Dostupni linkovi

U jami Raspotočje poginulo pet rudara


Zenica: Tragedija u Raspotočju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Zenica: Tragedija u Raspotočju

Pet rudara poginulo je u nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica, nakon gorskog udara koji je u izazvao zemljotres jačine 3,5 stepeni Rihterove skale.

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudnika Zenica, izjavio je da su u nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica smrtno stradali Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac. Spasilačke ekipe još nisu došle do njihovih tijela, ali je glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović izjavio kako će to pokušati uraditi prva ili druga četa rudara ovog pogona Rudnika Zenica.

Nekoliko sati trajala je akcija spašavanja 35 rudara, od kojih je 29 povrijeđeno. Oni su izvučeni i odvezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica.

Portparol Kantonalne bolnice Zenica Dženana Hedžić kazala je da su svi pacijenti koji su pristigli u bolnicu živi, dodajući da se radi o povredama koje nisu životno ugrožavajuće.

"O stepenu i vrsti tjelesnih povreda trenutno ne možemo govoriti", naglasila je edžić.

Prava ljudska drama odvijala se od ranih jutarnjih sati unutar kruga pogona Raspotočje, a kulminaciju je doživjela kada je nekim od porodica rudara saopštena vijest o smrti njihovih najmilijih.

Mnogima je zdravstveno stanje bilo ugroženo, pa je morala intervenisati i hitna pomoć.

U višesatnoj akciji spašavanja učestvovale su spasilačke ekipe nekoliko rudnika.

Rudari su bili zatočeni od četvrtka popodne na velikoj dubini nakon obrušavanja veće količine materijala, uzrokovane gorskim udarom na području koje je inače jedno od najopasnijih u regionu.

Izvlačenje je pratilo pedesetak novinarskih ekipa, pri čemu je u jednom trenutku došlo i do gužve sa policijom koja je osiguravala okno jame.

U nesreći su prvo spašena četvorica rudara, od kojih su dvojica teže ranjeni.

XS
SM
MD
LG