Dostupni linkovi

Osnovana Romska interparlamentarna organizacija


Sa osnivanja Romske interparlamentarne organizacije
Sa osnivanja Romske interparlamentarne organizacije
Predstavnici Roma iz Parlamenata država regiona, osnovali su zajedničko politčko telo, čiji je zadatak rad na potpunom uključivanju Roma u sve oblasti društvenog života država čiji su stanovnici. Poslanici romske nacionalnosti, organizovani u novosonovanoj Romskoj interparlamentarnoj organizaciji, u Beogradu su potpisali Deklaraciju kojom su definisani ciljevi budućeg delovanja i zastupanja interesa Roma pred nacionalnim, regionalnim i međunarodnim institucijama.

Novo telo će, prema rečima Srđana Šajina, poslanika iz Srbije koji je predsedavao osnivačkom Sednicom, ustrojiti jedan sasvim novi način i metod rada na integraciji ove ranjive grupe. „Osnovni problem koji smo do sada imali, jeste bio taj da li mi imamo nekoga ko može na pravi i realan način da govori o romskoj zajednici. Do sada su to radili pojedinci koji nisu odgovarali zajednici, a sada to radimo na nov, kvalitetan način, na način u kome neko predstavlja zajednicu“, rekao je Šajin za RSE.

Srđan Šajin
Srđan Šajin
Iako se Romi u različitim zemljama suočavaju sa sličnim problemima, rešenja koje države primenjuju se razlikuju. Parlamentarni predstavnik Roma iz Mađarske Laslo Berenji, kaže da je vlada te države posvećena poboljšanju položaja romske zajednice, ali da ni jedna država to ne može sama da reši.

„Probleme sa kojima se najčešće suočavamo - stambeno zbrinjavanje, edukacija, zapošljavanje, diskriminacija – samo zajedno možemo rešiti. Zadovoljan sam što su moje kolege, predstavnici Roma, od mene tražile da prisustvujem ovoj konfereniciji i da stavim potpis na ovu deklaraciju jer problemi su zajednički, pa bi i rešenja trebalo da budu zajednička“, kaže Berenji

Govoreći o rešenjima i o uključenosti Roma u društvo, poslanik iz Makedonije, Samko Ibraimovski, na Sednici je rekao da bi njegova država mogla da posluži za primer.

„Mogu da se pohvalim da sam prvi zamenik ministra Rom. Mi imamo i ministra u Makedoniji koji je Rom. Znači, u našoj državi se poštuju prava etničkih zajednica i moglo bi i drugim državama da posluži za primer kako se Makedonija odnosi prema svojim etničkim zajednicama, posebno prema Romima“, rekao je Ibraimovski

Začarani krug


Iako je osnivanje Romske interparlamentarne organizacije i donošenje Deklaracije o ciljevima glasno pozdravljeno, parlamentarac iz Hrvatske Veljko Kastazi je upozorio da su slične organizacije već osnivane, ali da nisu donele zapaženije rezultate.

„I zato se iz sveg srca radujem što sam prisutan u kreiranju ove interparlamentarne grupe za koju se nadam da će uraditi više nego što su one internacionalne. Ja verujem u to“, kaže Kastazi

Sa ovakvim stavom saglasan je i predsednik Svetske organizacije Roma, Dragoljub Acković, koji podseća da se o osnivanju takvog tela priča već gotovo pola veka.

„Napominjem da sam predstavnik generacije koja je počela pre 40-ak godina da pominje ovakvu ideju, i onda su nam tako delili obećanja – kako u nekadašnjoj Jugoslaviji, tako posle i u Srbiji, tako i međunarodne organizacije, da bi danas eto Romi, skromno i sami, napravili jednu ovakvu organizaciju“, rekao je Acković

Predstavnik delegacije Evropske Unije u Srbiji, Adriano Martins, ukazao je da se čak ni ekonomski najrazvijenije zemlje ne mogu pohvaliti adekvatno velikim brojem Roma među doktorima, političarima ili prosvetnim radnicima. Ipak, u zemljama koje tek teže Evropskoj Uniji, Romi se suočavaju sa većim problemima nego oni u državama članicama, dodao je Martins.

„To je začarani krug u kome socijalna ekskluzija i marginalizacija sprečavaju pristup obrazovanju, što rezultira hroničnom nezaposlenošću, ograničenom pristupu zdravstvenoj zaštiti, stambenom zbrinjavanju, te vodi ka veoma rasprostranjenom siromaštvu. Romi moraju da ustanu i pokrenu promene jer se one neće dogoditi bez njih. Da bi se to dogodilo, da bi Romi uzeli aktivno učešće, potrebno je vođstvo i zato verujem da ovaj projekat obećava“, kaže Martins

Deklaraciju o ciljevima Romske interparlamentarne organizacije su u Domu Narodne skupštine u Beogradu potpisali Romi parlamentarci iz pet zemalja - Srbije, Makedonije, Slovačke, Hrvatske i Bugarske, a u procesu njenog nastanka učestvovali su i parlamentarci Romi iz Rumunije.
XS
SM
MD
LG