Dostupni linkovi

18. decembar evropska prekretnica za Crnu Goru


Zastave Crne Gore i Evropske unije
Zastave Crne Gore i Evropske unije
Nakon razgovora potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa ambasadorima Evropske unije u srijedu, potpuno je izvjesno da će Crna Gora već 18. decembra otvoriti najteža poglavlja u pregovorima sa EU, a koja se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije i kriminala.

Nakon tog datuma nema povratka i Brisel će pojačati pritisak na Podgoricu da sa riječi pređe na djela, jednoglasna je ocjena naših sagovornika.

"18. decembra odlazi i posljednja mogućnost da se Crnoj Gori gleda kroz prste kada je u pitanju napredak u pregovorima. Sve sada dolazi na praktični rad i rad na terenu i implementaciju. Od tog datuma će pažnja EU biti fokusirana na mjerljive rezultate i tako će građani Crne Gore konačno osjetiti ozbiljne benefite od procesa evropskih integracija".

Tako o značaju predstojećeg otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU, govori Slaven Radunović, predsjednik skupštinskog odbora za evropske integracije iz opozionog Demokratskog fronta. A da će 18. decembar biti datum kada će zemlja ući u najtežu fazu eurointegracija, poslije razgovora sa evropskim ambasadorima potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.
Slaven Radunović
Slaven Radunović

"Slobodan sam ovdje da kažem da ćemo sigurno 18. decembra otvoriti ova dva važna pregovaračka poglavlja, kao ključnog uslova za dalji napredak u evropskom procesu", izjavio je Marković.

Dalji napredak u evropskom procesu, kako su Markoviću podvukle evropske diplomate, zavisiće od rezultata u reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i od primjene zakona. Uz riječi pohvale za dosad urađeno u Crnoj Gori, evropski komesar Štefan File takođe je poručio kako „napredak u pregovorima o vladavini prava treba da bude praćen napretkom na terenu, što, kako je dodao, u Crnoj Gori nije uvijek slučaj“.

Je li 18. decembar zapravo prekretnica poslije čega ništa više neće biti isto, pitali smo člana odbora za evropske integracije iz Pozitivne Dritana Abazovića.

"Svakako znači puno. Nećemo reći da je to neki bitan istorijski datum budući da ono pravo tek predstoji, ali je dobar početak, onaj startni pucanj kada mi treba da trčimo ka cilju", ističe Abazović.

U iščekivanju krupnih poteza

Hoće li nas u trčanju ka cilju koji se završava u Briselu, Evropska unija požurivati i nakon mnogo priče o evroentuzijazmu koja godinama stiže iz Podgorice, sada tražiti pojačan rad na terenu, mjeren opipljivim rezultatima u uspostavljanu vladavine prava? Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović poslije 18. decembra očekuje intezivniji monitoring evropskih struktura nad onim što se dešava u Crnoj Gori, ali ne i posebne mjere pritiska.
Momčilo Radulović
Momčilo Radulović

"Bitno je da mi ispunjavamo sve ono što smo akcionim planovima predvidjeli, ali može se desiti da pojedina pitanja ili pojedini problemi koji iskrsnu budu posebno tretirani i da dobijemo nove zadatke vezano za problematična područja. Mislim da će određeni procesi oko pravosuđa morati biti intezivirani sa naše strane jer ipak je došlo se do onog trenutka kada zaista moramo pokazati da pored zakonskih i normativnih okvira i implementacija ide svojim tokom", kaže Radulović.

No, uprkos tome što je sveopšti konsenzus o evropskim integracijama Crne Gore od samog početak neupitan, opozicija, dio civilnog sektora i javnosti spekulišu kako će vlastima zapravo odgovarati usporavanje njihove dinamike i da će opsturirati sve ono što bi moglo da otkrije krupne mahinacije i utvrđivanje odgovornosti u njenim redovima. Upravo scenarija odugovlačenja u približivanju Podgorice Briselu, plaši se Dritan Abazović.

"Ja sam ubijeđen da ova vlada može da otvori poglavlja 23 i 24, ali da ona ne može da bude vlada koja će ih zatvoriti. Definitivno, mislim da za one najkrupnije poteze koje mi treba da izvedemo da bi se pred svojim evropskim partnerima predstavili kao ozbiljna zemlja koja se odlučno bori protiv organizovanog kriminala kao što je uradila Hrvatska, mislim da ova vlada u ovom kapacitetu za takvo nešto nema volje", smatra Abazović.

Momčilo Radulović pak nije uvjeren u mogućnost značajnijih opstrukcija crnogorskih instutucija u procesu evropskih integracija, ali jeste u odlučnost Brisela da ih, ako ih bude, sankcioniše.

"Ali ne sigurno na prvu loptu već kao i u svim drugim situacijama kada je u pitanju funkcionisanje EU i njenih institucija, uvijek se da određeno vrijeme datoj zemlji i njenim institucijama da riješi svoje probleme ili opstrukcije koje postoje. Ali ja se nadam da opstrukcija od strane crnogorskih institucija neće biti", naveo je Radulović.

Pitali smo i građane da li znaju o čemu se pregovara u poglavljima 23 i 24?

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG