Dostupni linkovi

Opozicija u RS: Vlada nekažnjeno manpulište budžetom


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da je entitetska Vlada prošle godine prekoračila rebalansom utvrđeni budžet za 85 miliona maraka, ili gotovo pet odsto. Trag se gubi i za oko 16 miliona utrošenih u 2011. godini, pa su revizori zaključili da je ukupna budžetska potrošnja premašila raspoloživa sredstva za 100 miliona maraka. Zbog toga su za Izvještaj o izvršenju budžeta dali mišljenje s rezervom. Bio je to povod da opozicija u Parlamentu Republike Srpske potegne pitanje krivične odgovornosti za nezakonito potrošen novac poreskih obveznika.

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske tvrdi da entitetska vlada nekažnjeno krši odredbe Zakona o budžetskom sistemu koga je, kako kažu, i podesila da bi im omogućio još šire manipulacije budžetom. Zbog toga opozicionari insistiraju na krivičnom gonjenju onih koji krše zakone koje su sami donijeli.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta u Parlamentu RS Dragan Čavić ističe da nije problem samo u činjenici što se 85 miliona maraka nalazilo u ladicama, van bilansnih evidencija, već je problem u tome što se time direktno prekršio zakon koji ne dopušta stvaranje obaveza većih od budžetskog okvira.

„Nažalost, mi smo došli u situaciju da ova vlast priznaje, revizor priznaje, da su ljudi praktično krivotvorili završni dokument o izvršenju budžeta i prikazali lažni suficit od 110 miliona koji nije postojao, i koji se realno mora umanjiti za 88 miliona, kako je to definisao revizor. Radi se o tome da mi imamo vlast koja je primjer za nepoštivanje zakona“,
kaže Čavić.

Negativni revizorski izvještaji, kao i oni gdje su revizori dali mišljenje s rezervom, već godinama su predmet sporenja opozicionara i predstavnika vlasti u RS. Opozicija traži da nadležne institucije postupaju po tim izvještajima, a iz tužilaštava uvjeravaju da u revizorskim nalazima najčešće nema dovoljno elemenata za otvaranje postupaka.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke u dva navrata je predlagao da se takvi revizorski izvještaji upute na razmatranje tužilaštvu i sektoru privrednog kriminaliteta u policiji, ali skupštinska većina je odbila taj prijedlog – kaže poslanik te stranke u entitetskom parlamentu Nenad Stevandić.

„Na radost onih koji kradu, pljačkaju, svakog kriminalca, svakog lopova, svakog ko je potpisivao lažne račune, koji je prao novac, ko je kršio procedure, dakle – oni mogu da budu mirni jer je policija i tužilaštvo amnestirano odlukom skupštinske većine da kad se utvrdi da neko krši zakon to ne treba da razmatra MUP i tužilaštvo. Veći paradoks u posljeratnoj istoriji Republike Srpske još nije zabilježen.“

Sistemska greška

Predstavnici izvršne vlasti u RS, čini se, ne brinu mnogo o mogućnostima da se izvještaji nađu pod lupom istražnih organa.

„Svi oni koji imaju potrebu da po njemu rade - mogu da rade, uključujući i ministarstvo unutrašnjih poslova, i tužilaštvo i kompletno pravosuđe“
, rekao je ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da se u javnosti ponekad plasiraju informacije koje nisu provjerene.

„Svaki izvještaj koji služba revizije objavi na svom sajtu i javno objavi, mi decidno pregledamo i utvrđujemo da li ima elemenata krivične odgovornosti. Ukoliko postoje elementi krivične odgovornosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, zajedno sa tužilaštvom, provodi daljnju istragu i, naravno, to rezultira podnošenjem određenih krivičnih prijava.“

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović podsjeća, međutim, da javnost nije vidjela podignute krivične prijave na osnovu revizorskih izvještaja. On smatra da u Republici Srpskoj postoji sistemska greška jer su vlastima dozvoljene zloupotrebe, a na štetu građana.

„Ne može izvršna vlast biti ta kojoj je dozvoljeno sve, da izvršna vlast može da bude iznad Ustava, iznad zakona, izvan zakona, da građani ne budu ravnopravni. Dakle, ovdje postoje ravnopravni i ravnopravniji, postoje neki koji moraju da poštuju zakon, a neko može da se rasipa nečim što je imovina svih građana Republike Srpske, a da nema nikakve posljedice.“

Opozicionari napominju da u RS do sada niko nije odgovarao za negativne revizorske izvještaje, pa čak i da niko nije kažnjen, smijenjen ili politički diskreditovan na osnovu nalaza revizora u kojima su utvrđene nezakonitosti. Iz entitetske vlade uvjeravaju da je izmjenama i dopunama Zakona o Glavnoj službi za reviziju javnog sektora osigurano da negativni revizorski izvještaji moraju da budu dostavljeni policiji i specijalnom tužilaštvu. Niko, međutim, nije uvjerio ni opoziciju a ni javnost da će Vlada osigurati i mehanizam da isti ti izvještaji ne ostanu zaključani u ladicama.
XS
SM
MD
LG