Dostupni linkovi

Osuda zločina u Goraždevcu, poziv da se izbegne politizovanje


Policija Kosova, arhivska fotografija
Policija Kosova, arhivska fotografija

Nakon oružanog napada na Goraždevac, na Kosovu se desio još jedan napad u Srbobranu kod Istoka, kada su nepoznate osobe otvorile vatru u pravcu trafike u vlasništvu jednog Srbina.

To je za RSE potvrio portparol policije pećkog regiona, Dževat Ibra.

"Na licu mesta poduzete su sve potrebne istražne mere kako bi se identifikovali počinioci. Nije bilo povređenih", kazao je on.

Ibra je dodao da je policija na dobrom putu da identifikuje osumnjičene i da će se tokom predstojećih dana znati više.

S druge strane, zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, saopštio da "napadi ne prestaju i postaju svakodnevnica, što je strašno".

"Još jedan u nizu napada na Srbe koji žive na Kosovu pokazuje da su Srbi i sve što je srpsko meta", naveo je Stojanović, te uputio apel međunarodnoj zajednici da utiče na kosovske lidere.

"Verujem da je sve organizovano i da neko koordiniše i štiti ove grupe", dodao je on.

Povodom napada u Goraždevcu, kojom prilikom je spaljeno jedno vozilo, jedna stambena kuća je pogođena iz vatrenog oružja, a oštećen je i spomenik lokalnim Srbima ubijenim tokom i posle rata, reagovala je i predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, osuđujući ovaj čin.

Atifete Jahjaga
Atifete Jahjaga

"Ne prejudicirajući motiv ovog čina, naglašavam da nećemo dopustiti da takvi incidenti utiču na poboljšane međuetničkih odnosa na Kosovu", navela je ona.

Fond za humanitarno pravo Kosova pozvao je policiju da preduzme sve mere kako bi uhapsila i pred lice pravde izvela počinioce ovog kriminalnog dela u Goraždevcu, podsećajući na ranije istrage napada koje nisu dale rezultate.

"Neuspeh u hapšenju počinilaca ovog zločina još više će stvoriti osećaj neizvesnosti kod građana srpske nacionalnosti ovog sela, ali i na celom Kosovu i imaće negativan uticaj u uspostavljanju poverenja u kosovske institucije", navodi se u saopštenju Fonda, i dodaje se kako lokalne i centralne institucije na Kosovu stalno pozivaju srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo, ali sa druge strane ne vidi se politička volja u praksi.

I iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda pozvali su na istragu, ali bez prejudiciranja slučaja.

"Slučaj u Goraždevcu se prejudicira iako je slučaj u toku... Srpski političari posetili su Goraždevac i prejudicirali slučaj", navodi se u saopštenju, te podseća na slučaj kada je pre nekoliko godina u istom ovom mestu ubijeno dvoje mladih Srba, a da počinioci nikada nisu pronađeni.

"U svim slučajevima su prejudicirani i motivi napada i oni koji su izvršili napad, dok je istraga bila u toku. U svim tim slučajevima prejudicirano je da su motivi bili etnički i politički", dodaje se u saopštenju.

Ranđel Nojkić
Ranđel Nojkić

Jedan od srpskih predstavnika sa centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, u izjavi za RSE ocenjuje da su međuetnički odnosi jedno vreme na Kosovu bili korektni, dok su poslednji događaji malo iskrivili takvu sliku.

Međutim, Nojkić dodaje da želi da veruje da se radi o pojedinačnim slučajevima koji će se brzo zaboraviti. On, ipak, skreće pažnju predstavnicima Srba u Vladi Kosova da moraju da budu aktivniji i da prihvate odgovornost da se više zalažu za svoju zajednicu, kao i da vode računa o svojim izjava koje trebaju da budu u funkciji smirivanja strasti.

"Ako imamo naše predstavnike u institucijama Ministarstva unutrašnjih poslova i u svim drugim važnim institucijama, mislim da oni moraju više samostalno da se organizuju u zaštiti Srba i srpske zajednice, a ne stalno da traže zaštitu od nekog drugog. Ako su preuzeli odgovornost i ušli u te institucije onda moraju da se žrtvuju i da se sami organizuju", ističe Ranđel Nojkić, te zaključuje:

"Ukoliko postoji određeni otpor od njihovih nadređenih ili onih koji su iznad njih, onda će to biti jasan znak o čemu se radi. Ovako, mislim da Srbi u institucijama moraju da prihvate odgovornosti da se sami založe da zaštite svoju zajednicu."

XS
SM
MD
LG