Dostupni linkovi

Potvrđena presuda Bilalu Bosniću za terorizam


Bilal Bosnic
Bilal Bosnic

Sud BiH potvrdio je presudu Huseinu Bilalu Bosniću, koji je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja i vrbovanja na terorističke aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.

"Tužilaštvo BiH ističe da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravosnažnoj presudi za krivična dela u vezi sa podsticanjem na terorizam, od sedam godina zatvora, i da je ovo prva presuda u ovom delu Evrope, koja se odnosi na ovo krivično delo", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Kao pripadnik takozvane selefijske zajednice Husein Bosnić je u prethodne dve godine propagirao i širio radikalizam u BiH i regionu, ali i javno podstrekivao na priključenje terorističkim organizacijama.

Okupljao je sledbenike u nekoliko gradova na području BiH, pre svega u zajednicima u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, a svoje poruke objavaljivao je i upućivao putem društvenih mreža.

"Direktna posledica ovakvog delovanja je smrt najmanje šestorice mladića iz BiH na sirijskom ratištu, a koji su poginuli kao militanti Islamske države", ističe se u saopštenju.

Na suđenju Bosniću svedočili su roditelji i članovi porodica poginulih, od koji su neki detaljno opisali načine na koji je Bosnić obučavao i odvodio ljude da ratuju u Siriji.

Tužilaštvo je navelo da je na Bosnićev račun uplaćeno više od 200.000 dolara dolara za vrbovanje mladića, dok je njegova odbrana tvrdila da se radilo o namenskim donatorskim sredstvima za nekretnine.

Bosnića su u akciji "Damask" pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH uhapsili 3. septembra 2014. u porodičnoj kući u Bužimu.

XS
SM
MD
LG