Dostupni linkovi

Junk-food politika: Opet izbori u Srbiji


Hoće li u u Srbiji, pored lokalnih, beogradskih, u martu biti i vanrednih opštih izbora ili ih, pak, neće biti – poslednji je politički triler čije rešenje srpski građani treba da prepoznaju kao vanredan napor najjače partije vlasti da zadovolji baš njihov, dakle, opšti, interes.

Iako partijska vojska naprednjaka, najjače stranke u vlasti, kao mantru ponavlja da treba da se raspišu vanredni parlamentarni izbori, građanima još nije ponudila suvislo objašnjenje zašto i u ime čega te izbore hoće. Njihov šef Aleksandar Vučić, doduše, još nije prelomio hoće li ih i biti, ali tu dilemu će, obećano je, razrešiti u poslednjem trenutku, 25. januara.

Pozivajući se na izvore iz vlade, list “Politika” piše da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić najverovatnije 29. januara raspisati izbore.

Srpskoj naprednoj stranci se, nekako, baš sviđa da građane konstantno drži u nekakvom poluvanrednom stanju. Prvo je to bila rekonstrukcija Vlade, saspens koji je spiskao pola godine, e da bi sad na red došli vanredni izbori. Ako se raspišu, poješće isto toliko vremena i energije - kojih ova zemlja nema - i uz to građanima izbiti iz džepova i milione evra. Kojih isto tako nema.

Ako izbori budu raspisani, kome oni trebaju i zašto? Poznavaoci ovdašnje poltičke scene, među kojima je i Đorđe Vuković iz CESID-a, ocenjuju da je razlog naprednjaka za vanredne izbore izvlačenje tepiha vlasti ispod nogu premijera Ivice Dačića i njegove stranke.

“Manje-više je izvesno da socijalisti, čak iako budu imali značajno bolji rezultat nego na prošlim izborima, vrlo teško mogu da očekuju pozicije koje sada imaju – mesto premijera i poziciju partije koja učestvuje u vlasti. Dakle, najverovatnije ćemo biti svedoci toga da će socijalisti, bez obzira na rezultat, biti deo opozicione političke scene posle eventualnih vanrednih izbora jer u suprotnom se zaista postavlja pitanje zašto se uopšte ti izbori raspisuju. Ne verujem da bi Srpska napredna stranka sebi postavila takav rizik da posle izbora ponovo uđe u isti tip koalicije”, kaže Vuković i dodaje da je naprednjacima rejting takav da mogu osvojiti gotovo apsolutnu većinu i uz nekoliko mandata iz manjih stranaka, vladati sami.

Jovan Komšić
Jovan Komšić
Da će u budućoj vlasti, bude li izbora, teško biti mesta za Dačića i njegove socijaliste smatra i Jovan Komšić, profesor Novosadskog univerziteta.

“Postizborna realnost naprosto neće ići u prilog socijalistima, tako da je njima izvesnija opoziciona budućnost
”, veruje Komšić. I on upućuje na to da bi se sami naprednjaci mogli približiti apsolutnoj većini, a da bi im komotnu, čak dvotrećinsku većinu za donošenje složenijih odluka po svoj prilici obezbile manjinske, regionalne i patuljaste partije koje strahuju da neće preći cenzus.

Pitanje od milion dolara je, međutim, gde je u eventualnom scenariju novih izbora interes građana Srbije? Da li oni, i šta, od tih izbora koje će papreno platiti, dobijaju? Da li ih je neko pitao ima li kakvih legitimnih razloga za izbore?

Ne, Srpska napredna stranka nije stala pred građane i suvislo odgovorila na na ova pitanja, ali ne treba nikako zanemariti nedavnu izjavu ministarke Zorane Mihajlović, u kojoj joj se omaklo da su vanredni izbori u interesu STRANKE i građana Srbije. Tim redosledom.

Gde su građani

Dakle, SNS treba da kapitalizuje svoj izuzetno visok rejting, Vučić treba da postane Dačić, ali gde su tu građani, koliko su oni dobri u tom izbornom dilovanju, političkim žargonom rečeno?

I nije li sam Vučić ponavljao da ga ne interesuje fotelja, da nije važno ko je premijer, da je aktuelna vlada radila dobro i da taj tim ne treba menjati, da je čak i dobro saradjivao sa Dačićem?

Vesna Pešić, sociološkinja i nekadašnja liderka opozicije, za Radio Slobodna Evropa ocenjuje da je i ova vlast nastavila ispraznu rejting-politiku, junk-food politiku, kako kaže, ne pokazavši potrebu da sa građanima bar koju reč ozbiljno progovori i da im predoči neki ozbiljniji plan:

Vesna Pešić
Vesna Pešić
“Znači, da kažu: evo, sada, pred ove izbore napravili smo plan, pa da vidimo da li je taj plan dobar; da, dakle, postignemo neki konsenzus o tome šta da se radi. Ovako, niti se zna se šta je plan, niti ima objašnjenja! To je sve junk-food politika, hrane nas kokicama i smokijem! Dakle, nastavila se ta vrsta isprazne rejting-politike, ništa dublje nije tu zaorano! Naravno da ne znamo zašto idemo na izbore; niti zašto su rušili tu beogradsku vlast, zašto po svaku cenu sad hoće da sruše i vojvođansku vlast i čemu i zašto sad prevremeni izbori. Smešno je da kažemo da smo protiv izbora. Pa, nismo protiv izbora nego smo protiv njih zato što niti su šta uradili jer je sve gore i gore, a ponovo traže mandat za četiri godine, pri čemu nam ne kažu za koju to politiku traže mandat! Dakle, bez ikakvog osnova se traže ti izbori. Neka kažu – hoćemo da sprovedemo tu i tu reformu, donećemo te i te zakone, promenićemo ustav, zapošljavanje će izgledati ovako, znači, izađi s nekim planom, oroči ga tačku po tačku i obaveži se, pa da glasamo, a ne da nudiš ovo što nema nikakvog smisla”, kaže Vesna Pešić.

Podsetivši da se prva založila za princip kažnjivosti vlasti na prošlim izborima, što veliki deo javnosti nije razumeo, ona ističe da je sada vreme i da se aktuelna vlast pozove na odgovornost:

“Ja sam se prva izložila tom progonu ovde kad sam se založila za to da ne kažemo odmah da ovi ništa ne valjaju. Prva sam rekla – hajde, dobro, kakva god da im je bila prošlost, neka nešto pokušaju da urade. Briselski sporazum, Evropska unija – nešto su tu malo povukli, ali ovo drugo je sve jedna foliraža, uradili nisu ništa, a sve ove mere koje su preduzeli skroz su pogrešne. E pa, pošto je prošlo određeno vreme, sada i iza njih može da se podvuče crta: uradili niste ništa, tražite nove izbore, pokažite zašto. Dakle, moramo da insistiramo da se kaže šta je plan za te nove izbore, s čime se izlazi i zašto se ti izbori uopšte raspisuju”, ističe Vesna Pešić.
XS
SM
MD
LG