Dostupni linkovi

Za pad kreditnog rejtinga opozicija i sindikati krive Vladu


Jedna od tri velike rejting agencije – londonska Standard & Poor's – snizila je kreditni rejting Hrvatske sa BB+ na BB stabilni. Dok u Vladi kažu da je to bilo za očekivati zbog procesa koji su u toku, lijeva i desna opozicija tvrde da je to rezultat nesposobnosti Vlade, a takvoj ocjeni priključuju se i sindikati.

Agencija Standard & Poor's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

Po njihovoj ocjeni, vladine mjere bile su nedovoljne za poticanje gospodarskog rasta i stabiliziranje javnih financija, a dio razloga za slabu konkurentnost hrvatskog gospodarstva oni nalaze u složenom poslovnom okolišu i rigidnosti tržišta rada.

Standard & Poor's hrvatsku Vladu optužuju za vođenje politike samodopadnosti i upozoravaju da Hrvatska nije uspjela iskoristiti pogodnosti koje su se pred njom otvorile sa ulaskom u Europsku uniju pred 7 mjeseci.

Ministar financija Slavko Linić u prvoj reakciji kaže kako nije čudo da rejting pada;

„Povećavati deficite, a u isto vrijeme – kroz restrukturiranje – povećavati javni dug. U takvoj situaciji sigurno da je teško očekivati poboljšanje rejtinga“, navodi Linić.

On je kazao kako je zbog ulaska u Europsku uniju Hrvatska imala 2 milijarde kuna – oko 265 milijuna eura – dodatnih troškova, a da je iz istog razloga mjesec dana bila bez prihoda od PDV-a, ali da će u ovoj godini biti zaustavljen pad rejtinga, a možda bude i popravljen.

Slično je optimističan predsjednik Ivo Josipović:

„Ocjena je dinamičke prirode, mijenja se, i ja mislim da uz provođenje reformi i ove indikatore koje spominje Svjetska banka možemo računati da će stanje biti bolje nego što je danas“, kaže Josipović.

Naime, upravo u petak je Regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i Baltik Mamta Murthi posjetila Hrvatsku i pohvalila poduzete reforme, podsjećajući da se rezultati neće vidjeti preko noći. Kako je sve do sada Svjetska banka kritizirala Hrvatsku zbog izostanka reformi, analitičari konstatiraju kako je ovo osjetan zaokret u retorici.

Preko leđa radnika

I lijeva i desna opozicija tvrdi da je ovo rezultat nerada i nesposobnosti Vlade. U ime HDZ-a bivši ministar financija Ivan Šuker kaže kako je ovo nikada jasnija poruka Vladi da je na krivom putu:

„Smanjenje ovog kreditnog rejtinga i obrazloženje zašto je ovaj kreditni rejting smanjen je posljedica politike ove Vlade. Ovdje više nema ni traga da bi se mogli pozvati da im je netko drugi kriv. Još što je ključno – Hrvatskoj se poručuje da nismo iskoristili sve prednosti koje pruža ulazak u Europsku uniju. Mi smo na žalost zbog situacije slučaja Perković srozali svoj ugled i svoje šanse da gospodarski iskoristimo ulazak u članstvo“, smatra Šuker.

Svi trebamo poslati poruku Vladi da konačno počne raditi, a ne više kemijati i baviti se PR-ovskim pričama,“ zaključio je Šuker.

U ime laburista Branko Vukšić je kazao kako na upozorenja opozicije o gospodarskim problemima premijer Zoran Milanović odgovara pošalicama, bahatošću i komentarima kao na šanku, a da će cijenu pada rejtinga platiti – radnici:

„Kud će suza neg' na oko! Kako će tek sada vladajuća većina u Saboru moći lako dići ruke za restriktivne izmjene Zakona o radu! Znači – kriza će se prelomiti preko čijih leđa? Preko leđa radnika! Evidentno je da hrvatska Vlada u dvije godine nije pronašla instrumente kako zaustaviti pad proizvodnje i povećati zaposlenost.“

Dok poslodavci kažu da je pad rejtinga dokaz da treba mijenjati Zakon o radu, sindikati odgovaraju da su rejtinške agencije i njihove procjene uvijek u funkciji krupnog kapitala, ali da je ovaj pad rejtinga rezultat nesposobnosti Vlade da stvori klimu za otvaranje novih radnih mjesta, a umjesto toga želi teret krize svaliti na radnike.

„Samo takve vladine mjere mogu povećati gospodarski rast i povećati kreditni rejting, a ne nikakvi potezi u vezi snižavanja prava radnika, ili bilo što drugo!“, kaže za naš radio predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

U petak se izručenjem Josipa Perkovića Njemačkoj za Hrvatsku zaključuje jedno poglavlje. Hoće li u novom poglavlju biti više mjesta za ekonomiju?
XS
SM
MD
LG