Dostupni linkovi

Sirija uništila postrojenja za hemijsko oružje


Ahmet Uzumcu
Ahmet Uzumcu
Sirija je uništila postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja, dan pre postavljenog roka, 1. novembra, saopštila je u četvrtak u Hagu Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Damasku sada predstoji da do sredine sledeće godine uništi postojeće hemijsko oružje, uključujući suzavac i nervni gas sarin. “Lično smo nadgledali sve aktivnosti na uništavanju postrojenja. Oni više nisu u mogućnosti da dalje proizvode hemijsko oružje”, kazao je šef misije OPCW Džeri Smit (Jerry Smith) za “Bi-Bi-Si” (BBC).

U saopštenju OPCW se navodi da je njegov tim eksperata "zadovoljan što je verifikovao i video uništenu svu sirijsku kritičnu proizvodnju i opremu za punjenje" i dodaje da "za sada nisu planiranje dalje aktivnosti kontrole". Smit je kazao da je nadgledanje uništavanja sirijskog hemijskog oružja bio “veoma izazovan posao” jer to rađeno usred sukoba u veoma kratkom roku. Generalni direktor OPCW Ahmet Uzumcu pozdravio je hrabrost tima u "ispunjavanju najteže misije koju je do sada imala organizacija".

Sirija se time povinovala odluči Izvršnog saveta OPCW koji joj je naložio da pristupi "funkcionalnom uništavanju što je moguće pre i ne posle 1. novembra 2013. godine".

OPCW je saopštio da je posetio 21 od 23 lokacije. Bilo je opasno da se posete preostale dve lokacije, ali je oprema sa njih već prebačena na odredišta koja su nadgledali međunarodni inspektori.

Sirija je 24. oktobra iznela program, omogućujući izradu planova u cilju "sistematskog, sveobuhvatnog i proverljivog uništavanja" svog hemijskog oružja.

Izvršni savet OPCW će razmotriti ovaj program 5. novembra, a do 15. novembra će odrediti datume za konačno uništavanje sirijskog hemijskog arsenala.

Organizacija, koja je ove godine dobila Nobelovu nagradu za mir, zadužena je za nadgledanje uništavanja sirijskog hemijskog oružja nakon rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je naloženo uništavanje tog oružja do sredine 2014. godine. Smit ističe da je ova organizacija bila prezauzteta poslom u Siriji tako da nije bilo vreme za proslavu nagrade.

Bašar al Asad
Bašar al Asad
Rezolucija je usvojena u okviru rusko-američkog sporazuma o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, čime je uklonjena pretnja američkim napadima zbog napada hemijskim oružjem 21. avgusta kod Damaska, u kome je, prema podacima SAD, poginulo više od 1.400 lica, među njima žena i dece. Vašington je optužio sirijskog predsednika Bašara el Asada za ovaj napad. Asad i njegov saveznik Rusija su odbacili ove navode, trvrdeći da su napad izveli pobunjenici.

Procenjuje se da Sirija poseduje više od hiljadu tona nervnog gasa sarina i drugih zabranjenih hemikalija koju su uskladišteni na nekoliko desetina lokacija. Misija uništavanja hemijskog oružja u Siriji je krajnje ambiciozna i opasna, jer prvi put u istoriji OPCW sprovodi misiju u zemlji usred građanskog rata.

U međuvremenu Amnesti internešenel (Amnesty International) je saopštio da je nekoliko stotina sirijskih izbeglica vraćeno sa granice sa Jordanom i drugim zemljama. Jordan je odbacio ovu optužbu, ističući da je njegova granica otvorena za sirijske izbeglice.

Više od 100 hiljada ljudi je ubijeno u sukobima u Siriji koji su izbili pre dve i po godine. Dva miliona građano je napustilo zemlju a 4.5 miliona je interno raseljeno.
XS
SM
MD
LG