Dostupni linkovi

Napadnuta baza na Krimu, Ukrajinci predaju oružje


Ruske snage napale avio bazu na Krimu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Krim: ruske snage napale avio bazu Belbek

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u petak su u Beču donijeli odluku da se u Ukrajinu pošalju posmatrači ove organizacije. Rusija je prihvatila raspoređivanje posmatračkih timova u Ukrajini, koji će, prema riječima
dužnosnika, imati slobodan pristup svim regionima ove zemlje, ali je odbila njihov pristup Krimu.

Naoružani ljudi, za koje se vjeruje da su pripadnici proruskih snaga, upali su u subotu u bazu ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva na Krimu, ranili jednu osobu, a komandir baze najavio je da će ukrajinske snage predati oružje, javljaju svjetske agencije.

Prema izvještaju AFP, uz pomoć jednog blindiranog vozila razvaljen je ulaz u bazu Belbek, nakon čega su unutra ušli naoružani ljudi koji su oružje uperili u ukrajinske vojnike.

Američka agencija AP javlja da je komandir u bazi Julij Mamšur najavio je da će ukrajinske snage predati oružje. Ubrzo poslije napada na lice mjesta stigla su ambulantna kola, a jedan neidentifikovani muškarac demontirao je kameru na ulazu koja je snimila napad.

Prema dosadašnjim izvještajima, ranjena je jedna osoba.

Više od 5.000 proruskih stanovnika Donjecka demonstriralo je u subotu, tražeći održavanje referenduma na kojem bi se odlučivalo da li će taj grad na istoku Ukrajine takođe da se otcijepi i pripoji Rusiji, poput poluostrva Krim.

Sa Krimom koji je sada pod kontrolom ruskih snaga, koje su opkolile ukrajinske vojne baze na tom strateškom crnomorskom poluostrvu, raste zabrinutost da bi i istočni ukrajinski regioni mogli da započnu proces otcepljenja, ocijenjuje agencija AP.

Donjeck: skup podrške Janukoviču
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Ukrajinske snage odbijaju napustiti bazu Novofedoroskoj na anektiranom Krimu. Masa je provalila u bazu, pali i uništava ukrajinsku imovinu.

Ruski servis Radija Slobodna Evropa izvjestio je da proruski demonstranti u Donjecku prvi put uzvikuju ime svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Istovremeno, u Donjecku se održava proruski miting. Dijele se letci kojima se traže finansijske donacije za obnovu specijalnih policijskih snage Berkut. Inače, ove jedinice raspustila je vlada u Kijevu.

OSCE je saopštio da će posmatrački tim, koji broji namanje 100 ljudi, prikupljati informacije tokom narednih šest mjeseci o bezbjednosnoj situaciji širom Ukrajine.

Američki izaslanik u OSCE-u Daniel Baer je rekao da će posmatrači početi sa radom 24 sata nakon doošenja odluke.

Daniel Baer
Daniel Baer
"Drago nam je što je Ruska Federacija napokon bila u mogućnosti da na odboru prihvati koncenzus kojim se odobrava slanje posmatrača u Ukrajinu. Dogovoreno je da će posmatrači krenuti na teren već u petak u kasnim satima ili u subotu ujutro u ranim jutarnjim satima", kazao je Baer.

Andrei Kelin, ruska izaslanica u OSCE-u, istakla je da posmatrači ne bi trebalo da pristupe Krimu.

"Polazimo od pretpostavke da je mandat ove misije potpuno jasan, te da polazi od sadašnje postojeće geopolitičke realnosti – da je Krim sada u sastavu Ruske Federacije", rekla je Kelin.

OSCE, sastavljen od 57 zemalja članica, nada se da će posmatrački tim spriječiti eskalaciju tenzija na istoku i jugu Ukrajine – regijama sa dominantno ruskim stanovništvom.

Timovi će biti raspoređeni u devet oblasti, uključujući Donjeck, grad u kojem Rusi čine većinu.

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier je rekao u Berlinu da, iako je odluka da posmatrači ne trebaju "prekinuti krizu, njihov dolazak u Ukrajinu je korak da ne dođe do novih eskalazija tenzija".

Steinmeier sastaće se u subotu u Kijevu sa ukrajinskim liderima, dan nakon što je EU pružila podršku novim vlastima u Ukrajini.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović doputovao je u petak u dvodnevnu posjetu krimskoj prijestolnici Simferopolju kako bi ohrabio početak rada UN-ovih posmatrača na Krimu.

Jedan portparol Ujedinjenih nacija je kazao da UN ima četiri međunarodne i sedam nacionalnih grupa posmatrača u Ukrajini čiji će se broj povećati a koje su već operativne u dva proruska grada na istoku zemlje – Donjecku i Harkovu.

Šimonović planira u subotu posjetiti luku u Sevastopolju gdje će imati nekoliko susreta prije povratka u Kijev.

Na sastanku u Briselu, održanom u petak, ukrajinski ministar spoljnih poslova Andriy Deshchytsya naglasio je da Ukrajina "Krim nije izgubila".

"Smatramo da Krim nismo izgubili. Vjerujemo da je Krim nedjeljiv dio Ukrajine. Naša mornarica i vojska nisu upotrijebili silu već su pokazali uzdržanost i to je cijeli svijet vidio – kako se duh i snaga mogu konfrontirati kalašnjikovima", pojasio je on.

Susan Rice
Susan Rice
Ranije je američka savjetnica za nacionalnu bezbjednost Susan Rice rekla da administracija američkog predsjednika Baracka Obame pomno prati kretanja ruskih trupa prema rusko-ukrajinskoj granici.

"Još nije jasno na šta to ukazuje. Rusija je navela da samo namjeravaju održati vojne vježbe. Imajući u vidu raniju rusku praksu – da ono što kažu ne znači da tako i rade – nova dešavanja na granici posmatramo sa dozom skepticizma", konstatovala je Rice.

Sljedeće sedmice će Barack Obama doputovati u Evropu gdje će istaći da se Rusija svojom činom aneksije ukrajinskog Krima suočava sa sve većom međunarodnom izolacijom, rekla je Rise.

Ona je naglasila i da će Obama ukazati na to da će "Sjedinjene Američke Države voditi međunarodnu zajednicu u pružanju podrške ukrajinskoj vladi i građanima te zemlje".

SAD i Evropska unija smatraju ilegalnom aneksiju Krima, te su najavili sankcije ruskim zvaničnicima.
XS
SM
MD
LG