Dostupni linkovi

Opozicija u RS traži referendum o zakonu o porijeklu imovine


Banjaluka, foto: Boris Miljević
Banjaluka, foto: Boris Miljević
Pred svake opšte izbore u Bosni i Hercegovini u entitetu RS intenziviraju se priče o referendumu. Od izbora 2006. godine Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika je na priče o referendumu na kojem bi se građani RS izajasnili o samostalnosti, koji nikada nije održan, bar prema rezultatima dobro profitirao. Sada referendum traži i opozicioni SDS, ali o zakonu o porijeklu imovine. Analitičari smatraju da ni ovaj referendum neće biti održan i da je to samo još jedna dnevno-politička priča.

Vrijeme je za referendum, saopštio je u nedelju 25. avgusta potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, najavljujući inicijativu za referendum o zakonu o porijeklu imovine. Ovaj zakon, čiji je predlagač bio SDS, usvojen je u formi nacrta jednoglasno u entitetskom parlamentu, ali sada kada bi trebo dobiti konačan izgled očigledno da aktuelna vlast i nije baš raspoložena da ispituje imovinu, prije svega političkih lidera, što je bio cilj ovog zakona, rekao je Tadić:

„Krenula je prava kampanja od raznih centara moći koji su pokušali da ga proglase nekompetentnim, lošim, neostavrivim, nerealnim, neustavnim - ili sve što bi moglo da smeta njegovom usvajanju. Zbog toga SDS pokreće inicijativu da se održi referendum u RS o zakonu o ispitivanju porijekla imovine prije nego što Narodna skupština donese svoju odluku. Kao što znate, za održavanje referenduma potrebno je podrška 30 poslanika ili 10.000 birača. U svakom slučaju SDS se nada da će ovaj referendum biti organizovan i da će na taj način pasti svi ovi neprincipijelni pritisci koji dolaze iz centara moći, koji imaju čega da se plaše kada je ovaj zakon u pitanju", naveo je Tadić.

Kako bi se ubrzala procedura oko referednuma, SDS će u skladu sa zakonom ići na prikupljanje 30 potpisa poslanika, kaže Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini:

„Ja se iskreno nadam prije svega da će to podržati političke partije iz reda opozicije u NS RS-a, a vjerujte neće me iznenaditi da neke druge političke partije iz reda opozicije, da li kroz pojedinačno narodne poslanike, daju svoj potpis na inicijativu", navodi Govedarica.

Analitičari skeptični

Svoju podršku ovoj inicijvativi već su najavile i druge opozicione stranke, Partija demokratskog progresa koja ima sedam poslanika i Narodni demokratski pokret koji ima četiri poslanika, tako da je SDS-u potreban još jedan potpis za njeno pokretanje.

U okviru naše politike borbe protiv kriminala i korupcije vrlo važan faktor je ispitivanje porijekla imovine. Ova inicijativa ide u tom pravcu i mi nemamo nikakav problem sa tim što dolazi iz druge stranke. Naprotiv, biće nam drago da zajedno radimo na tome i cilj nam je da što prije dođemo - da li na način da to bude kroz referendum ili kroz Narodnu skupštinu, kroz usvajanje zakona, potpuno je svejedno - do zakonskog rješenja koje će omogućiti kontrolu, provjerusticanja bogatstva i provjeru kako su ljudi došli do imovine", kaže sekretar PDP-a Igor Crnadak.

Međutim, analitičari u RS ne vjeruje da će do održavanja ovog referenduma i doći. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Đorđe Vuković mišljenja je da je zakon o porijeklu imovine potreban i da bi ga građani vjerovatno podržali, ali sumnja da će do referenduma i doći:

„Neće proći zato što je takav milje da će se izjašnjavati poslanici, a ne klubovi poslanika", smatra Vuković.

U održavanje referenduma ne vjeruje ni predsjednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović:

„Ne postoji ni promil šanse - i SDS to zna. I SDS će ga upravo zbog toga, možda sa drugim opozicionim strankama pokrenuti, kako bi eventualno pred očima javnosti prikazao kako je navodno SNSD protiv utvrđivanja porijekla imovine, i onoga da će se iz toga izroditi neka vrsta oduzimanja nelegalno stečene imovine itd", mišljenja je Todorović.

Prema mišljenju Todorovića, radi se samo o još jednoj nemoralnoj dnevno političkoj priči, koja bi mogla donijeti SDS-u nešto više glasova na narednim izborima:

„Ništa novo. Potpuno razočaravajuće i poražavajuće - jedna dnevna politička demagogija i za RS još jedna zabrinutost više, jer pored loše vlasti imamo i katastrofalnu i nesposobnu opoziciju", dodaje Todorović.

RS i BiH imaju i bez nekih novih zakona poput ovoga o porijeklu imovine dovoljno zakona da se bore protiv kriminala i korupcija, ali nema političke volje da se oni provode i da pravne institucije rade svoj posao, smatra Todorović:

„Suštinsko pitanje bi možda bilo zašto SDS to nije radio kada su oni bili na vlasti. Zašto nisu u to vrijeme pokrenuli ispitivanje porijekla imovine svojih ljudi? Zašto nisu u tom pravcu radili nešto konkretnije kad je u pitanju suzbijanje korupcije i zastrašujuće rasprostranjenog kriminala i opšte pljačke u RS?“

Da li će građani RS na opštim izborima 2014. godine ponovo nasjesti na stare priče političara o nacionalnoj homogenizaciji i referendumima, dok se s druge strane sve teže živi, ima sve manje radnih mjesta i ne nudi neka perspektiva - tek treba da se vidi.
XS
SM
MD
LG