Dostupni linkovi

Oscari očekivano: Trijumf Birdmana, gubitnik Boyhood


Voditelj ovogodišnje dodjele Oscara, glumac i komičar Neil Patric Harris na španskom jeziku je gostima u sali u kojoj broji 3.300 gledalaca i auditorijumu od milijardu ljudi širom svijeta na kraju svečanosti poželio laku noć.

S pravom i u čast Alejandra Gonsalesa Inarritua, koji je sa dodjele otišao kući sa dva Oscara, onim za režiju i najbolji secenario za sebe lično, a njegov Birdman osvojio je i još dva zlatna kipića jutros.

Našalio se i Sean Penn otvarajući kovertu za film godine:

"Ko je ovom k... sinu dao zelenu kartu".

Apsolutni pobjednik 87. dodjele Oscara u Dolby teatru u Hollywoodu je Birdman, a najveći gubitnik neopravdano Boyhood, Richarda Linklatera od kojeg se takođe mnogo očekivalo.

87. oscar pobjedinici

87. Oscar - Pobjednici

Najbolji film - Birdman

Nominovani bili i: American Sniper, Boyhood, The Grand Budapest Hotel, The Imitation Game Selma, The Theory of Everything, Whiplash

Najbolji režiser Alejandro G Inarritu - Birdman

Nominovani bili i Wes Anderson - The Grand Budapest Hotel, Richard Linklater - Boyhood, Bennett Miller - Foxcatcher, Morten Tyldum - The Imitation Game

Najbolja glumica Julianne Moore - Still Alice

Nominovane bile i: Marion Cotillard - Two Days, One Night, Felicity Jones - The Theory of Everything, Rosamund Pike - Gone Girl i Reese Witherspoon - Wild

Najbolji glumac Eddie Redmayne - The Theory of Everything

Nominovani bili i Steve Carell - Foxcatcher, Bradley Cooper - American Sniper, Benedict Cumberbatch - The Imitation Game, Michael Keaton - Birdman

Najbolja muška sporedna uloga JK Simmons - Whiplash

Nominovani bili i Robert Duvall - The Judge, Ethan Hawke - Boyhood, Edward Norton - Birdman, Mark Ruffalo - Foxcatcher

Najbolja ženska sporedna uloga Patricia Arquette - Boyhood

Nominovane bile i Laura Dern - Wild, Keira Knightley - The Imitation Game, Emma Stone - Birdman, Meryl Streep - Into the Woods

Najbolji film sa neengleskog govornog područja Ida (Poland)

Nominovani bili i Leviathan (Russia), Tangerines (Estonia), Timbuktu (Mauritania) i Wild Tales (Argentina)

Birdman, drama sa elementima fantastike o glumcu na zalasku karijere, je osvojio četri Oscara, za najbolji film, režiju, orginalni scenario i najbolji zvuk.

Glavni konkurent Birdmanu, Boyhood, izuzetna priča o odrastanju na kraju je prošao samo sa jednim Oscarom, i to za najbolju žensku sporednu ulogu za Patriciu Arquette.

Četri Oscara u sporednim kategorijama osvojio je i mnogo hvaljni Grand Hotel Budapest, a tri Wiplash (Ritam ludila).

Glumačke nagrade pripale su očekivano, za glavnu mušku ulogu Britancu Eddie Redmayneu za The Theory of Everything (Teorija svega) koji je utjelovio Stephena Hawkinga, za glavnu žensku ulogu Julianne Moore, za Still Alice (Zauvjek Alice) i JK Simmonsu u Whiplashu, za sporednu ulogu nasilnog profesora muzike.

Tako, iako je ostvario briljantnu ulogu, Michael Keaton, je ostao bez šanse da končano dobije ovu prestižnu nagradu. Na dodjelu je došao prilično nervozan i vidjelo se to po intervjuu na crvenom tepihu a u sali je cijelo vrijeme žvakao gumu.

Najbolji strani film je takođe manje-više očekivano Poljski Ida, Pavela Pavlekovskog, koji je uz ruski Leviatan bio glavni kandidat. Ruski film je posebno zanimljiv stoga što ga je finansiralo rusko ministarstvo kulture, a film predstavlja žestoko kritiku ruske crkve pa i samog Vladimira Putina.

Dokumentarac Citizen Four (Grđanin četiri) baziran na priči o Edvardu Snowdenu, koji je otkrio kako SAD prisluškuju svoje ali i građane širom svijeta, takođe je dobio Oscara američke filmske akademije.

„Njegova otkrića nijesu prikazala prijetnju samo našoj privatnosti već i prijetnju našoj demokratiji“, rekla je primajući nagradu producentkinja ovog dokumentarca.

Najbolja pjesma je "Glory" iz filma Selma koju su izveli John Legend i Coomon i to je bio drugi jaki govor sa političkim nabojem koji se čuo a koji su održali primajući Oscara ova dva popularana muzičara. U kratkom su obraćanju ukazali da se 50 godina od građanskog pokreta i marša na Vašington koji je promijenio SAD, danas nejednakost i nepravda se pokazuju u drugačijem obliku u vidu socijalne nepravde i duboke podjele u društvu.

Među kontrovezama koje su pratila ovogodišnju dodjelu Oscara je činjenica da su među 20 kandidata u glumačkim kategorijama isključivo bijelci, kao i da nije bilo žena u kategorijama za najbolji scenarijo i režiju ove godine.

Pawel Pawlikowski sa Oscarom za najbolji film izvan engleskog govornog područja
Pawel Pawlikowski sa Oscarom za najbolji film izvan engleskog govornog područja

A za prava žena da budu plaćene u svim profesijama jednako kao muškarci založila se Patricia Arquette primajući Oscara. Najveći aplauz i podršku za taj zahjev dobila je od najnominovanije glumice svih vremena Meryl Streep.

Od ostalih favorita po samo jednog Oscara su dobili American Sniper i The Imitation game.

Za American Sniper takođe se može reći da je veliki gubitnik večerašnje noći mada je film od početka izazivao oprečne reakcije. Istinita priča o američkom snajperisti u Iraku, Clinta Eastwooda, film je koji je do sada zaradio skoro 400 miliona dolara širom svijeta, čime je postao i film sa najvećom zaradom i gledanošću među nominovanima.

Dodjeli Oscara prusutvovala je udovica sanjperiste Crisa Kayla, po čijoj je životnoj priči film i rađen,Taya, sa sestrom.

Crvenim tepihom u bijeloj, crnoj, crvenoj, roze-bež

Crvenim tepihom na Hollywood Bulevardu, nadkrivenim zbog kiše su dominirale bijela, crvena, crna, blijedo roza i bež. U bijelim sa primjesom crne blistale su Julianne Moore u Chanelu i Reese Witherspoon u kreaciji Toma Forda te Marion Cotilliard u Dior Couture.

Julianne Moore
Julianne Moore

U crno-bijeloj kombinaciji bile su i Meryl Streep te dobitnica Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu Patricia Arquette.

U bijeloj kreaciji Calvin Kleine bila je prošlogodišnja oscarovka Lupita Nyong’o a u boji leda bila je Felicity Jones u haljini Alexandera McQueena no njen izbor za crveni tepih bio je prilčno loš.

Crvene toalete božanstveno su stajale Dakoti Johnson u Saint Laurentu i Rosamund Pike u Givenchyu, te Anni Kendrick čija je haljina bila u blažoj crvenoj boji modne kuće Thakoon.

Versace Atelier haljine nosile su Scarlet Johansson, zelenu sa ogromnom zelenom ogrlicom, i bež-roze prilično prozirnu Jennifer Aniston.

Za blijedo-roze toalete odlučile su se i Zoe Saldana, te Kerry Washington, a trudna je bilstala Keira Kngithley u Valentinovoj bež-roze kreaciji sa cvjetovima.

U blijedo roze haljini–kostimu, kako je i sama rekla, bila je Jennifer Lopez, u Elle Saabu, a nježno zelenu svjetlucavu kreaciju istog dizajnera imala je Emma Stone nominovana za sporednu žensku ulogu.

Na sigurnu kartu u otmenim crnim haljinama igrale su tri predivne plavuše, Cate Blanchett koja je pak oko vrata imala ogromnu tirkiznu Tiffany oglicu, sofisticirana Sienna Miller u kreaciji Oscara de la Rente i zanosna Margot Robbie u Saint Laurentu.

Noami Watts je nosila sivo crni svjetlucavi Armani, a Lady Gaga glavna muzička zvijezda večeri, nosila je dva modela Azzedine Alaia u njenom ubičajnom slobodnijem i drugačijem stilu od svih. Počast joj je odala slavna Julie Andrews, a njih su dvije zajedno obilježile 50 godina od kada je muzika ušla u kategoriju nominacija za Oscara.

Još izdvajamo da je Jessica Chastian bila uobičajeno elegantna i otmena u tamno plavom Givenchyu, a Gwyneth Paltrow neubjedljiva u blijedo roze kreaciji Ralph and Russo, te Nikol Kidmen u takođe svjetlucavoj ali za nju prilično dosadnoj kreaciji, a imajući u vidu sve njene ranije nezaboravne oskarovske toalete.

Većina mušaraca nosila je klasična večernja odijela, u kombinaciji crno-bijeloj, crno-plavoj ili sivo-crnoj, a prošlogodišnji oscraovac Jared Leto na pozornici se pojavio u neuobičajenom svjetloplavom odijelu. Najljepše obučen u crno-bijeloj kombinaciji bio je otmeni Britanac, Benedict Cumberbatch, a ubjedljivo najgore John Travolta u crnom odijelu i crnoj košulji na kojoj je na okovratnik umjesto kravate stavio debeli srebrni lanac.

Kao voditeljski vrhunac Neila Patrica Harrisa kojem nije polazilo za rukom da naročito podigne atmosferu u sali, moglo bi se izdvojiti njegovo pojavljivanje na sceni u donjem vešu što je bila pradija na scene iz Bidmana.

Za Hollywood se ovim ne završava svečanost, slijedi takozvani Governors Ball, Oscar After Party, za koji većina zvijezda promijeniti svečane haljine i dalje sjajne ali manje zahtjevne od crvenog tepiha.

XS
SM
MD
LG