Dostupni linkovi

Opozicija odustala od predsednika Skupštine, traže da formiraju Vladu Kosova


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Lideri postizborne opozicione koalicije na Kosovu odlučili su u petak da odustanu od mesta predsednika Skupštine. To je potvrdio lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Ljimaj, nakon zajedničkog sastanka, ali za to postoji i uslov, da oni formiraju vladu.

“Mi smo, kao blok, spremni da odustanemo od pozicije predsednika Skupštine, prava koje je Ustavni sud dao Demokratskoj partiji Kosova, ukoliko predsednica Jahjaga ispuni naš zahtev koji smo joj poslali, da se parlamentarnoj većini da pravo da rukovodi zemljom”, izjavio je Limaj nakon sastanka koalicije.

Opozicioni blok kojeg čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa i pokret Samoopredeljenje, doneo je takvu odluku u nemogućnosti da ospori presudu Ustavnog suda na osnovu koje mesto predsednika Skupštine pripada pobedničkoj partiji, u ovom slučaju Demokratskoj partiji Kosova, Hashima Thacija.

Ovakvom odlukom postizborni blok je otvorio put konstituisanju institucija, koje traje već pet meseci.

Kandidat ove koalicije za predsednika Skupštine bio je lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa.

Povlačenje opozicije uticaće i na njihov unutrašnji sporazum, a na osnovu kojeg mesto predsednika Skupštine pripada Demokratskom savezu Kosova, a premijersko mesto Alijansi za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja.

Hashim Thaci, lider Demokratske partije Kosova i dosadašnji premijer Kosova kaže da, nakon odluke opozicije postoje dve opcije, zajednički sastanak sa predsednicom Atifetom Jahjaga, ili vanredni izbori.

„Nema vremena više za političko amaterske eksperimente, već je sada trenutak da materijalizujemo izraženu volju građana na slobodnim izborima. Sada su dve opcije koje se trebaju shvatiti ozbiljno. Prva opcija, i najbolja, je da sednemo zajedno, kao što je tražila predsednica Kosova i da pronađemo što bolje rešenje za našu zemlju, jer su građani umorni od čekanja. Druga opcija je da ponovo sednemo i odredimo datum novih vanrednih izbora“, napisao je Thaci na Facebooku.

On dodaje da poslednja politička dešavanja govore da „smo u završnoj fazi prevazilaženja političkog grča koji je proizvoljan zbog brzog i protivustavnog delovanja opozicionog bloka“.

Thaci je dodao da delimična i improvizovana rešenja neće biti, zato što građani Kosova žele „legitimnu, efikasnu i stabilnu vladu“.

„Potvrđujem da će sve buduće delovanje PDK-a, kao pobedničke partije, biti u skladu sa zakonom, Ustavom i voljom građana Kosova“.

Predstavnici civilnog društva su putem saopštenja izrazili zabrinutost zbog, kako su naveli, "produbljivanja političke krize u zemlji, kao posledice tvrdoglavosti političkih elita i nesposobnosti da prevaziđu lične interese".

Oni navode da su rezultati izbora ugroženi političkom krizom koja je onemogućila formiranje novih institucija. Civilno društvo poziva lidere da ostave po strani lične interese i da u korist interesa zemlje što pre sednu i razgovaraju o načinu konkretnog delovanja na deblokadi situacije i formiranju institucija zemlje.

XS
SM
MD
LG