Dostupni linkovi

Opera "Završna riječ optužene” nepodobna u Rusiji


Marija Aljohina
Marija Aljohina
Priredila: Sabina Čabaravdić

Ruski kompozitor Ilja Demutski bio je zaprepašten kada su, prošle godine, osudjene članice grupe Pussy Riot. Odmah se pridružio globalnom valu solidarnosti sa ženama koje su na dvije godine poslate u zatvor samo zato što su sa oltara protestirale protiv Putinove vladavine.

U sedmicama koje su slijedile, umjesto da protestira po ulicama, umjesto da potpisuje peticije, tridesetogodišnji kompozitor odlučio je da radi ono što najbolje zna - piše muziku.

Tako je nastala “mono-opera”, u jednom činu i s jednim izvodjačem, bazirana na govoru kojeg je na kraju sudjenja održala jedna od članica pankerske grupe, Marija Aljohina.

“Jednostavno nisam mogao vjerovati da se sve to dešava u 2012.godini, u XXI stoljeću, dok cijeli svijet to posmatra”, kaže Demutski. On objašnjava da je bio šokiran i da je morao reagirati.

Ilja Demutski, nagrađivani kompozitor, koji je studirao u San Franciscu i St. Petersburgu, kaže kako nije očekivao da će njegov rad ikad biti izveden.

Ali, u julu je "Završna riječ optužene” osvojila prvu nagradu na prestižnom natjecanju u talijanskoj Bologni, a izvedena je prvi put ovoga ljeta na jednom od gradskih trgova tog grada.

Ilja Demutski
Ilja Demutski
I dok je 13. augusta, Demutski nagrađen ordenom Predsjednika Republike Italije, dotle u Rusiji vlada vrlo ograničeno interesovanje za njegovo djelo. Kompozitoru iz St. Petersburga žao je što su reakcije u njegovoj domovini uglavnom usmjerene na izbor libreta, a on je nagradu dobio za muziku.

“Osjetljivo je to zato što je tekst pomalo 'triki', pa su svi na njega fokusirani”, kaže Demutski koji misli da izbor nekog drugog teksta ne bi ni privukao pažnju.

U svojoj završnoj riječi, koja je u jednočinki Demutskog otpjevana na engleskom jeziku, Aljohina brani pravo da slobodno govori, a sudjenje opisuje kao ismijavanje pravde.

"Ja vas se ne bojim", rekla je na kraju procesa. "Ovo suđenje nije samo maligna i groteskna maska, to je pravo lice vladinog dijaloga s ljudima u našoj zemlji."

"Sadašnja vlada imaće puno prilika za sram i stid u vremenima koja dolaze, puno će se puta zacrvenjeti od stida zbog svega ovoga”, dodala je.

Ilja Demutski opisuje svoje djelo kao muzički manifest oštrim kaznama koje su neproporcionalno visoke onome što su napravile Aljohina, Tolokonjikova i Samutsevič.

Mladi kompozitor negira optužbe da se teme prihvatio jer je htio unovčiti slavu koju su širom svijeta zadobile Pussy Riot.

On također odbacuje navode svojih protivnika kako politiku treba držati podalje od umjetnosti i poziva kolege da budu što aktivniji u osudi nepravde poput zatvaranja članica Pussy Riot.

Ilja Demutski kaže na kraju razgovora za Radio Slobodna Evropa da su završne riječi Marije Aljohine i te kako bile vizionarske. “Njen govor na sudu savršeo opisuje političku klimu u Rusiji, a relevantan je i danas”, kaže ruski kompozitor koji navodi kako treba samo pogledati šta se sve dogodilo i koliko je ljudi osuđeno u proteklih godinu dana.
XS
SM
MD
LG