Dostupni linkovi

Održan Zagreb Pride - bez incidenata


Zagreb Pride, 2011.
Zagreb Pride, 2011.
Oko 2.000 sudionika iz Hrvatske i susjednih zemalja sudjelovalo je na 13. po redu Zagreb Pride-u. Povorku središtem grada - od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića parka Zrinjevac nisu pratili kordoni policije. Policije je, općenito, bilo znatno manje nego proteklih godina. Reakcije Zagrepčana i turista bile su od pozdravljanja i fotografiranja do ignoriranja. Nije zabilježen nijedan incident.

Na završnom skupu na Zrinjevcu, koji je počeo Internacionalom u izvedbi lezbijsko - feminističkog zbora Le zbor, pročitan je proglas kojim su građani pozvani na solidarnost u borbi za ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi u Hrvatskoj.

Naime, i slogan ovogodišnjeg Pride-a bio je "Na pravoj strani povijesti" kojim se željelo naglasiti važnost solidarnosti u borbi za ravnopravnost i dostojanstvo.

Mirela Holy
Mirela Holy
Titula "homofrenda" godine dodijeljena je predsjednici parlamentarne stranke ORaH (Održivi razvoj Hrvatske) Mireli Holy, a titulu "homofoba" godine dobila je Željka Markić iz katoličke udruge "U ime obitelji".

Mirela Holy i ove je godine došla podržati povorku, a zahvaljujući na tituli izrazila je uvjerenje da će Hrvatski sabor zakon o životnom partnerstvu donijeti još ovaj mjesec.

Na transparentima koji su nošeni u povorci bili su natpisi "Svi smo mi homo(sapiensi)", "Mržnja nije obiteljska vrijednost", "Samo ljubav", "Ustajte prezrene na svijetu", "Prideom protiv outsourcinga" itd. Povorka je uz balone i zastave LGBT osoba po prvi puta nosila i zastavu transrodnih osoba, koju su sašile otpuštene radnice tekstilne tvornice "Kamensko".

Prošle subote 7. lipnja je u Splitu održan četvrti po redu Split Pride, na kojem je sudjelovalo 300 sudionika. Osim jedne prijetnje na društvenim grupama ni tada nije bilo incidenata, a Split Pride-u je nazočio i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić.
XS
SM
MD
LG