Dostupni linkovi

Olivera Ilinčić zvanično okrivljena za malverzacije u Budvi


Budva
Budva

U već podužem nizu aktera budvanskih afera koji su se našli pod udarom Tužilaštva, sada se i zvanično našlo još jedno ime koje se i ranije nezvanično dovodilo u vezu sa malverzacijama u Budvi.

Sada se pod istragom crnogorskog Tužilaštva, zbog malverzacija u kojima je budvanska opština oštećena za više miliona eura, našla Olivera Ilinčić koja je svojevremeno obavljala važne državne funkcije.

Vrhovno državno tužilaštvo je Radiju Slobodna Evropa potvrdilo da je pokrenuta istraga protiv Olivere Ilinčić, nekadašnje saradnice visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta.

„U krivičnom predmetu koji se vodi pred Specijalnim državnim tužilaštvom protiv okrivljenog lica O.I., donijeta je naredba o sprovođenju istrage zbog osnovane sumnje da je izvršila produženo krivično djelo – prevara izvršena na organizovan način“, navela je portparol Tužilaštva Andrijana Ražnatović.

Olivera Ilinčić se, prema za sada nezvaničnim informacijama, sumnjiči za malverzacije u kojima je budvanska Opština oštećena za više miliona eura, a istraga se sprovodi u objedinjenom predmetu za afere: 'Kopirajt', 'Properties Investment', 'Bulevar', 'Krapina' i 'Otpadne vode'.

Ilinčić je domaćoj javnosti poznata kao nekadašnja savjetnica predsjednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića i viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije.

Pored toga, bila je i direktorka firme Futura Plus, kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta.

Mediji su je dovodili u vezu sa višemilionskim transakcijama vršenim po osnovu preprodaje zemljišta u Budvi, a njeno ime se pominjalo i u istrazi u predmetu Košljun u kojem su zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta optuženi bivši čelnici Budve.

Olivera Ilinčić je državljanka Srbije sa prebivalištem u Beogradu, pa bi je specijalni tužilac mogao uskoro pozvati na saslušanje u vezi sa malverzacijama u Budvi višemilionske vrijednosti.

Sudeći po objašnjenju advokata Branislava Lutovca, činjenica da je državljanka Srbije i da se, najvjerovatnije tamo i nalazi, ne predstavlja prepreku.

„Prema lex loci, odnosno, prema mjestu gdje se događaj odigrao, tu se i primjenjuju krivično-pravne odredbe. Što se tiče pojavljivanja lica, Crna Gora ima Sporazum o pomoći u krivično-pravnim stvarima koji je sklopljen sa Srbijom i ako se lice ne pojavi dobrovoljno, onda će biti isporučeno od strane nadležnih organa u Srbiji“, pojasnio je Lutovac.

Ovom istragom, koja je pokrenuta prošle sedmice, obuhvaćeno je još 15 osoba i četiri preduzeća, u jeku pripreme optužnice u predmetu koji objedinjuje afere: 'Jaz', 'TQ Plaza', 'AMD Budva' i 'Prijevor' zbog kojih su ranije uhapšeni: Svetozar Marović, njegov brat Dragan i direktor firme Gugi komerc Dragoljub Milovanović.

Pored njih, polovinom januara su privedeni: bivši šef obezbjeđenja Svetozara Marovića, Borislav Delić, službenice Opštine Budva Novka Baćević i Slavka Kovačević, direktorka Properties Investmenta Katarina Radišević, vlasnik firme Pilon ING Mile Klisić i njemački državljanin Ginter Faust.

XS
SM
MD
LG