Dostupni linkovi

Osude posjete japanskog premijera ratnom svetištu


Japanski premijer posetio kontroverzni ratni hram
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Japanski premijer posetio kontroverzni ratni hram

Japanski premijer Shinzo Abe izazvao je bijes Kine i Južne Koreje zbog posjeta hramu Jusukuni u spomen japanskim vojnicima poginulim za svoju zemlju, no medju kojima ima i osudjenih ratnih zločinaca. Službeni Peking i Seul ovaj hram smatraju simbolom japanskog militarizma u prvoj polovici prošloga stoljeća, a Abea upozoravaju da ima krivu percepciju povijesti.

Abe tvrdi da je posjet zapravo antiratna gesta. Kinezi mu poručuju da se radi o apsolutno neprihvatljivom činu, dok Seul izražava žaljenje i ljutnju uz podsjećanje da japanski premijer ne razmije povijest.

Američka ambasada u Tokiju također je izrazila zabrinutost ocijenivši da će to "pojačati napetost" u odnosima Japana i njegovih susjeda.

Jasukuni je simbol japanske agresije tokom Drugog svjetskog rata, kada su japanski vojnici okupirali Korejski polutok i veliki dio Kine i pri tom počinili strahovite ratne zločine.

Znakovito je da je premijer Abe posjetio hram koji se nalazi u središtu Tokija, točno godinu dana od kada se vratio na vlast 26. decembra 2012.

Poslije obilaska hrama je izjavio kako je želio poručiti kako više niko nikada ne smije patiti zbog rata. “Nije mi namjera bila da povrijedim Kineze i Koreanace”, rekao je Abe.

Dužnosnici tvrde da je Abe posjetio hram kao privatna osoba i da nije predstavljao vladu. U Ministarstvu vanjskih poslova u Pekingu je saopćeno “ovo je veliki politički problem u bilateralnim odnosima i Japan mora preuzeti odgovornost za to”.
Kineski ambasador u Tokiju uložio je službeni protest vladi.

BBC podsjeća da su još sedamdesetih godina prošloga stoljeća Japan i Kina postigli, istina usmeni dogovor, da ni jedan predstavnik japanske vlasti neće posjetiti Jasukuni.
Abe je prekršio dogovor. Još u augustu nije želio posjetiti hram, a tokom svoga prvoga mandata 2006-07 svima je stavio da znanja da njegova noga neće stupiti u hram sve dok on predstavlja diplomatski problem.

Jasukuni je memorijalno mjesto za oko 2,5 milijuna Japanaca poginulih tokom ratova, ali tu su sahranjeni i stotine osudjenih za ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, medju njima i oni koji su planirali rat, kao i general Hideki Tojo koji je pogubljen zbog ratnih zločina 1948.

Abeov djed bio je ratni ministar industrije, nakon predaje Japana bio je uhapšen, ali nikada nije bio optužen.

Ovaj Abeov čin svakako će dodatno utjecati na na odnose u tom dijelu svijeta - napestosti su posljedjih mjeseci u porastu, a medjunarodna zajednica, posebno SAD, strahuju od mogućih oružanih incidenata između Japana i Kine oko spornih, inače nenastanjenih , otoka u Istočnom kineskom moru , na koja pravo polažu i Peking i Tokijo.
XS
SM
MD
LG