Dostupni linkovi

Održano drugo haško suđenje generalu Krstiću


Radislav Krstić
Radislav Krstić
O ogromnoj sudskoj mašineriji koju je pokrenuo postupak bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, govori i dodatno suđenje generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću za nepoštivanje suda, nakon što je odbio dati iskaz svom bivšem vrhovnom zapovjedniku. Suđenje je održano za samo jedan dan, izvođenjem jednog svjedoka obrane.

Krstić je u dva navrata odbio svjedočenje u korist obrane na poziv Karadžića, a u vezi srebreničkih događaja, unatoč obavezujućem sudskom nalogu (subpoeni).

Kao bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS- a, on izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida. Pred sucima se prošli mjesec izjasnio „da nije kriv“ za nepoštovanje suda, nakon čega je odveden u pritvor Haškog suda (ICTY).

Pri tom je kao razlog naveo - zdravstveno stanje, a to je prilikom suđenja u utorak ponovila i njegova obrana, iako je na osnovu liječničkih pretraga vijeće zaključilo da „iskaz ne bi štetio njegovom zdravlju“.

„Svjedočenje bi ostavilo trajne posljedice na zdravlje generala Krstića. General Krstić je suočen s dilemom – s kraćom zatvorskom kaznom ili višegodišnjom depresijom koju bi moglo svjedočenje produbiti“, izjavio je Krstićev branitelj Tomislav Višnjić tijekom završnih riječi napominjući da bi svjedočenje njegovog klijenta otvorilo pitanja na koja nije lako odgovoriti.

Krstićeva obrana je prethodno zatražila izuzeće raspravnih sudaca iz slučaja Karadžiću, no njezin je zahtjev u vezi moguće pristranosti odbačen kao neutemeljen te je suđenje održano.

Kao jedinog svjedoka obrana je izvela psihijatricu iz Beograda Anu Najman, koja je napravila izvještaj o mentalnom stanju Krstića. No kakvo je ono javnost nije mogla čuti jer se sjednica zatvorila budući da je bilo riječ o zdravlju optuženog što se prema praksi smatra povjerljivim informacijama.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:34 0:00
Direktan link

Ukoliko se proglasi krivim za nepoštovanje suda, Krstić bi mogao biti kažnjen s do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura, a može mu se izreći i kombinirana zatvorsko-novčana kazna.

Prema dosadašnjoj praksi može se očekivati par mjeseci zatvorske kazne u koje će mu se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, u kojem će možda duže boraviti od presude za nepoštivanje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG