Dostupni linkovi

Ogorčenje Tuzlaka zbog nekažnjenog zločina na Kapiji


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novak Đukić, kojeg je Sud BiH osudio na 20 godina zatvora zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, već je godinu i pol dana na slobodi. Sud BiH nikada još nije zatražio da Đukić, koji je otišao u Srbiju, u toj zemlji, prema sporazumu koji postoji, izdržava kaznu zatvora.

Tuzlaci su ogorčeni, a u Fondaciji IPP upozoravaju da je ovaj slučaj očit primjer odnosa pravosudnih institucija prema onima koji su činili ratne zločine

Tko je odgovoran što je Novak Đukić još uvijek na slobodi? U Fondaciji Istina pravda pomirenje izričiti su da je odgovornost na Sudu BiH. Sinan Alić predsjednik Fondacije:

Sinan Alić
Sinan Alić

„Svjedoci smo jedne nenormalne situacije da je pravosnažno osuđeni ratni zločinac godinu dana na slobodi. Mi smo analizirali zašto se to dogodilo. Tražili smo odgovor na pitanje tko je odgovoran što je pravosnažno osuđeni ratni zločinac još uvijek na slobodi. Jednostavan i kratak odgovor na ovo dugo pitanje je: Sud BiH nedvosmisleno pokazuje da je najveća odgovornost što je čovjek na slobodi – na Sudu BiH", kaže Alić.

I Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, ističe da je odgovornost na institucijama BiH.

„Moramo biti svjesni činjenice da mnogi građani BiH, kao i Srbi, imaju dvojno državljanstvo, da on ima državljanstvo Srbije. Sada je na potezu sudska vlast u Srbiji, da li će donijeti nalog da i general Đukić izdržava onu zakonsku kaznu koju je dobio u Bosni i Hercegovini", smatra Šehić.

Kapija je za roditelje mladića i djevojaka tako ostala nekažnjen zločin, a cijeli slučaj koji se vodio pred Sudom BiH završen je kao politički proces.

Niti jedeš, niti piješ, niti spavaš, kako se približava ovaj 25. pusti maj, ne znaš ni kud hodaš, ni šta radiš. Ne znam ni koliko sam tableta popila od jučer. A šta ću, živjeti se mora, ne može na zor da se umre.“

Ja bih najviše volio da me se uspava, da jednostavno nisam prisutan tu.“

Ništa drugo ne može više čovjeka povrijediti niti poremetiti, kao tako nešto. Najteže što se može desiti jednom ljudskom biću – izgubiti dijete. To je nešto najteže u životu. Mi gubimo i roditelje, i braću, i sestre, ali je ovo najteži i najbolniji gubitak koji ostaje trajno“, rekli su nam neki od roditelja.

Zineta Hidanović, majka ubijenog Alema, kaže za naš program da se dvadeset godina borila za pravdu kako bi odgovorni za živote stradale mladosti na Kapiji bili kažnjeni. A kada je pravdu dočekala, osuđeni ratni zločinac Novak Đukić pušten je na slobodu.

„Ne znam koga sad da uhvate od onih ostalih, što su trebali uhvatiti, to meni više ništa ne znači, jer oni su dokazali, ne samo Sud BiH nego i Sud u Hagu, svi su dokazali da se samo zločini nagrađuju. Pa vidite koga su sve pustili, koga su sve pomilovali", jada se Zineta.

Kada je Novak Đukić otišao u Srbiju, navodno na liječenje, očekivalo se da će po prvi put sporazum potpisan između Srbije i BiH pokazati zbog čega je i potpisan. A Srbija, iako je prema tom sporazumu bila obvezna, Đukića nikada nije procesuirala, a ni institucije BiH to nikada zvanično nisu zatražile.

Sinan Alić ističe da Novaka Đukića štiti Srbija, što se pokazalo i na rekonstrukciji zločina na Kapiji koja je napravljena upravo u toj zemlji.

„Iako smo se uredno prijavili tamo, na prijavnici kasarne, kažu: 'Moramo tražiti saglasnost generala Đukića'. I otišli su. Negdje su ga našli, možda je on bio i u kasarni, mi to ne znamo. I onda su rekli da možemo i mi ući. A mi se prijavili, legalno. Znači, štite ga institucije države Srbije i troše novac za one eksperimente, ovo, ono. On je njihov oficir, na platnom spisku 30. Odsjeka, generalštaba. Ovakvim pravosuđem u ovoj zemlji, ja kao predsjednik Fondacije, ne vjerujem da će Novak Đukić otići u zatvor", kaže Alić.

Ovakav odnos bh institucija prema počinjenim ratnim zločinima i zločincima odraz je samo stanja u kakvom žive bh građani.

Vehid Sehić
Vehid Sehić

„To još uvijek pokazuje da mi ipak na našu prošlost gledamo selektivno, da pokušavamo koliko toliko racionalizirati odgovornost mnogih. I to rade svi, to ne radi samo jedna strana. Možda će negdje doći ta vremena gdje će se zakoni morati poštivati, gdje ćemo biti svi svjesni da onaj koji je osuđen za ratni zločin mora izdržati onu kaznu koju mu je sud odredio, a koliko sam ja čuo, ovdje postoji i nekakva apelacija prema Evropskom sudu za ljudska prava. Možda je to razlog zašto vlast u Srbiji ne preduzima mjere da se konačno izvrši koju je dobio u Sudu BiH", mišljenja je Vehid Šehić.

Godina i pol je prošla od kada je Ustavni sud BiH oslobodio Novaka Đukića osuđenog na 25 godina zatvora za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji. Sud ga je oslobodio krivnje jer mu nije suđeno prema zakonu SFRJ koji je bio na snazi kada je zločin na Kapiji počinjen. Sud BiH izrekao je novu presudu od 20 godina zatvora, ali nije nikada zatražio njegovo izručenje. Đukić je danas slobodan čovjek, a pravda je u ovom slučaju za roditeljepostala nedostižna.

XS
SM
MD
LG