Dostupni linkovi

Opozicija ne priznaje rezultate izbora: Prijeti li blokada


Miodrag Lekić nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata izbora, 7. april 2013.
Miodrag Lekić nakon objavljivanja nezvaničnih rezultata izbora, 7. april 2013.
Šta čeka Crnu Goru u narednim danima pošto izborni štab opozicionog predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića nije priznao privremene rezultate Državne izborne komisije, po kojima je na nedjeljnim izborima pobijedio kandidat DPS-a Filip Vujanović? Kakva procedura predstoji i je li moguće da Crna Gora uđe u svojevrsnu političku blokadu i krizu iz koje se za sada izlaz ne vidi?

"Odmah smo juče pristupili pregledanju materijala i radili smo do kasno sinoć. Moram vam reći da smo frapirani onim što smo zatekli. Tu postoji more nepravilnosti, od toga da je u biračkim kutijama mnogo listića sa kuponima što će reći da su na brzinu ubacivani i da je naravno svaki od tih sa zaokruženim Filipom Vujanovićem, do toga da je bilo zloupotrebe glasanja putem pisma u toj mjeri da jedan čovjek potpisuje na desetine zahtjeva", rekao je Goran Danilović, šef izbornog štaba opozicionog predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića, koji je počeo provjeru regularnosti glasanja u svim opštinama, uključujući i one gdje se sumnja da je bilo najviše nepravilnosti.

Svoje konačne rezultate Lekićev štab saopštiće nakon uvida u kompletan birački materijal i, kako kaže Danilović, o tome obavijestiti domaću i međunarodnu javnost. U međuvremenu poslanici Demokratskog fronta odlučili su da bojkotuju rad skupštinskih odbora, a u srijedu se neće pojaviti ni na plenarnoj sjednici, na kojoj će se raspravljati o sudbini Komibinata Aluminijuma.

"Tražimo da se svaka rasprava prolongira dok se ovo stanje ne raščisti i ja se nadam da će predsjednik parlamenta znati to da cijeni jer je ovo potpuno napeto, nedefinisano stanje, vrlo ozbiljno, možda najozbiljnije u posljednjih 10-ak godina u Crnoj Gori. Toga moraju biti svjesni da su sami to zakuvali. Ako misle da će nas uplašiti - grdno se varaju, ako misle da će nas prisiliti da se ponašamo kako oni hoće - grdno se varaju. Ako misle da nemamo snage da odgovorimo - grdno se varaju".

Ukoliko Državna izborna komisija Vujanovićevu pobjedu proglasi kao konačnu, Goran Danilović najavljuje snažan politički odgovor. Ne želi da precizira na koji način, a u međuvremenu poziva građane na strpljenje i napominje da Lekićev štab ne stoji iza sve brojnijih poziva na Facebook-u na ulične proteste. Svi dalji potezi, kako ističe, biće koordinisani sa ostatkom opozicije.

Podsjetimo, Pozitivna Crna Gora u ponedjeljak je zatražila da se do kraja spriječi izborna prevara, dok su u Socijalističkoj narodnoj partiji ponovili raniju konstataciju da su izbori održani u neregularnim uslovima. Velizar Kaluđerović nije želio da prejudicira kako će ta partija reagovati ukoliko Lekićev štab ne prizna Vujanovićevu pobjedu i ako je Državna izborna komisija ozvaniči.

"Ali mi ćemo kao antirežimska partija koja je nastala na otporu režimu Mila Đukanovića učiniti sve u okviru zakona i sve što je legalno i legitimno da se sačuva legitimna izborna volja, dakle ona koja je stvarno došla do izražaja na izborima i pri tom takođe imati na umu da je jedan veliki broj građana onemogućen da glasa na izborima i taj broj je značajno veći od broja glasova koji je preliminarnim rezultatima DIK-a utvrdila da je navodno većina na strani gospodina Vujanovića", kazao je Kaluđerović.

Realne šanse da se uključi međunarodna zajednica

Sa druge strane vladajuća Demokratska partija socijalista saopštila je da prihvata provjeru kompletnog izbornog procesa, jer je, kako je konstatovao politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, u njenom interesu da rezultati predsjedničkih izbora budu potpuno jasni. Državna izborna komisija bi, kako je u ponedjeljak najavio njen prvi čovjek Ivan Kalezić, ukoliko bude bilo prigovora, za 10 dana trebalo da završi rad, i proglasi konačne rezultate.
Filip Vujanović drži pobjednički govor, 7. april 2013.
Filip Vujanović drži pobjednički govor, 7. april 2013.

U međuvremenu, Ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Raško Konjević saopštio da je politika koju je vodio Filip Vujanović dovela do preko 30.000 glasova manje na predsjedničkim izborima u odnosu na cifru koju je vladajuća koalicija osvojila na oktobarskim parlemantarnim izborima.

Sada se, kaže Konjević, sa DPS moraju dogovoriti oko dalje saradnje.

"Na naš poziv da ne glasaju za Vujanovića odazvalo se 30 hilljada glasača vladajuće koalicije. Sada je stvar da se oko toga dogovaramo, oko narednih poteza unutar vladajuće koalicije. To je jedan dinamičan proces koji uvijek ima neke svoje novine i vjerovatno će i tako biti nastavljen kroz razgovore i dijalog. Odnosi u koaliciji su poremećeni već godinu i po dana. Još od činjenice da je gospodin Vujanović dao podršku da DPS u Podgorici nastavi da vlada zajedno sa ekstremnim prosrpskim partijama. Tada nijesam čuo gospodina Vujanovića da je to odustajanje od principa i politike DPS-a. Mi gospodina Vujanovića nijesmo podržali iz vrlo konkretnih političkih razloga. Te razlike su ostale do dana izbora i one su za rezultat imale to da je Vujanović osvojio 30 hiljada glasova manje nego što je dobila vladajuća koalicija prije samo 6 mjeseci i to je ocjena građana o njegovoj politici", ističe Konjević.

Nakon što Državna izborna komisija proglasi zvanične rezultate izbora Crna Gora bi, kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio direktor Centra za Monitoring Zlatko Vujović, mogla da sklizne u političku krizu.

"Mi smo došli u situaciju velike krize u Crnoj Gori gdje su urušene pozicije brojnih institucija koje su ključne za demokratsko funkcionisanje jednog društva. To su prije svega one institucije koje su vezane za uspješno funkcionisanje izbornog sistema, odnosno izbora predstavničkih organa. U takvoj jednoj situaciji kada izgubljeno povjerenje u te institucije i kada smo veoma lošim potezima, prije svega vladajuće koalicije došli u situaciju da uđemo u političku krizu koja će dugo trajati i biće dosta teška. Vidjećemo i da li će ona na neki način voditi vanrednim parlamentarnim izborima. To će svakako zavisti najviše od SDP-a", ocjenjuje Vujović.

Na pitanje da li očekuje da bi se u rješavanje situacije mogla uključiti i međunarodna zajednica Vujović odgovara:

"To sve zavisi od inteziteta političke krize u kojoj će se Crna Gora naći. Ukoliko bude riječ o jednom velikom intezitetu i odbijanja opozicije da prizna legitimitet Filipa Vujanovića kao novog predsjednika Crne Gore onda svakako postoje realne šanse da se internacionalizuje ovaj problem".

Jasna Vukićević je građane Budve pitala šta bi poručili novom starom predsjedniku Crne Gore.

XS
SM
MD
LG