Dostupni linkovi

Odnos regije prema obilježavanju genocida u Srebrenici


Memorijalni centar u Potočarima, 11. juli 2015.
Memorijalni centar u Potočarima, 11. juli 2015.

U Bosni i Hercegovini u subotu je Dan žalosti. Na svim važnijim institucijam Republike Srpske zastave nisu spuštene na pola koplja. Dan žalosti u Banjaluci moglo bi se reći da se samo djelomično poštuje. Na svim važnijim institucijama Republike Srpske zastave u subotu nisu spuštene na pola koplja.

Ispred zgrade entitetske Vlade, na Narodnoj skupštini i ispred Vijeća naroda, zastave stoje kao i svaki drugi dan. Ista je slika i ispred palate predsjednika RS i na zgradi Skupštine Grada Banjaluka.

S druge strane, može se reći da većina radio stanica poštuje Dan žalosti, puštajući laganiju muziku. Radio Republike Srpske svoje vijesti u dvanaest počeo je dešavanjem u Srebrenici:

"U Memorijalnom centru Potočari održava se komemorativni skup povodom dvadeset godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Za bezbjednost se brine dvije hiljade policajaca. Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao u Srebrenicu i upisao se u Knjigu žalosti."

Međutim, pojedine radio stanice, poput BIG radija, u svojim vijestima potpuno su ignorisale komemoraciju u Srebrenici i obilježavanje 20 godina od genocida:

"Dobar vam dan, pet minuta do 13 časova. Evo i pregleda najvažnijih vesti. U okviru manifestacije Petrovdanski dani u Srebrenici, posvećena je sećanju na veliko srpsko stradanje na Petrovdan 1992. godine. Danas će biti organizovana poseta najugroženijim porodicama poginulih srpskih boraca i ratnih vojnih invalida."

U većini kafića koje smo obišli, muzika je jako tiha i uglavnom se puštaju neke od radio stanica. Na ulicama Banjaluke ne može se vidjeti mnogo ljudi. Međutim, treba reći i da ovo nije ništa neuobičajeno za vikend u gradu na Vrbasu, kada većina stanovnika odlazi na selo, kod rodbine, ili je iskoristila lijep sunčan dan za odlazak negdje u prirodu.

Potočari, 10. juli 2015.
Potočari, 10. juli 2015.

U velikom broju gradova u regiji je obeležena 20. godišnjica genocida u Srebrenici. Mimohod u znak sećanja na srebrenički genocid okupio je u subotu u Zagrebu nekoliko stotina ljudi. Komemorativni skup za Srebrenicu održan je i na ljubljanskom Trgu republike, kao i u podgoričkom Spomen-parku.

Porodice žrtava u Srebrenici još uvek čekaju pravdu, a bez nje dugoročno pomirenje nije moguće, saopštila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI). Direktor AI za Evropu i Centralnu Aziju, John Dalhuisen, naglasio je da svi predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini treba da što je pre moguće priznaju zločin koji se dogodio '95., i dodao da će etničke podele u BiH opstajati dok god odgovorni za zločine ne budu kažnjeni.

Mimohod u znak sećanja na srebrenički genocid okupio je u Zagrebu nekoliko stotina ljudi koji su se uz zdenac Manduševac na središnjem gradskom trgu došli pokloniti nevinim žrvama pokolja. Noseći transparente s natpisom "Srebrenica svijetom hodi", okupljeni su učestvovali u polusatnoj šetnji u centru Zagreba. Mimohod je organizovalo Vijeće bošnjačke manjine Grada Zagreba, a učestvovalo je oko pet stotina ljudi, među kojima i saborski zastupnik Josip Kregar, predsednik Savjeta nacionalnih manjina Hrvatske Aleksandar Tolnauer, bivša predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor.

Komemorativni skup "Za Srebrenicu" održan je na ljubljanskom Trgu republike, pred Parlamentom, a na Prešernovom trgu završen je u podne. Skup je organizovalo udruženje Žene Srebrenice, koje okuplja preživele majke i žene žrtava genocida, koje svakog 11. u julu, već dvadeset godina u Tuzli organizuju mirne demonstracije, sa lancem na kojem vise delovi odeće žrtava iz Srebrenice. Ove godine je taj lanac prvi put u Ljubljani i izvan granica Bosne i Hercegovine.

U podgoričkom Spomen-parku Pobrežje, organizacije Foruma Bošnjaka Crne Gore, u saradnji sa Skupštinom CG i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, obeleženo je dvadeset godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Predsednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, rekao je tom prilikom da su devedesete godine obeležili sunovrat duše i mrak ljudskosti.

XS
SM
MD
LG