Dostupni linkovi

Orešković: Nastavljamo surađivati na „balkanskoj ruti“


Češki i slovački policajci tokom provjere izbjeglica na granici Makedonije i Grčke kod Đevđelije, veljača 2016.
Češki i slovački policajci tokom provjere izbjeglica na granici Makedonije i Grčke kod Đevđelije, veljača 2016.

Nema informacija je li profunkcionirao dogovoreni transfer izbjeglica od Makedonije do Austrije. Austrija, Slovenija i Mađarska uvode restriktivnije mjere prema izbjeglicama, svatko na svoj način.

Još nema službenih informacija je li profunkcionirao dogovor od četvrtka o organiziranom i kontroliranom transferu izbjeglica od grčko-makedonske granice do Austrije. U Sloveniju nije stigao nijedan izbjeglica, a nema podataka ni da je stigao u Hrvatsku.

Prema u četvrtak postignutom dogovoru, nakon zajedničke profilacije i registracije izbjeglica na grčko-makedonskoj granici, njih se organizirano i pod policijskom pratnjom vlakovima (samo u Srbiji autobusima) prevozi kroz Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju do Austrije. Tada je izričito rečeno da se neće dopustiti ulazak nikakvih „padobranaca“ sa strane.

U međuvremenu, hrvatski premijer Tihomir Orešković iz Bruxellesa šalje ohrabrujuće poruke.

„Hrvatska će štiti svoje nacionalne interese, ali glavna je poruka da mi opet surađujemo sa Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom tako da ćemo kroz otvorenu komunikaciju u pravo vrijeme moći reagirati. Ali opet – štitit ćemo naše nacionalne interese“, kazao je Orešković.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je na novinarski upit odbacio špekulacije da bi izbjeglice mogli krenuti preko Bosne i Hercegovine na zapad.

„Svi pokazatelji govore da je besmisleno na taj način promišljati“, prokomentirao je Orepić.

Austrija, Slovenija i Mađarska uvode restriktivnije mjere prema izbjeglicama, svatko na svoj način.

Prema procjenama štajerske policije, austrijsko uvođenje kvota od najviše 3.200 osoba za transferu u treće zemlje i do 80 izbjeglica koje namjeravaju zatražiti azil u Austriji ne bi trebalo predstavljati ozbiljniji problem, jer ove godine još nijednom nisu dosegnute ove brojke. Posljednjih dana u Austriju ulazi 800 do 900 izbjeglica, a dnevno njih 30 do 40 zatraži azil.

O uvođenju dnevnih kvota razmišlja i Slovenija. „Vlada proučava mogućnost uvođenja dnevnih kvota za tražitelje azila, ali bi kvote bile manje od austrijskih", piše mariborska"Večer" koja se poziva na neslužbene izvore. Iako je u četvrtak postignut dogovor o organiziranom transferu izbjeglica od grčko-makedonske granice do Austrije, Slovenija ne odustaje od davanja dodatnih policijskih ovlasti vojsci na granici prema Hrvatskoj. Odluka bi trebala biti donesena u ponedjeljak.

Zbog austrijske primjene dnevnih kvota za tražitelje azila može se očekivati povećanje broja onih koji će azil tražiti u Sloveniji, a problem s izbjeglicama enormno bi se povećao ako Austrija, koja je do sada u Sloveniju s granice vraćala 40-ak migranata dnevno, to počne raditi u većoj mjeri, navode slovenski mediji.

Slovenija je unazad četiri dana - do četvrtka - vratila oko 400 izbjeglica u Hrvatsku, koji su u Sloveniju vraćeni iz Austrije. Njih 217 vraćeno je u Srbiju.

Mađarsko Ministarstvo unutarnjih poslova je za dodatnih 30 dana produljilo odluku o zatvaranju tri željeznička granična prijelaza sa Hrvatskom, Murakeresztur-Kotoriba, Gyekenyes-Koprivnica i Magyarboly-Beli Manastir. Tuda su prošle godine tisuće izbjeglica ušle u Mađarsku, međutim u obrazloženju odluke izbjeglice se ne spominje, već se samo naglašava kako se time jamči zaštita javne sigurnosti.

Oni su zatvoreni još u rujnu, odnosno listopadu u vrijeme vrhunca izbjegličke krize, a – kako su nas izvijestili iz Hrvatskih željeznica - oni nemaju informacija hoće li mađarska strana zatvoriti prijelaz Koprivnica – Gyekenyesi za teretni promet. Naime, druga dva su potpuno zatvoreni, a ovaj je zatvoren samo za međunarodni putnički promet, a za teretni otvoren.

XS
SM
MD
LG