Dostupni linkovi

Jedanaest godina zatvora zbog ratovanja za 'Islamsku državu'


Džihadisti sa Balkana: Propagandni film tzv. Islamske države
Džihadisti sa Balkana: Propagandni film tzv. Islamske države

Sud BiH osudio je Enesa Mešića, Salku Imamovića, Ibrahima Delića, Mirzu Kapića, Jasmina Jašarevića, Adema Karamuju i Samira Hadžalića na ukupno 11 godina i dva mjeseca zatvora zbog odlaska na ratište u Siriju i priključenja "Islamskoj državi Iraka i Levanta" (IDIL).

Najveću je kaznu dobio Mešić, koji je osuđen na tri godine zatvora, a Delić i Kapić osuđeni su, pored priključenja terorističkoj organizaciji, i za nedozvoljeno držanje oružja, na kazne od godinu i deset i godinu i 11 mjeseci zatvora.

Mešić koji se branio sa slobode, inače je suprug Elme Đusinac iz Kosovske Mitrovice. Ona je nakon hapšenja prošle godine izručena Srbiji, zbog sumnje da je povezana s radikalnim grupama, te da je prenosila informacije o metama potencijalnih terorističkih napada i vrbovala žene.

Predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH, Mirsad Strika, naveo je kako je Tužilaštvo BiH, van svake sumnje, dokazalo da su osuđeni bili u Siriji, ali i da su se priključili jedinicama koje su UN proglasile terorističkim.

Bočinje kraj Maglaja, uporište vehabijskog pokreta u tom dijelu BiH
Bočinje kraj Maglaja, uporište vehabijskog pokreta u tom dijelu BiH

Neki od njih odranije su poznati po radikalnim stavovima.

Takav je slučaj i sa Ibrahimom Delićem iz Gornje Bočinje kraj Maglaja, inače uporištu vehabijskog pokreta u tom dijelu BiH.

I prije, ali i poslije odlaska u Siriju, Delić je bio poznat po svojim vjerskim predavanjima, na kojima je pozivao ljude iz BiH da ispune svoju vjersku dužnost i odu u džihad.

„Braća su odavno otišla. Ko može da ide Allah ga nagradio da se i nas sjeti, jer dova se mudžahida ne odbija. Ko ne može, nek onda čini dovu za to, braćo“, rekao je.

Priznao je i tokom suđenja da je držao predavanja borcima iz BiH, ali je negirao učešće u ratnim dešavanjima.

Tokom postupka neki od optuženih su tvrdili kako nikada nisu bili u Siriji, ili su tamo bili prije nego što je donesen zakon o zabrani odlazaka na strana ratišta i prije postojanja IDIL-a, te da nisu bili dio terorističkih organizacija.

Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora
Husein Bilal Bosnić osuđen na sedam godina zatvora

Advokat Jasmina Jašarevića, osuđenog na godinu i četiri mjeseca zatvora, najavljujući žalbu kaže:

„Nesporno je da su moj branjenik i ostali optuženi bili u Siriji sredinom 2013., početkom 2014. godine. U toku postupka nijedan dokaz nije proveden na okolnost da se on zaista pridružio terorističkoj organizaciji ISIL. Svjedoci tužilaštva su rekli da je on bio pripadnik jedinice tzv muhadžeri i ensarije. To je jedinica koja se bori protiv Asada, ali koja nikada nije bila član Al kaide IDIŠ-a i sl."

Osuđeni su uhapšeni u okviru akcije Damask, nakon koje je, zbog podstrekivanja za odlazak na strana ratišta i priključenje terorističkim organizacijama, na sedam godina zatvora osuđen Husein Bosnić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG