Dostupni linkovi

Opozicija na Kosovu: Liberalizacija da, sporazum o demarkaciji ne


Granica Kosova i Crne Gore
Granica Kosova i Crne Gore

Opozicija na Kosovu nije promenila svoje mišljenje nakon što je Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, poručio da je ratifikacija sporazuma izmedju Kosova i Crne Gore o demarkaciji granica uslov koji mora da se ispuni pre nego što liberalizacija viza stupi na snagu.

On se tokom boravka u Prištini u utorak sastao sa liderima pozicije i opozicije, ali opozicija ne deluje ubeđeno nakon ovog sastanka.

Kosovska opozicija se od prošle godine protivi demarkaciji granice sa Crnom Gorom, navodeći da je Kosovo u tom procesu izgubilo osam hiljada hektara svoje zemlje.

Oni smatraju da je ovaj uslov Evropske komisije greška, te su naglasili da će nastaviti da osporavaju Sporazum o demarkaciji.

Ardian Djini iz Alijanse za budućnost Kosova, u izjavi za RSE je kazao je da je pogrešno uradjen proces demarkacije.

“U pitanju je greška Državne komisije za demarkaciju, i greška je što je ovo postao uslov za liberalizaciju, i što je Vlada Kosova prihvatila ovaj uslov. Štaviše, priča se i o tome da je sama vlada tražila da se ovaj uslov postavi. Crna Gora nije imala jedan takav uslov kada joj je ukinut vizni režim”, kazao je on.

Aljbuljena Hadžiu, poslanica iz redova pokreta Samoopredeljenje, kaže da je uslovljavanje vizne liberalizacije sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji nepravedno, i da se radi o dvostrukom standardu koji se postavlja samo Kosovu u procesu liberalizacije viza.

“Znamo da će pitanje demarkacije veoma uskoro biti pred Skupštinom ali mi smo obavezni da nastavimo, kao i do sada, da se protivimo jednom takvom sporazumu koji je Crnoj Gori poklonio preko osam hiljada hektara zemlje.

Ne možemo da poklanjamo zemlju u zamenu za liberalizaciju viza. Ne verujem da ima gradjana koji bi poklonili teritoriju kako bi dobili liberalizaciju viza. Liberalizacije će biti, u to sam ubedjena, ali nikako ne smemo popustiti kada se radi o demarkaciji”, dodala je ona.

S druge strane, kako bi se ubrzao proces liberalizacije, Skupština Kosova mora da ratifikuje sporazum pre letnjeg odmora. U Skupštini nemaju tačan datum kada će se to desiti, a ni Vlada Kosova još uvek nije prosledila Nacrt zakona o ratifikaciji ovog sporazuma.

Iz Alijanse za budućnost Kosova poručuju da neće učestvovati na tom glasanju jer su protiv neispravne demarkacije.

Pokret Samoopredeljenje ipak navodi da će učestvovati na sednici, ali samo kako bi sprečili ratifikaciju sporazuma.

XS
SM
MD
LG