Dostupni linkovi

Oštre osude pomoći osumnjičenima za Silos


Ilustracija
Ilustracija
Skupština Kantona Sarajevo naložila je Ministarstvu za pitanja boraca da pruži pomoć osmorici uhapšenih pripadnika Armije BiH zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilima srpske i hrvatske nacionalnosti na području opštine Hadžići, uključujući i one za logor “Silos”.

U isto vrijeme traženo je da se osudi način i postupak hapšenja od strane državnog Tužilaštva, te Agencije za istrage i zaštitu BiH. Opozicija je ovo okarakterisala kao miješanje u rad pravosuđa i politički pritisak, dok se poznavaoci prilika ne slažu s ovakvom manifestacijom ubiranja političkih poena, jer po zakonu ionako svi imaju pravo na odbranu.

Po nalogu državnog Tužilaštva, 22. novembra uhapšeno je ratno rukovodstvo opštine Hadžići: Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember zbog sumnje da su učestvovali u zločinima na području Tarčina između 1992. i 1995. godine.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je osudila i „način i postupak hapšenja osumnjičenih pripadnika Armije BiH iz Hadžića navodeći da je hapšenje provedeno kao da se radi o kriminalcima koji se skrivaju i izbjegavaju zakone BiH“.

No, čak i pojedini poslanici u Skupštini KS ovu osuda hapšenja osumnjičenih za ratne zločine ocijenili su kao miješanje u rad pravosuđa i politički pritisak na nezavisnost i objektivnost u procesuiranju ratnih zločina.

Tako je Peđa Kojović iz Naše Stranke na svom blogu objavio protestno pismo u kojem, između ostalog, kaže:

''Smatrajući da je predmet rasprave u Skupštini bio toliko izvan njene nadležnosti i da se pretvorio u najjeftinije licitiranje borcima i patriotizmom, Danis Tanović i ja smo, iako prisutni u sali do samog glasanja, izvukli kartice iz glasačkih kutija i izašli. Smatrali smo da bi čak i glas protiv zaključka kojim se komentariše rad državnih bezbjedonosnih agencija i tužilastva bilo davanje legitimnosti ovog zakonodavnog tijela da se miješa u rad SIPA-e i tužilaštva.''

"Naši" i "njihovi" heroji i zločinci

Mirjana Malić iz Socijaldemokratske partije, predsjedavajuća Skupštine KS, kaže za RSE da je ova inicijativa upotrijebljena u političke svrhe.

Malić: Najstrašnije što se nama dešava je kada procesuiranje ratnih zločina pokušavamo da pretvorimo u ’naše' i ’njihove’ heroje i ’naše’ i ’njihove’ katile, odnosno zločince.
„Jedan od zakona koji nas obavezuje na državnom nivou je Zakon o pravnoj pomoći. Svi osumnjičeni, za ratne ili bilo koje druge zločine, moraju biti nediskriminisani u pristupu pravdi. Ako se radi o ratnim zločinima, porodice osumnjičenika moraju biti obezbijeđene i moraju se obezbijediti troškovi odbrane, jer je osnovni preduslov demokratije da svak na sudu mora imati ono što se zove odbrana. Dakle, podrška Kantona je bila suvišna jer je to zakonom već predviđeno. I najstrašnije što se nama dešava je kada procesuiranje ratnih zločina pokušavamo da pretvorimo u ’naše' i ’njihove’ heroje i ’naše’ i ’njihove’ katile, odnosno zločince. Ja na to ne pristajem“, naglasila je Malić.

Povodom inicijative za pomoć odbrani osumnjičenih za ratne zločine javno se oglasila i dugogodišnmja novinarka Balkanske istraživačke mreže koja prati suđenja za ratne zločine, Nidžara Ahmetašević, koja političarima u kantonalnoj skupštini postavlja otvoreno pitanje: Koja je razlika između odluka Vlade Republike Srpske da sufinansira odbrane osumnjičenih iz tog entieta i osudi njihovo hapšenje? Što su jedni 'naši' a drugi 'njihovi'?

„Protivim se nalogu Skupštine KS zato što ne želim da budem predmet manipulacije i zato što ne mislim da je taj potez napravljen da bi se pomoglo bilo kome, nego samo da bi se stekli politički poeni. Zakon im garantuje da će, ukoliko nemaju novca da sami plaćaju svoju dobranu, dobiti branioca po službenoj dužnosti. Ja ne vidim nijedan razlog da Kanton Sarajevo ili bilo koji drugi u Federaciji ili bilo koja druga vlada na području BiH plaća odbranu osumnjičenim za ratne zločine. Mislim da je takva odluka čisto politikanstvo i samo igranje sa građanima“, ocjenjuje Ahmetašević.

Sličnog je razmišljanja i Slavko Jovičić Slavuj, bivši logoraš, danas poslanik u državnom parlamentu ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

„Optuživati Vladu RS što pomaže Srbima koji su optuženi za ratne zločine, što ja naravno nikada nikoga nisam branio - ko god je počinio zločin nad bilo kime, ima da odgovara, ali radi se o licemjerstvu i neiskrenom ponašanju ljudi koji samo gledaju i optužuju jednu stranu. One koji su počinili, zločine, nema ko da ih brani. U moje ime, u ime Boga, u ime nekog naroda, u ime bilo kakve ideologije, patriotizma, niko nije smio da počini zločin. Ali kada se to desilo, onda ne treba samo braniti svoj narod, jer Sarajevo ne predstavlja samo Bošnjake. Zato i jeste ovakva nesreća što se Sarajevo proglašava samo islamskim gradom, ili kao što se u Banjaluci proglašavaju samo odbranom srpskih interesa, ili u Herceg Bosni odbranom Hrvata“, kaže Jovičić.

Ahmetašević predlaže da, ukoliko poslanici insistiraju na “sufinasiranju pravne pomoći” osoba koje su osumnjičene za ratne zločine ovih ili bilo kojih drugih, da to rade dobrovoljnim prilozima od vlastitih primanja, a ne novcem poreznih obveznika.

*****
Svi prilozi iz ovosedmičnog programa Pred licem pravde:
Oštre osude pomoći osumnjičenima za Silos
Bivši pripadnici Narodne odbrane u potrazi za pravdom
Završeno suđenje Pećancu za odbijanje da svjedoči o Srebrenici

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG