Dostupni linkovi

Skupština Srbije usvojila "leks specijalis" o Beogradu na vodi


Parlament Srbije
Parlament Srbije

Nakon maratonske rasprave, na kojoj su poslanici vlasti i opozicije sučelili stavove o projektu „Beograd na vodi“, Narodna skupština usvojila je većinom glasova predlog posebnog zakona za utvrđivanje javnog interesa i posebnih postupaka eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole za „Beograd na vodi“. Tokom diskusije, koja je u pojedinim trenucima poprimila i oštar ton, opozicioni parlamentarci pokušali su da ukažu na to da je „Beograd na vodi“ zbog kojeg se donosi specijalni zakon koji, između ostalog, podrazumeva oduzimanje zemljišta nije projekat od javnog značaja.

„Za je glasalo 176, protiv devet, uzdržan niko, nije glasao jedan poslanik. Konstatujem da je Narodna skupština većinom glasova usvojila Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje ‘Beograd na vodi.’”

Ovim rečima predsednica Narodne skupštine Maja Gojković zaključila je 15-časovnu raspravu u parlamentu.

Predsednik poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke Zoran Babić prethodno je proglasio pobedu i pre zvaničnog glasanja:

„Dame i gospodo, pobeda! Pobedila je Vlada Republike Srbije, pobedila je skupštinaska većina! Nema više argumenata!“, uskliknuo je Babić.

No, argumenata je bilo, što pokazuje i brojka od preko 70 amandmana koje su poslanici opozicije podneli na 17 članova, koliko ih ima usvojeni zakon.

Jedna od glavnih zamerki poslanika opozicije je da „Beograd na vodi“ zbog kojeg se donosi specijalni zakon koji, između ostalog, podrazumeva oduzimanje zemljišta nije projekat od javnog značaja.

Janko Veselinović, poslanik Socijaldemokratske stranke podsetio je na izlaganje premijera Aleksandra Vučića koji je ove sedmice pred poslanicima predstavio predlog „leks specijalisa“.

„Premijer Vučić nije rekao istinu kada je rekao da će ta svojina biti javna. Neće, na tome će se sagraditi stanovi koji će biti privatni. Dakle, privatna imovina će zameniti privatnu imovinu, samo drugog vlasnika, pitanje je kog državljanstva“, rekao je Veselinović.

Iz redova poslanika vladajućih stranaka, pak, stižu ocene da će projektom „Beograd na vodi“ konačno biti uređen prostor zapuštenog Savskog amfiteatra.

„Četrnaest procenata celog prostora će biti parkovi za Beograd, za goste Beograda, ali i za ostale građane Srbije. Biće i 62 hiljade kvadratnih metara javnih sadržaja: vrtića, škola, ustanova kulture, socijalne i zdravstvene zaštite. Sve ono što predlagač amandmana ne želi da vidi. Javni interes je da privatna svojina eksproprijacijom pređe u ruke države Srbije“, kaže Zoran Babić.

Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, ukazao je na neusklađenost Ustava sa projektom:

„Član 58 Ustava predviđa da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu na osnovu Zakona o eksproprijaciji u članu 20. Javni interes je 0,8 objekata izgrađenih na teritoriji Savskog amfiteatra, na 177 hektara. Je l’ to javni interes?“

Projekat „Beograd na vodi“, koji osim opozicionih parlamentaraca u pitanje dovodi i deo javnosti i stručnjaka, branili su i ministri finansija i pravde Dušan Vujović i Nikola Selaković, koji su prisustvovali skupštinskoj raspravi.

Ministar Selaković osvrnuo se na kritike da donošenje „leks specijalisa“ nije po Ustavu.

„Pa i Zakon o eksproprijaciji, koji razrađuje Ustav, jer Ustav ne možemo direktno da primenjujemo, kaže da se eksproprijacija vrši na osnovu zakona ili uredbi donetih na osnovu ovog zakona, misleći na Zakon o eksproprijaciji. Dakle, poznajemo i mogućnost donošenja posebnog zakona koji će predvideti postupak eksproprijacije. Evo ga takav predlog zakona.“

Poslanik Demokratske stranke Ivan Jovanović zatražio je od ministra Vujovića da objasni zašto javnosti nije predstavljena studija o izvodljivosti projekta, kao i bankarska garancija.

„Šta se dešava sa našim novcem koji smo uštedeli od penzionera i svih građana Srbije. U obrazloženju se kaže da će država uložiti 33 milijarde u infrastrukturu, uređenje i eksproprijaciju. Na koji način mi vraćamo taj novac? Koliko kvadrata treba da se proda da bismo vratili uloženi novac? Da li smo mogli pametnije da uložimo taj novac u današnje vreme kad je on svima potreban?“, upitao je poslanik DS.

Ministar Dušan Vujović je na to odgovorio da priroda predloga zakona ne daje prostor za takva predviđanja.

„Reč je o procesnom zakonu i prema tome računanje ’kost benefit’ analize kao ulaganja i rezultata bi se možda moglo primeniti, ali samo u ograničenom smislu. Prema tome, reč je ovde o postupku, a ne o neposrednim benefitima i eksplicitno je rečeno da se to ne odnosi na projekat koji će na tom mestu biti niti je taj projekat definisan“, kaže Vujović.

"Beograd na vodi" do Smedereva

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će radovi na projektu, na kojem zajedno rade kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Vlada Srbije, početi ovog leta.

Podsetimo, obrazlažući projekat “Beograd na vodi”, premijer je ove sedmice u Skupštini naglasio da u njemu nema tajni i da je njegova izgradnja u interesu cele države.

Poslanik i predsednik Nove stranke Zoran Živković postavio je pitanje značaja “Beograda na vodi” za građane koji žive izvan prestonice:

“Šta će oni da dobiju od toga, osim što će biti ljudi koji će dati deo svojih para za nešto što, ponavljam, može da bude projekat države Srbije, grada Beograda i nekih firmi iz Saudijske Arabije.”

No, naprednjak Dragan Šormaz veruje da bi “Beograd na vodi” trebalo da se proširi i na druge delove Srbije.

„Ja dolazim iz Smedereva. Kao što pravimo ’Beograd na vodi’, tako treba da pravimo i ’Smederevo na Dunavu’. Da uredimo kao Savski amfiteatar. Da otvorimo najveću tvrđavu ravničarsku u Evropi“, istakao je Šormaz.

Član demokrata Balša Božović, međutim, naglašava da čitav projekat projekat ide na ruku privatnom investitoru, a ne građanima.

„Pet stotina miliona evra košta zemljište građana Beograda. Vi ga bez bilo kakvog ugovora o gradnji ’Beograda na vodi’ poklanjate investitoru. Zbog toga ste došli danas u Narodnu skupštinu. da poklonite pola milijarde evra investitoru koji je prijatelj vašeg premijera. I verujte mi na reč: jednog dana će pravosudni organi imati pune ruke posla kada je ova stvar u pitanju“, poručio je Božović.

Naprednjak Vladimir Đukanović, s druge strane, odgovara da treba „da se ponosimo što premijer ima takvog prijatelja“.

„Znate, za prijateljstvo tog šeika tuku se i Obama i Putin i svi svetski lideri mnogo jačih zemalja nego što smo mi. Pa mi možemo da se ponosimo što je našem premijeru baš to prijatelj i što hoće ovde da uloži.“

Osim javnog interesa i usklađenosti sa Ustavom, na raspravi je dotaknuto i pitanje same procedure koja prati projekat za koji vlast, na čelu s premijerom obećava da će uposliti više hiljada ljudi.

Za poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića „Beograd na vodi“ je „antimodernizacijski projekat“.

„Beograd na vodi je, ako pažljivo analiziramo ovaj predlog zakona i ceo projekat, suprotnost svemu što je rađeno prethodna dva veka u urbanom razvoju Beograda. Uvek je bila situacija da imamo plan, projekat, pa gradnju. A ovde imamo maketu, pa gradnju, a projekta, poštovana gospodo, nema“, konstatuje Pavićević.

Inače, raspravu je obeležio oštar ton između poslanika vlasti i opozicije. Potpredsednik Skupštine Srbije iz redova SNS-a Igor Bečić izjavio je da mu je šef poslaničke grupe opozicionog SDS-a Marko Đurišić pretio. S druge strane, opozicione stranke – Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Nova stranka, zatražile su smenu predsedavajuće Skupštine Maje Gojković koja je predložila da se poslanici umesto novčanih kazni kažnjavaju društveno korisnim radom.

XS
SM
MD
LG