Dostupni linkovi

Opozicija sa protesta u Podgorici zatražila nove izbore


Više hiljada demonstranata okupilo se ispred zgrade Predsjedništva Crne Gore u okviru protesta koje je organizovala opozicija zbog navodne izborne krađe. Sa protesta je poručeno da Skupštini daju rok deset dana da donese zakon kojim će izborni rezultat biti poništen, te da nakon toga predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić raspiše nove predsjedničke izbore.

Okupljeni građani su skandirali „Milo lopove“, „Miodrag Lekić“. Građani, koji su došli iz svih crnogorskih gradova bili su raspoređeni Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicama Stanka Dragojevića i Njegoševoj i parku preko puta crnogorske Skupštine.

Oni su nosili zastave Crne Gore, Srbije, Evropske unije, Demokratskog fronta i transparente na kojima je pisalo »Mi ne ljubimo lance«, »Lekić novi predsjednik«, »Ne podržavajte mafiju!

Demonstranti su ubijeđeni da je vladajuća DPS i njen predsjednički kandidat Filip Vujanović "pokrali" nedavno održane predsjedničke izbore i oduzeli pobjedu nezavisnom kandidatu Miodragu Lekiću koji je poručio da neće odustati od borbe za poštovanje izborne volje građana.

"Čestitam zajedničku pobjedu. Pobijedili smo mi koji vjerujemo u poštenu Crnu Goru, koji vjerujemo da se rad i odgovornost nagrađuju, a da se kriminal kažnjava. Zato je naša pobjeda uplašila vlast i zato su pribjegli izbornoj krađi", kazao je on, dok su ga okupljeni prekidali skandirajući "Milo lopove".

"Kada samo razmišljao da se pomirim sa izbornom prevarom i poklonim glasove protivkandidatu, zaključio sam da na to nemam pravo. Nisam ja samo pokraden, pokradeni ste si vi", rekao je on, dodajući da se nada da će današnje okupljanje biti i posljednje povodom izbornih krađa.

"Danas se pokazuje energija promjena i što je najbitnije, ta energija se osjeća kod mladih koji odbacuju ponudu vlasti da zajedno Crnu Goru uvuku u živo blato korupcije, borićemo se za stabilnost instititucija, za pravedno društvo, međunarodno uglednu Crnu Goru, za jedinstvo Crne Gore...", rekao je Lekić.

Niz zahtjeva vlastima

Prethodno se hiljadama građana na platou ispred zgrade Predsjedništva Crne Gore obratio funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

"Ovo je naša zemlja. Ovo je naš grad. Ovo je naša pobjeda. Niko u nas nije uložio da bismo mi pobijedili. Izabrali smo najboljeg među nama i pobijedili smo", rekao je Danilović i poručio "pobjeda je naša".

On kaže da mogu da ih pokradu ali da svi znaju da je pravi pobjednik Miodrag Lekić.

"Odgovoran je svako od nas za ovu našu veliku pobjedu. Ne dajte da UDBA unizi veličinu naše pobjede. Zato pjevajte, nemojte ništa drugo da uradite. Nemojte da pristanete na manipulaciju", kazao je Danilović.

Na skupu su pročitani i zahtjevi opozicije koja se prethodno, do daljeg, povukla iz parlamenta.

Izvršni odbor građanskog protesta uputio je u subotu niz zahtjeva predsjedniku Parlamenta Ranku Krivokapiću, predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i predsjednicima vladajućih partija.

U zahtjevima se traži usvajanje specijalnog zakona, kojim će biti poništeni rezultati predsjedničkih izbora održanih 7. aprila, nakon čega bi, prema zahtjevima, predsjednik Parlamenta trebalo da raspiše nove izbore.

Izvršni odbor građanskog protesta zahtijeva da se na ponovljenim izborima omogući glasanje svim građanima Crne Gore koji za to imaju Ustavom zagarantovana prava, a to su i građani sa starim ličnim kartama.

Zahtijevano je i da se dvotrećinskom većinom što prije izabere vrhovni državni tužilac kako je i navedeno u dosadašnjim izvještajima Evropske komisije, te da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere Snimak i ostalih afera, kao i da se putem parlamentarne istrage utvrdi odgovornost političkih funkcionera.

Izvršni odbor građanskog skupa dao je rok od 10 dana za ispunjenje zahtjeva, te najavio nova okupljanja ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.
XS
SM
MD
LG