Dostupni linkovi

Opozicija pred finalizacijom zahteva za izglasavanje nepoverenja Vladi


Vlada Kosova
Vlada Kosova
Opozicija na Kosovu radi poslednje kalkulacije o pokretanju zahteva za izglasavanje nepoverenje vladi Hashima Thacija.

Tri partije iz opozicije vode konsultacije sa još jednom grupom nezavisnih poslanika, pošto je za izglasavanje nepoverenja potrebno najmanje 61 glas.

Veruje se da Vlada sada nema potrebnih 61 glas kako bi opstala, ali ni da opozicija s druge strane nema dovoljno glasova da bi izglasala nepoverenje.

Međutim, ima i jedan broj poslanika koji su se udaljili iz vladajuće koalicije i sada ne pripadaju ni jednima, ni drugima.

O stanju u kosovskim institucijama i potrebi da se na Kosovu što pre održe parlamentarni izbori, predsednici Kosova, Atifeti Jahjaga, obratio se pismom lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj. Ona je, međutim, odgovorila tek objašnjenjem zakonskih procedura za izbore.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Ardian Gjini, kazao je da su institucije u agoniji i da je potrebno da se pronađe zakonski put radi raspisivanja izbora.

“Institucije ne mogu da glasaju. Nema većine. Jedan deo poslanika glasa na osnovu svojih uverenja, što jeste njihovo pravo. Ne tražimo vanredne izbore, ali tražimo da predsednica pokrene konsultacije u skladu sa političkom snagom i da raspiše izbore jer je Kosovo u blokadi”, kazao je Gjini.

Najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova, iako je sada nominirala dosadašnjeg lidera, Isa Mustafu, za mesto premijera, još uvek ne smatra da je trenutak da se inicira zahtev o izglasavanju nepoverenja Vladi. Šef parlamentarne grupe DSK-a, Ismet Beqiri, navodi da će se zahtev pokrenuti onda kada opozicija ima dovoljan broj glasova za to.

“Nećemo početi nešto ako nismo sigurni da ćemo u tome uspeti. Kada konstatujemo da je to moguće, onda ćemo to i uraditi. Radimo procene i na vreme ćemo izaći sa stavom”, kazao je Beqiri.

S druge strane, šef parlamentarne vladajuće Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci veruje da će vlada završiti svoj ceo mandat i da će se izbori održati na jesen.

“Uvereno kažem da je koalicija stabilna. Institucije su stabilne. Evo četiri godine slušamo ove priče i verujem da ćete ih slušati i za naredne četiri godine”, kazao je Grabovci.

Na osnovu analize jednog parlamentarnog političkog subjekta, tri partije opozicije i deo Demokratske partije Kosova zajedno sa onim nezavisnim kandidatima imaju 58 glasa u Skupštini.

Tako da je opoziciji potrebno jos 3 kako bi se pozvalo na izglasavanje nepoverenja. Ukoliko dođe do glasanja i ono ne uspe, po Ustavu, tako nešto se ne može inicirati dok ne prodje 90 dana.
XS
SM
MD
LG