Dostupni linkovi

Opozicija i NVO oštro protiv rebalansa CG budžeta


Peformans MANS-a ispred Skupštine: premijer i poslanici sa kesama na glavi, Podgorica, 23. maj 2012.
Peformans MANS-a ispred Skupštine: premijer i poslanici sa kesama na glavi, Podgorica, 23. maj 2012.
Oštra rasprava zbog teške ekonomske situacije zabilježena je u Skupštini Crne Gore. Povod raspravi je vladin predlog rebalansa budžeta, što podrazumjeva dodatne mjere štednje i nove namete građanima.

Vladinim predlogom rebalansa budžeta predviđeno je zaduženje države u iznosu od 308 miliona eura, umjesto prvobitno planiranih 230 miliona.

Planirane uštede od 16 miliona eura predviđene su smanjenjem naknada za službena putovanja i dnevnice javnih funkcionera i smanjenje plata, a povećanje budžetskog prihoda od 23 miliona eura će se dobiti uvođenjem taksi od jednog eur za građane koji koriste mobilne telefone, koji imaju kablovsku televiziju i električna brojila.

Ministar finansija Milorad Katnić je izrazio nadu da će ove mjere biti dovoljne, te da su jedino moguće, a da je alternativa povećanje poreza i doprinosa što Vlada želi da izbjegne.

Milorad Katnić
Milorad Katnić
"Alternativa ovim mjerama, jer moramo biti jasni i odgvorni je povećanje PDV, stopa i poreza i doprinosa na zarade. Uvođenje ovih fiskaliteta koji su predloženi rebalansom odgovorno tvrdim jedina alternativa povećanju stopa na PDV i zarade u ovom trenutku i nadam se da će biti dovoljno", kaže Katnić.

Dodatno zaduživanje, visok javni dug, visok deficit budžeta, manji prihodi i nepovoljno međunarodno finansijsko okruženje, primorali su Vladu Crne Gore da već u prvoj polovini ove godine predloži rebalans budžeta. Do kraja godine biće povećan državni dug i dostići će 50% bruto društevenog proizvoda.

Postoji mogućnost da se nastave zaduženja do kraja godine o čemu govori da je Vlada predvidjela da ministarstvo finansija samostalno odlučuje o dodatnom zaduživanju ukoliko to bude neophodno. Naime, postoji mogućnost da na naplatu pristignu nove garancije na kredite kod mađarske OTP banke i ruske VTB banke u ukupnom iznosu od oko 100 miliona eura.

Vlada neće stati

Neizvjesna ekonomska i finansijska situacija, kao i vladine mjere štednje i planiranje dodatnih prihoda, navele su opozicione stranke da konstatuju da je velika šteta već učinjena pogrešnom vladinom politikom i da predviđene mjere neće dati efekte.

Zarija Pejović iz Pokreta za promjene je smatra da je država blizu socijalnih nemira.

"Oni samo ostavljaju dugove. Ova vlast nas vodi u socijalne nemire", upozorio je Zarija Pejović.


"Gdje ima da neko uvećava dug u toku jedne godine za 10 posto BDP a da iza sebe i toga duga ne ostavi niti jedan konkretni kapacitet, da ne naprave nešto što će ovoj državi i budućim generacijama donositi profit. Ne. Oni samo ostavljaju dugove. Ova vlast nas vodi u socijalne nemire. Definitivno je vrijeme i trenutka da se nešto promijeni i toga moramo da budemo dobro svjesni", kaže Pejović.

Ministar Milorad Katnić je više puta u toku sjednice parlamenta pozvan da podnese ostavku.

Opozicione stranke smatraju da je Vlada nepošteno raspoređivala novac, a da dugove velikih kompanija preliva na građane.

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije je ukazao da Vladini nameti neće stati:

"Vi morate da odgovarate, vi morate da podnesete ostavku. Ovo je nedopustivo. Evro po evro, pa da oporezujete one koji imaju po hiljadu evra. Pa kada uzmete taj krug poslije izbora će oni koji imaju preko 500 eura, pa oni koji imaju šporet na drva, pa oni koji troše preko 5 metara drva mjesečno ili godišnje. Ne može ministre. Ni po koju cijenu ne dozvoljavamo da nam uzmu niti jedan evro više jer prethodno moraju da odgovaraju."

"Ja nemam problem ni sa odgovornošću ni sa ostvakom. Sjutra bih je podnio kada bih znao da će riješiti bilo koji ekonomski problem. Od vas ne tražim ni utjehu ni podršku"
, odgovorio je na to ministar Milorad Katnić.

Peformans MANS-a ispred Skupštine: premijer i poslanici sa kesama na glavi, Podgorica, 23. maj 2012
Peformans MANS-a ispred Skupštine: premijer i poslanici sa kesama na glavi, Podgorica, 23. maj 2012
Nisu se samo u parlamentu čule teške optužbe na račun Vlade i njene ekonomske politike.

I pred zgradom Parlamenta je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora održala performans koji je imao za cilj da pozove poslanike da glasaju protiv rebalansa budžeta i odupru se namjeri Vlade da posredstvom Skupštine ozakoni kako je rečeno, bezočnu pljačku i dodatno zaduživanje države i građana.

Aktivisti MANS-a su simulirali skupštinsku sjednicu na kojoj su poslanici bili sa kesama na glavama, a kojima se navodno obraćao premijer Igor Lukšić koji ih je molio da nadoknade dugove ruskih tajkuna:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00
Direktan link



Podsjetimo, dodatan razlog rebalansa budžeta je što je Vlada već platila švajcarskoj banci 23 miliona eura garancija za Kombinat aluminijuma koji ova kompanija nije izmirila.
XS
SM
MD
LG