih službi BiH 2009. godine pretražili stan njegove majke u Dobrinji IV i tom prilikom se o njemu raspitivali.

Inače iskazima Radojčića i Šehovca optuženi namjerava osporavati optužbe za nasumično granatiranje Sarajeva. Radojčić bi trebao boraviti u Den Haagu između 6. i 13., a Šehovac između 7. i 14. prosinca ove godine.

I ovaj tjedan je Karadžić nastavio ubrzano izvoditi bivše pripadnike VRS-a kako bi sudu potvrdili njegove teze obrane – da civili nikada nisu namjerno gađani u Sarajevu, a kojih je podsjetimo, tijekom tri i pol godine opsade poginulo skoro 12 tisuća.

U utorak je dovršio iskaz Dragan Maletić, bivši zapovjednik jedne od četa Prve romanijske brigade VRS-a, a nakon toga iskaz je dao Blaško Rašević, također iz Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je držao grad pod opsadom.

Ovaj tjedan Karadžić je najavio plan ispitivanja čak 8 svjedoka, čiji se najveći dio iskaza u sudnici odnosi na unakrsno ispitivanje tužiteljstva, odnosno osporavanje njihovih tvrdnji - da je VRS samo defanzivno djelovala, bez snajperskih jedinica i bez namjernih artiljerijskih napada na civile.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG