Dostupni linkovi

Optužbe SAD i Kine zbog hakerskih napada


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Sjedinjene Američke Države i Kina medjusobno su razmjenile optužbe nakon talasa hakerskih napada na internet stranice američke Vlade, medijskih organizacija i privatnih firmi. Washington naglašava kako je visokim kineskim dužnosnicima u nekoliko navrata „izrazio zabrinutost“ zbog kradja, a Peking odbacuje sve navode kao "neutemeljene".

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Kina bila glavna žrtva hakiranja, i da većina inozemnih hakerskih-napada dolazi iz Sjedinjenih američkih država.
Washington kaže potpuno suprotno – SAD su već počesto bile metom napada.

Posljednja razmjena optužbi došla je nakon što je Apple objavio da je nedavno bio napadnut od strane hakera koji su virusima zarazali Macintosh kompjutere nekih zaposlenika. Nema dokaza da je neki software ukraden, kao ni tko stoji iza napada.
Američke agencije za sigurnost objavile su da se Kineska armija u Šangaju krije iza hakerskih napada na američke vladine i medijske organizacije.

U njihovom izvještaju se kaže da je Narodno oslobodilačka vojska Kine povezana s kradjom "stotine terabajta podataka iz najmanje 141 organizacije, još od 2006.godine"
Većina „žrtava“, kaže se dalje, ima sjedište u SAD, a manji broj u Kanadi i Velikoj Britaniji. Tvrtka navodi da je Kineska vojna zapošljava stotine hakera- profesionalaca.
Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje ovaj izvještaj, a portparol Hong Lei kaže kako su samo prošle godine strani hakeri, koristeći viruse, preuzeli kontrolu nad 1400 kompjutera u Kini i 38.000 web stranica. On jtvrdi da najveći broj napaa dolazi iz Sjedinjenih država.

"Kina je temeljno protiv hakiranja. Naša zemlja provodi relevantne zakone i propise. Mi smo usvojili stroge mjere za sprečavanje hakerskihe aktivnosti. Kina je takođe žrtva internetskih napada."

Portparol Bijele kuće Jay Carney je izjavio da su američki dužnosnici bili upoznati s Mandiant izvještajem, ali je odbio komentirati detalje oko toga. Ali je dodao:

"Mi smo više puta izrazili našu zabrinutost cyber-krađama, i to na najvišem nivou, u razgovoru s visokim kineski dužnosnicima, čak i vojnim. Ovo je veliki izazov za nas u sferi nacionalne sigurnosti. Sjedinjene Države su zabrinute ovakvim kradjama jer je to prijetnja i ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti, uključujući i krađu poslovnih informacija.“

Američke firme, uključujući "The New York Times", "The Wall Street Journal," Facebook, Twitter i sada Apple, samo su neke od brojnih koji su nedavno bile metom stranih hakera.
XS
SM
MD
LG