Dostupni linkovi

Organska hrana iz BiH za europsko i svjetsko tržište


FOTO: Midhat Poturović
FOTO: Midhat Poturović
U organizaciji Saveza udruženja „Mreža žena veliko srce u BiH“ i Udruženja organskih proizvođača „Eko-etno BiH“, u Gradačcu je održan sajam organskih proizvođača hrane gdje je svoje proizvode predstavilo 70 izlagača iz svih krajeva BiH. Ovi proizvodi mogli bi narednih godina biti izvozni brend BiH na europskom i svjetskom tržištu.

Tijekom Sajma održano je i niz stručnih seminara i okruglih stolova na kojim je istaknuto da Bosna i Hercegovina europskom i svjetskom tržištu može ponuditi ono što se posljednjih godina najviše traži – organski proizvedena hrana. Prof.dr. Dževad Jarebica kazao je kako će hrana iz godine u godinu biti sve skuplja te da će doći do njene nestašice na svjetskom tržištu.

„Zbog toga se moramo boriti da nam svaka parcela bude proizvodna parcela, da mi što više proizvedemo i time smanjimo našu ovisnost koja je momentalno proizvod austrijske pijace hrane, tim prije što mi još uvijek imamo čistu, nezagađenu zemlju. Imamo zemljište u kojem nema teških metala, nema stroncijuma, nema kadmijuma, nema litijuma. Dakle, možemo biti potpuno sretni da još uvijek iz zemlje izvlačimo hranu u kojoj nema nikakvih dodataka koji su atak na zdravlje i život,“ ističe Jarebica.

Načelnik općine Gradačac Edis Dervišagić kazao je kako Bosna i Hercegovina ima najzdravije mlijeko u regionu.

„Uprkos tome Bosna i Hercegovina i dalje uvozi ogromne količine, ne samo mlijeka nego i raznih voda, čime se gubi na hiljade radnih mjesta u državi. Proizvodnja organske hrane omogućava razvoj tzv. ekonomskog patriotizma. I očekujem još jednom da resorno ministarstvo i vlade, kako kantona tako i Federacije BiH, prepoznaju značaj organske proizvodnje i kroz mogućnost novog zapošljavanja“, kaže Dervišagić.

Predsjednik udruženja „Organsko Federacije BiH“ Sead Herceg kazao je da iz godine u godinu broj organskih proizvođača stalno raste.

„Ali sa malom podrškom, od općine pa do federalnih i državnih organa, sigurno bi mogli premašiti za dvije godine sve zemlje u regionu što se tiče organskog pokreta. Mogu vam reći da su Savez i naši proizvođači organskog pokreta u BiH pokretači Balkanske mreže organskih proizvođača Jugoistočne Europe. I sa ovog mjesta, ja kao predstavnik tog tijela, također poručujem da ćemo se boriti i izboriti za mjesto organskog proizvođača jer on nosi sigurno puno radnih mjesta, puno proizvoda i puno mogućnosti proširenja poljoprivredne proizvodnje u sektoru organske proizvodnje“, rekao je Sead Herceg.

Podršku organskim proizvođačima hrane dalo je federalno Ministarstvo poljoprivrede.

„Organska proizvodnja je značajna za nas, za našu djecu, za naš opstanak, za naše proizvodnje. Federalno ministarstvo će opstojati na raspolaganju vama i svim drugim našim vrijednim proizvođačima u Bosni i Hercegovini, da zajedno pospješimo proizvodnju, da se vratimo zemlji, da se vratimo domaćim proizvodima i da zajedno idemo naprijed“, naglasio je savjetnik resornog ministra, Suad Čamdžić.
XS
SM
MD
LG