Dostupni linkovi

Ostavka Marovića ne abolira vrh DPS-a


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Može li vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) biti rasterećena političke odgovornosti nakon što je Svetozar Marović priznao da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe?

Ovo pitanje se postavlja nakon što je Marović podnio ostavku na sve funkcije u DPS-u, želeći time da skine kolektivnu odgovornost sa njegove političke stranke.

Obavještavajući vrh Demokratske partije socijalista da podnosi ostavku na sve funkcije i, praktično, vraća člansku kartu stranci u čijem je vrhu od samog osnivanja, Svetozar Marović je naveo da želi da skine kolektivnu odgovornost sa partije koja se u dijelu političke i opšte javnosti dovodi u vezu sa njegovim priznanjem krivice za milionske zloupotrebe opštinskog budžeta u Budvi.

Informacija o Marovićevom podnošenju ostavke na sve partijske funkcije je objavljena dan nakon što je predsjednik DPS-a i premijer Milo Đukanović posjetio Budvu gdje je saopštio da priznanje krivice predstavlja individualni čin, te da se ne može smatrati krivicom cijele partije.

"Nije DPS priznao bilo kakvu krivicu jer je priznanje krivice individualni čin i uopšte krivična odgovornost u duhu našeg krivičnog zakonodavstva je individualna i ona se ne da, da kažem, socijalizovati ni kroz partiju ni kroz druge oblike organizovanja", naveo je Đukanović.

Pokušali smo da dođemo do sagovornika u Đukanovićevoj partiji koji bi odgovorio na pitanje da li Marovićeva ostavka može rasteretiti partiju odgovornosti, s obzirom na činjenicu da je Marović priznao da je bio na čelu organizovane kriminalne grupe u vrijeme kada je ujedno bio na čelu najjače vladajuće partije. U DPS-u nisu željeli da govore na tu temu.

Unaprijeđeni nakon pronevjere

Na drugoj strani, u opozicionim partijama ocjenjuju da Đukanovićeva stranka ne može biti relaksirana barem političke odgovornosti upravo što je Maroviću ta visoka pozicija u stranci omogućila, kako je priznao pred tužiocima, da bude ujedno na čelu organizovane kriminalne grupe.

"To DPS ni najmanje ne abolira od odgovornosti koju ima iz razloga što je Marović upravo sva ta krivična djela, kako je sam kazao i potpisao da je šef organizovane kriminalne grupe, vršio u vremenu dok je bio na visokoj funkciji. I upravo mu je ta visoka partijska funkcija, kao i leđa DPS-a su mu omogućila da može da utiče i organizuje kriminalce i kriminalnu grupu da oštete budžet Crne Gore", kaže Zoran Miljanić, poslanik opozicionog Demosa.

Neđeljko Rudović, portparol Građanskog pokreta URA, smatra da Marovićeva ostavka ne može skinuti objektivnu odgovornost njegove partije.

"Mislim da je svima jasno da je ovo komično i da nema govora o tome da je takav Marovićev potez nešto što će skinuti objektivnu kolektivnu odgovornost sa sadašnje vladajuće partije", smatra Rudović.

Uz krivičnu odgovornost Marovića, Zoran Miljanić očekuje političku odgovornost Đukanovića.

"Odricanjem partije od Marovića i Marovića od partije ne abolira ni najmanje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića jer je on morao znati i imati uvid u ono što radi njegova desna ruka, odnosno da organizuje kriminalnu grupu i kao šef kriminalne grupe pljačka građane i državu Crnu Goru", ističe Miljanić.

Neđeljko Rudović otvara pitanje političke sudbine drugih funkcionera i aktivista koji su takođe priznali krivicu ili osuđeni za krivična djela iz oblasti pronevjera državnog novca. Mnogi od njih su čak i unaprijeđeni, kaže Rudović.

Neđeljko Rudović
Neđeljko Rudović

"DPS-u ne pada na pamet da sankcioniše nikoga. Iako tvrde da je odgovornost na pojedincu a ne na partiji, oni nisu prstom mrdnuli da ih sankcionišu. To, zapravo, znači da su oni izvršioci politike koja je osmišljena u vrhu DPS-a", dodaje Neđeljko Rudović.

Podsjetimo, Svetozar Marović je potpisao sporazum sa Specijalnim tužilaštvom o priznanju krivice za više afera u kojima je Opština Budva oštećena za više miliona eura.

Prema nezvaničnim informacijama, osnivač DPS-a i njen glavni politički strateg, nekadašnji predsjednik crnogorskog parlamenta, predsjendik državne zajednice Srbije i Crne Gore, ministar pravde - Svetozar Marović će odležati preko četiri godine u zatvoru i vratiti državi više od milion eura.

Konačna presuda i ukupna kazna zavisi od predstojeće odluke Višeg suda u Podgorici koji će razmatrati Sporazum o priznanju krivice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG