Dostupni linkovi

Opština Čajetina: Tražimo imena pravih krivaca za pokušaj otimanja PK "Zlatibor"


Zlatibor, ilustracija
Zlatibor, ilustracija

Rešenja kojima je utvrđeno pravo svojine na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu u korist Poljoprivrednog kombinata” Zlatibor” su poništena reakcijom ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. Protiv odgovornih u Ministarstvupodnete su krivične prijave, stoji u saopštenju ovog ministartsva, u kome se još navodi da su propusti načinjeni u prvostepenom i drugostepenom postupku, što je bio osnov da se po tužbi Državnog pravobranilaštva sva tri sporna predmeta vrate na ponovni postupak, u cilju pravilnog utvrđivanja činjenicnog stanja, na osnovu koga će prvostepeni organ doneti novu odluku.

U poslednjoj instanci odluku će doneti Upravni sud Republike Srbije. Ministarstvo je nadležnom tužilaštvu podnelo krivične prijave protiv lica koja su neposredno učestvovala u donošenju rešenja, pošto postoje osnovi sumnje i u postojanje krivičnog dela. U konkretnom slučaju, blagovremenim postupanjem, nisu nastupile štetene posledice po javnu svojinu, navodi se u Ministarstvu građevine.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović smatra da su krivične prijave koje su podnete protiv zaposlenih u Ministarstvu građevine, podnete protiv onih koji su najmanje krivi u priči o PK Zlatiboru, a da glavni krivci i dalje nisu poznati javnosti:

“Sigurno je da nisu podnete krivične prijave protiv onih koji su organizovali ceo slučaj, već protiv onih koji su najmanje krivi, koji su imali tehnička zaduženja. Evidentno, ovo je bila ozbiljna organizacija, ozbiljno pripreman 'posao', i sve je ukazivalo na to da ovde mnogo bitnih i moćnih ljudi učestvuje. Mislim da je u narednom periodu obaveza nadležnih institucija da srspku javnsot upozna ko je, i za koga je ovo bilo spremljeno”, rekao je Stanimirović.

Postoje indicije da iza pokušaja prisvajanja državnog zemljišta na Zlatiboru stoje moćni ljudi. Opština Čajetina traži da javnost Srbije sazna njihova imena i da oni budu sankcionisani. Poništavanje ovog rešenja je samo jedna dobijenu bitka, izjavio je Stamatović, dodajući da će verovati da je ispoštvan zakon tek onog trenutka kada u Geodetskom zavodu kao vlasnik 2.213 hektara zemljišta na Zlatiboru bude uknjižena Republika Srbija.

“Mi taj problem nezakonitog otuđenja državnog zemljišta na Zlatiboru imamo skoro 20 godina, u slučaju ‘Zlatibor turista’, kada je 230 hektara u centru Zlatibora, uključujući i jezero, na papiru postalo vlaništvo pojedinaca, a evo sada je slučaj sa 2.213 hektara. Mislim da srpska javnost zaslužuje odgovor i na pitanje o slučaju ‘Zlatibor turista’. Nadležne institucije moraju mnogo, brže i efikasnije da reaguju i ja ću verovati da je zakon ispoštovan onog trenutka kada u Geodetskoj službi Čajetine bude kao nosilac imovine od 2.213 hektara uknjižena Republika Srbija”, rekao je Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine reagujući na vest da su podnete krivične prijave protiv jednog broja zaposlenih u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

XS
SM
MD
LG