Dostupni linkovi

logo-print

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću obrana je kao svjedoka ispitala Milutina Mišića, bivšeg oficira JNA (Jugoslavenska narodna armija, JNA) i VRS-a, koji trenutno radi u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (član Kolegijuma direktora kao srpski predstavnik).

Mišić je kao svjedok obrane osporavao nalaze Instituta za nestale osobe BiH i rad njezinog direktora Amora Mašovića, koji je također dao iskaz na haškim suđenjima - ali kao svjedok optužbe.

Mišić je kao svjedok obrane i srpski predstavnik „Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH“ - ocrnjavao rad tog tijela tvrdeći da su njegovi podaci nepouzdani.

Podsjetimo, na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji čeka presudu po istoj optužnici kao i general Mladić (progone i genocid u BiH općinama 1992., genocid u Srebrenici 1995., teror nad Sarajlijama 1992.-1995. i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce) - Mašović je ustvrdio kako nalazi ubijenih bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici govore da je pronađeno (do 2012.godine) najmanje 6800 (kompletiranih) žrtava, dok je s druge strane prijavljen nestanak od preko 8000 ljudi.

Najnoviji podaci ICMP-a (Međunarodne komisije za nestale osobe), čiji su djelatnici također svjedočili na haškim suđenjima – govore o do sada 6930 identificiranih osoba pronađenih u masovnim grobnicama, a čija se smrt dovodi u vezu sa zauzimanjem Srebrenice u srpnju 1995.godine.

Neki od forenzičara ICMP-a su nedavno svjedočili na suđenju generalu Mladiću i o nalazima masovne grobnice Tomašica, vezeno uz optužbe za genocid u Prijedoru 1992.godine.

Svjedok Mišić je nazvao Institut za nestale osobe BiH „parainstitutom kojeg vodi njegov kolega Mašović“, tvrdeći kako podaci o nestalim i ubijenim „nisu verificirani“, odnosno provjereni na više strana – jer se to navodno pokušava spriječiti.

Nije osporavao pri tom samo rad i podatke Instituta u kojem radi, već i međunarodnih institucija poput Crvenog križa i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a čije su izvještaje o nestalim i ubijenim koristili vještaci optužbe.

Mi govorimo da mnogi dokazi koje je tužiteljstvo ponudilo ovdje – nisu točni. Ovaj svjedok nam kaže da nije mogao povezati te reference“, pojašnjavao je sucima branitelj Branko Lukić.

„Ukoliko naša komisija neće verificirati sve nestale i ubijene osobe – stvoriti će se lažna slika“, naveo je Mišić tvrdeći da se verifikacija ubijenih i nestalih spriječava u politikanske svrhe, kako bi se manipuliralo brojem žrtava.

Tužiteljstvo ukazivalo na pristranost svjedoka

U unakrsnom ispitivanju haška optužba je željela ukazati kako je Mišić zapravo pristran ističući njegovu biografiju kao oficira JNA, a tijekom rata u BiH - zapovjednika 2.ozrenske brigade VRS-a. Nakon rata svjedok je zapamćen kao Glavni tajnik SNSB-a (Saveza nezavisnih socijaldemokrata) u Doboju, čiji je i danas član kako „vjeruje - iako nije više politički aktivan“.

Kako bi narušilo njegovu vjerodostojnost tužiteljstvo je ispitivalo Mišića i o njegovim saznanjima u vezi granatiranja tržnice u Tuzli s planine Ozren 25.svibnja 1995.godine, kada je poginula 71 osoba.

Iako se prvo opravdavao da je bio ranjen neposredno prije incidenta (za kojeg se tereti pukovnik VRS-a Novak Đukić - osuđen 2014.godine kao zapovjednik Taktičke grupe Ozren), Mišić se potom ipak ispravio i rekao – da je bio ranjen neposredno nakon događaja, ali i naglasio – da je za napad na tržnicu saznao „tek nakon rata“.

Tužitelj Edward Jeremy suočavao je svjedoka s izvještajem ICMP-a o broju nestalih i suradnji s Institutom za nestale osobe BiH u rađenju istog, no Mišić je ponavaljao kako ga osporava „jer da brojke nisu verificirane od svih članova Instituta“.

Ovakav izvještaj s ovakvim brojkama nikada nije poslan“, naveo je, ne znajući odgovoriti sucima – kako je onda ICMP došao do brojke nestalih i ubijenih – iz Instituta za nestale osobe BiH 2013.godine.

Postoje samo dvije opcije - ili su oni lagali ili su poslali izvještaj za kojeg Vi niste znali“, konstatirao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

Tužitelj Jeremy je istaknuo i kako je ICMP napravio donaciju Centralnoj evidenciji nestalih (CEN), poklanjajući joj i računalni program koji je obrađivao podatke iz više izvora, što ukazuje na provjeru podataka o žrtvama.

Cifre su po meni netočne.“, ustrajao je svjedok na svom stavu, govoreći i o sukobu u Institutu u kojem radi u vezi slaganja oko „broja verificiranih“ slučajeva.

Mišić će iskaz nastaviti u petak.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Mišića

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG