Dostupni linkovi

Izbori u CG: Opozicija uložila prigovore na neregularnosti


U srijedu uveče je istekao rok za žalbe na izborni postpak opštinskim izbornim komisijama. Lekićev štab predao je veliki broj prigovora na neregularnosti na brojnim biračkim mjestima, među kojima navode višak listića u kutijama kao i masovne mahinacije glasanja pismima, na šta upozoravaju i u nevladinoj organizaciji MANS.

Ukoliko ne bude ponavljanja izbora na spornim biračkim mjestima, Državna izborna komisija bi konačne rezultate predsjedničkih izbora trebalo da proglasi do 20 aprila.

Jureći zeca istjerali smo vuka na čistac, slikovito je zaključke o neregularnostima na nedjeljnim predsjedničkim izborima sumirao šef izbornog štaba Miodraga Lekića, Goran Danilović.

Prigovore koje su uputili opštinskim izbornim komisijama odnose se na dvije trećine opština, posebno na Rožaje i Podgoricu.

Danilović je izjavio da su došli do dovoljno dokaza koji ukazuju na brojne nepravilnosti i demantuje tvrdnje vladajućeg DPS –a da su predstavnici opozicije potpisali zapisnike na svim biračkim mjestima.

,,To nije tačno. Evo, samo na Cetinju nijesmo potpisali 21 zapisnik, čak ni onaj glavni nije potpisao naš predstavnik u Opštinskoj izbornoj komisiji na Cetinju. Ukupno je 39 biračkih mjesta”.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Najviše prigovora opštinskim izbornim komisijama odnosi se na utvrđivanje rezultata glasanja, netačne podataka o broju izašlih glasača i broju upotrijebljenih listića, te na masovno glasanje putem pisma, kako je biračko pravo ostvarilo preko 11 000 birača. Na ovo posljednje posebno su ukazali i u nevladinoj organizaciji MANS koja je uočila drastično povećanje glasanja putem pisma u odnosu na oktobarske parlamentarne izbore. Kao primjer očiglednih zloupotreba, naveli su biračko mjesto Dom “Tunjevo” u Nikšiću, gdje su svi upisani glasali pismom, dok je prije pet mjeseci tako glasala samo jedna osoba.

Goran Danilović je istakao kako na značajnom broju biračkih mjesta, gdje je došlo do drastičnog kršenja izbornog zakona, neće tražiti da se glasanje ponovi.

,, Nego tražimo da budu ta biračka mjesta sa drastičnim kršenjem prava izuzeta iz ukupnog biračkog postupka”, kazao je.

Koliko takav zahtjev ima uporište u Ustavu i zakonu pitali smo profesora Ustavnog prava Blagotu Mitrića:

„Nikoliko. Ja mislim da čak i da nije takva forma u izbornom zakonodavstvu naše države, da je takav zahtjev i nelogičan i suprotan čak i Ustavu jer vi ne možete ako utvrdite neke nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima da poništavate ostalu volju građana. Jedino ono što ja znam da kada su utvrđene nepravilnosti na tom i tom biračkom mjestu, da je izborna komisija dužna donijeti rješenje o ponavljanju izbora na tom biračkom mjestu“.

S obzirom na to da se u zahtjevu za izuzeće rezultata glasanja na biračkim mjestima na kojima je došlo do grubog narušavanja izbornog postupka Goran Danilović poziva na iskustvo u Srbiji, gdje je međunarodna zajednica na taj način riješila izborni spor, profesora Mitrića pitali smo da li je tako nešto moguće i u Crnoj Gori:

„U konkretnoj situaciji to što se dešavalo u Srbiji i taj zahtjev Međunarodne zajednice ne znam može li se podvesti pod opšte prihvaćenim pravilima Međunarodnog prava i međunarodnim standardima. Taj uslov postoji formalno da se primijeni neko drugo pravo koje je suprotstavljeno domaćim pravima, ali ja kao profesor Međunarodnog prava i kao nekadašnji sudija i predsjednik Ustavnog suda ne vidim tu mogućnost. Zaista mora da se utvrdi ta nepobitna činjenica“.

Peter Stano
Peter Stano
Kakve poruke u međuvremenu stižu iz Brisela koji prati razvoj događaja u Crnoj Gori, koja ima status pregovarača sa Evropskom Unijom? Portparol Evropskog komesara Štefana Filea, Peter Stano u srijedu je u izjavi Televiziji Crne Gore istakao kako su za njih važni finalni izborni izvještaji crnogorskih državnih institucija i evropskih posmatračkih misija i pozvao je vlast i opoziciju da zajedno jačaju povjerenje u institucije sistema i u pravosuđe.

“Upoznali smo se sa zaključcima ODIRa o izborima u Crnoj Gori koje je posmatračka misija OEBSa okarakterisala kao profesionalno i efikasno provedene. Pošto preliminarni rezultati DIK još čekaju na zvaničnu, finalnu potvrdu, u skladu sa rokovima i zakonom predviđenom procedurom i mi ćemo sačekati zvaničan stav OEBS-a i ODIR-a i na bazi te ocjene naš stav učinićemo javnim”.

Opštinske izborne komisije dužne su da na prigovore Lekićevog izbornog štaba odgovore u roku 24 sata nakon čega je moguća žalba Državnoj izbornoj komisiji protiv čijeg rješenja se opet moguće žaliti Ustavnom sudu.Ukoliko ne bude ponavljanja glasanja, Državna izborna komisija bi konačne rezultate predsjedničkih izbora mogla da proglasi već 19 aprila nakon 20 sati.
XS
SM
MD
LG