Dostupni linkovi

Vrhovni sud Hrvatske: Država odgovorna za ubojstva civila u Varivodama


Ulazak u Knin, ilustrativna fotografija
Ulazak u Knin, ilustrativna fotografija
Republika Hrvatska odgovorna je za ubojstvo devetero starijih osoba srpske nacionalnosti koji su u selu Varivode 28. rujna 1995. godine likvidirani iz vatrenog oružja na kućnim pragovima, piše Novi list.

Odluku kojom se priznaju žrtve i nedvosmisleno utvrđuje motiv zločina donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske odlučujući o žalbi Jovana Berića na odluke nižih sudova u Kninu i Šibeniku koji su odbacili njegovu tužbu protiv RH za naknadu štete zbog ubojstva roditelja Radivoja i Marije Berić. Sud je donio odluku Hrvatska mora Beriću platiti 54 tisuće kuna sudskih troškova, prenose hrvatski mediji.

U selu Varivode, pripadnici Hrvatske vojske ubili su Jovana Berića, Marka Berića, Milku Berić, Radivoja Berića, Mariju Berić, Dušana Dukića, Jovu Berića, Špiru Berića i Mirka Pokrajca, starosti od 60 do 85 godina.

U slučaju zločina u Varivodama, bila je to poruka preostalom srpskom življu da napuste svoje domove ako ne žele doživjeti istu sudbinu, a onima izbjeglima da se ne vraćaju u Hrvatsku, smatra sud.

"U postupku je utvrđeno da su 28. rujna 1995. godine u selu Varivode smrtno stradali roditelji tužitelja Radivoje i Marija Berić na način da su ubijeni iz vatrenog oružja u dvorištu svoje kuće. U postupku je utvrđeno da je istog dana u istom selu ubijeno devet osoba, sve starije osobe srpske nacionalnosti, da su ubojstva izvršena u dvorištima ili kućama ubijenih, a u vremenskom razdoblju nakon što je dovršena vojno-redarstvena akcija »Oluja«, na području bivšeg UN sektora Jug. Stoga se u uskladu s iznesenim nedvojbeno ukazuje, a ocjenjujući širi kontekst prilika i događanja u kojemu je štetna radnja počinjena, da je ubojstvo roditelja tužitelja u konkretnoj situaciji izazvalo kod građana osjećaj straha, užasa i osobne nesigurnosti pa su zato tim činom ostvarena obilježja terorističkog akta", navodi se u rješenju Vrhovnog suda koje potpisuje predsjednik sudskog vijeća dr. sc. Ivan Kaladić.

Za štetu koja nastane uslijed terorističkog akta, nastavlja se, sukladno Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata odgovara Republika Hrvatska.

"Iz tog razloga u ovom predmetu postoji odgovornost Republike Hrvatske za štetu koju su pretrpjeli tužitelji", stoji u rješenju Vrhovnog suda koji je ukinuo presude Općinskog suda u Kninu i Županijskog suda u Šibeniku i naložio novo suđenje.

U rješenju Vrhovnog suda obitelji žrtava se daje pravo na naknadu štete od RH, neovisno o tome što počinitelj zločina nije utvrđen, kazneno progonjen ili oglašen krivim, navodi Novi list.

Vesna Teršelič iz nevladine udruge Documenta rekla je da je "ta odluka pozitivna, barem za porodice svih ostalih žrtava iz Varivoda koje su tužile državu", ističući da ona za ostale slučajeve ubistava i drugih zločina u drugim mjestima nema konsekvence.

"Odluka ne može biti presedan jer naš pravni sistem tako ne funkcioniše, ali će bar sve tužbe za zločine u Varivodama biti trertirane na isti način", kazala je ona i zaključila da je ta presuda još jedan korak na naknadi šteta za žrtve zločina, ali da će se svaki takav slučaj, od Siska i Novske do Gospića ili Vukovara, rješavati pojedinačno.

"Na oštećenima i dalje ostaje najveći teret; oni su se tužili i borili, a Vrhovni sud je tako odlučio", rekla je Teršeličeva. Ona smatra važnim stav da je država odgovorna čak i ako je izostalo krivično gonjenje ili ako nema osuđenih, prenosi B92.

Za zločin u Varivodama, kako navodi B92, dva puta se sudilo šestorici pripadnika Hrvatske vojske - Ivanu Jakovljeviću, Peri Perkoviću, Nedjeljku Mijiću, Zlatku Ladoviću, Ivici Petriću i Nikoli Rašiću koji su 2002. godine pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Pokrenuta je nova istraga, ali bez rezultata. U međuvremenu, Srpsko narodno vijeće i njegov predsjednik Milorad Pupovac organizovalo je postavljanje prvo drvenog krsta, a onda i kamenog spomenika s krstom koji je 5. oktobra 2010. otkrio predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.
XS
SM
MD
LG