Dostupni linkovi

Online roditeljski sastanak


Online roditeljski sastanak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Online roditeljski sastanak

Uprkos zastarjelom obrazovnom sistemu i školama koje ponekad ne zadovoljavaju ni osnovne uslove za školovanje jer nemaju grijanja ili vode, u BiH ima talentovane djece koja prije svojih učitelja i nastavnika ovladaju novim tehnologijama. Tako su učenici gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ iz Tešnja kreirali elektronski školski dnevnik, koji roditeljima pruža mogunost da svaki dan imaju uvid u učenje i vladanje svoje djece.

Web stranica razreda postala je na kraju elektronski školski dnevnik za cijelu tešanjsku gimnaziju "Musa Ćazim Ćatić" koju pohađa oko 400 učenika. Tako bi se u najkraćem mogao opisati nastanak online dnevnika za čiju je izradu njegovim kreatorima trebalo nekoliko mjeseci upornog rada. Sve je počelo u novembru prošle godine. Elektronski dnevnik uradili su učenici završnog razreda Himzo Hasak i Venan Osmić uz mentorstvo svoje profesorice matematika i informatike Estele Ramić.

„Taj dnevnik se već mogao koristiti u martu, ali smo vršili mnogobrojna testiranja, tako da se počeo koristiti u septembru. Većina profesora ga koristi, ali službeno će tek početi u drugom polugodištu ove godine, dok se profesori naviknu, stariji profesori pogotovo“, veli Hasak.

„Krenulo je kao neka mala socijalna mreža našeg razreda, pokušaj pravljenja socijalne mreže našeg razreda, te je preraslo u malo veći nivo, pa smo tu malu socijalnu mrežu uradili da bude prva verzija online dnevnika koja je kasnije dobila svoj finalni oblik, koji se trenutno koristi“, dodaje Osmić.

A šta je zapravo online školski dnevnik, objašnjavaju dalje kreatori ove aplikacije čija je izrada trajala blizu pola godine.

„Kroz online dnevnik učenici imaju uvid u svoje ocjene, vladanja, kako učenici tako i roditelji. Profesori imaju uvid u svoje statistike, u unešene ocjene i onda lakše mogu napraviti statistiku na kraju mjeseca, na kraju godine, za sve što su unijeli“, navodi Hasak.

„To je web aplikacija pomoću koje kao učenici tako i njihovi roditelji mogu vidjeti njihove ocjene, vladanja, a omogućava i poboljšanu komunikaciju sa profesorima te između učenika, jer mogu slati i jedni drugima poruke, itd.“ kaže Osmić.

Gimnazijalci koji su izradili online dnevnik su zaljubljenici u nove tehnologije. Njihove rezultate podržavaju i ostali đaci u razredu, kao i predmetni profesori.

„Mislim da su se stvarno trudili i vrijedno radili, i nadam se da ce im se taj trud isplatiti“, kaže učenica Amra Turalić.

„Poznavajući njih, ostajali su kasno u noć, toliko su bili unešeni u taj dnevnik i imali su toliku želju, da to ostvare, da postignu da ostave nešto iza sebe“, kaže gimnazijalac Abdussamed Hadžić.

Profesor informatike Mehmed Ahmetagić ističe da su kreatori ove aplikacije žrtvovali dosta svog slobodnog vremena.

„Ovo nije u sklopu niti dodatne niti redovne nastave, tako da je to veliki uspjeh“, veli Ahmetagić.

Tešanjski gimnazijalci su pri izradi elektronskog dnevnika morali da vode računa o mnogim detaljima. Među izuzetno važnim je zaštita privatnosti učenika. Praktično to znači da roditelji jednog nemaju uvid u učenje drugih đaka, pojašnjava Venan Osmić:

„Nijedan profesor ne može vidjeti ocjene nekome kome ne predaje, te nekome iz nekog drugog odjeljenja ili nekom drugom profesoru, znači, svako može vidjeti samo ono što je on unio, te svaki roditelj ima pristup samo za svoje dijete i ne može vidjeti nikakve druge ocjene“, objašnjava Osmić.

Među ostalim gimnazijalcima su ipak podijeljena mišljenja o elektronskom dnevniku u kojem roditelji svakodnevno preko kompjutera, tableta, ili pametnog telefona mogu pogledati postignute rezultate svojih đaka.

„Ja mislim da je to loše za đake, vrlo loše, zato što roditelji mogu svaki momenat mogu gledati ocjene, to je vrlo loše“, smatra budući maturant Smail Galijašević.

„Ja mislim da je dobro, zato što neki roditelji ne mogu često da dolaze na informacije da mogu imati uvid u ocjene svoga djeteta tako da će sada imati pristup svaki dan“, navodi učenica IV razreda Amina Ibrahimkadić.

Za prosvjetne radnike elektronski radnik znači i obavezu više jer klasični školski dnevnici će se i dalje koristiti, kaže profesorica matematike Enisa Alić.

„Taj isti dan, na isti datum se unose ocjene, i odmah roditelji imaju pristup tim ocjenama“, kaže Alić.

Saglasnost za uvođenje online dnevnika u tešanjsku gimnaziju dali su i nadležni iz Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda Zeničko dobojskog kantona, navodi direktorica ove škole Aida Salkić.

„Ciljevi projekta su da omogućimo veću informiranost i uključenost roditelja u učenje i vladanje njihove djece, zatim poboljšanje kvaliteta odnosa razrednik, roditelj, škola, omogućiti roditeljima lakši pristup informacijama, edukacija profesora, ali i roditelja o upotrebi online dnevnika i na kraju to je osavremenjivanje odgojno obrazovnog rada primjenom naprednih tehnologija. Međutim,to ne isključuje tradicionalni način vođenja ocjena i vladanja učenika, ni dolazak roditelja u školu“, dodaje Salkić.

Profesorica matematike Enisa Alić nada se da će ovu novinu prihvatiti sve njene kolege.

„Mlađe kolege su jako zadovoljne zasad, sad ne znam za stariji kolektiv, da li će oni uspjeti, mislim da ce i oni da se slože s tim, da se koristi taj online dnevnik“, kaže Alić.

I na ovom primjeru se vidi koliko je u svakom poslu zapravo važno cjeloživotno učenje. Aplikacija koju su razvili tešanjski gimnazijalci bit će besplatn ponuđena na korištenje i drugim školama na području ove opštine.

XS
SM
MD
LG