Dostupni linkovi

Optuženi upozorio na nuklerani rat zbog NATO-a


Ratko Mladić u sudnici sa obiteljskim fotografijama, 23. veljače 2012.
Ratko Mladić u sudnici sa obiteljskim fotografijama, 23. veljače 2012.
U svrhu priprema za što raniji početak suđenja, zakazanog za 14.05.ove godine, bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić pojavio se na šestoj po redu statusnoj konferenciji od početka njegovog međunarodnog procesuiranja.

Redovna statusna konferencija je trajala preko sat vremena sati pri čemu su izneseni detalji priprema strana u postupku. Mladić je bio dobro raspoložen i unatoč upozorenjima predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea tu i tamo je znakovima pomoću ruku komunicirao s nekim iz sudske publike iza stakla.

Orie je potvrdio kako će tužiteljstvo planira uvrstiti iskaze čak 410 svjedoka tijekom suđenja, od čega će 148 od njih biti pozvani osobno na sud da svjedoče. Tužiteljstvo predviđa da će trebati oko 200 sati za njihovo saslušavanje.
„Vi ste NATO sud po mom sudu i sudite meni i mom narodu", ustvrdio je Mladić.

Dobivši priliku za obraćanje Mladić je izrazio sumnju da će suđenje biti pošteno te je obavijestio da je zatražio od žene da mu donese njegovu ratnu uniformu. Nakon toga je prikazao fotografije svoje porodice, prvo svoje kćerke koja je preminula, prisjećajući se pri tom kako ju je učio skijati.

„Vi ste NATO sud po mom sudu i sudite meni i mom narodu. Na to nemate pravo jer je NATO tukao moj narod, kao što je tukao i sirotinju po Africi i Aziji. Vi ste pristrani“, nastavio je obraćanje sucu Mladić nakon čega je prekinut.

„Ovo nije momenat da se pokrene pitanje o nadležnosti suda“, odgovorio je sudac Orie.

„Nije bitno koliko ću ja trajati, nego kakav ću trag ostaviti mom narodu“, nastavio je polemiku Mladić osvrnuvši se na svoje loše zdravstveno stanje i ponovno konstatirajući da on ne brani sebe nego svoj narod.

Propuh u sudnici

Iako ga je sudac pokušao zaustaviti Mladić je nastavio polemizirati oko trenutnih ratova koje vodi NATO te upozorio da će doći do nuklearnog rata ukoliko se napadne Iran.

„Onda će biti badava polemizirati“, rekao je optuženi nakon čega mu je sudac isključio mikrofon i pokušao ga umiriti pogotovo oko njegovih zahtjeva, koji se razmatraju, u vezi toga da mu se dozvoli da ima kapu u sudnici zbog propuha po glavi.

„Ja ne sudim Vama, Vama sudi sudsko vijeće, a sudsko vijeće nije stavilo Vaš narod pred sud“, zaključio je sudac upozorivši optuženog da ovo nije mjesto za političke govore, kao i da će se sljedeći put poduzeti mjere ukoliko nastavi komunicirati s publikom.

Sljedeća statusna konferencija je zakazana za 29.03.ove godine, kada će biti jasnije hoće li suđenje početi prema predviđenom.

Mladić je nakon višegodišnjega bijega uhićen 26. svibnja prošle godine u Srbiji, a tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni od 1992. do 1995., a osobito se smatra odgovornim za masovna ubojstva preko sedam tisuća Bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG