Dostupni linkovi

Ekonomski i politički aspekti Vujanovićevog vraćanja Zakona


Filip Vujanović
Filip Vujanović
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru koji propisuje da se bankrotirani podgorički Kombinat aluminijuma ne može prodati kao imovina, već isključivo kao preduzeće i da krajnju odluku o tome donosi Skupština.

Iako je predsjednik države već punih deset godina, Filip Vujanović skoro nikad nije koristio mougućnost da Skupštini vrati na razmatranje neki prethodno već usvojen zakon. Vjerovatno jedini takav slučaj se desio 2008. kada je zbog "kolizije pojedinih zakonskih normi, koje je trebalo otkloniti", vratio zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Do prije godinu dana skladno funkcionisanje vladajuće koalicije je obezbjeđivalo stabilnu glasačku mašinu po volji političkog vođstva, pa je predsjednička intervencija, vjerovatno bila suvišna.

Međutim sada, kada se, bar po pitanju Kombinata aluminijuma Podgorica, manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija, "odmetnula" i ne slijedi slijepo politiku premijera Mila Đukanovića prema KAP-u, Vujanović reaguje i vraća zakon Skupštini.

Iako je premijer Đukanović najavio da će o sudbini zakona odlučivati Ustavni sud, nije sasvim izvjesno da će se to i desiti jer će, vjerovatno, biti dovoljna samo kupovina vremena.

"Može se desiti to da sada treba ponovo zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore na kojoj ponovo treba da bude ovaj zakon, a u međuvremenu bi sud mogao da raspiše javni poziv za prijavljivanje zainteresovanih ponuđača. Ako bi u tom interregnumu sud raspisao poziv za dostavu ponuda a mi ne bi imali zakon koji važi, onda i taj zakon i ako bi ga usvojili kasnije ne bi imao pravno dejstvo na već raspisani poziv. Tako da bi tu u tim proceduralnim katakombama mogla da se napravi neka kombinacija, da se ispuni očigledna namjera Đukanovića šta će da radi sa KAP-om, a za koju mi još ne znamo", kaže funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Demokratski front, koji je već najavio da će protiv Vujanovića podnijeti krivičnu prijavu jer je "usvojen Zakon u potpunosti usaglašen sa Zakonom o stečaju i Ustavom, što je potvrdio i skupštinski Zakonodavni odbor", ocijenio je da se predsjednik države vraćanjem zakona stavio u funkciju interesa i volje svog partijskog šefa.

Funkcioner vladajuće DPS Filip Vuković takve tvrdnje kategorički odbacuje:

"Apsolutno shvatam i podržavam predsjednika Vujanovića što je vratio zakon koji je donešen u parlamentu i mislim da je on proizvod kaprica i inata nekih poslanika, odnosno političkih grupacija, koji u bitnom narušava i ugrožava funkcionalnost jednog vrlo važnog privrednog segmenta u Crnoj Gori. Sve ovo što mu opozicija implementira je naravno čist pokušaj političkih manipulacija", konstatuje Vuković.

Međutim, zakon nije usvojla samo opozicija, već je za njega glasala i SDP, manja članica vladajuće koalicije u kojoj su neslaganja počela još prije nekoliko godina kada su Socijaldemokrate spriječile privatizaciju Elektroprivrede i osujetili namjeru ruskog investitora u KAP-u da gradi termoelektranu.

Nesuglasice su eskalirale tokom ove godine insistiranjem SDP-a da se zbog kršenja ugovora, gomilanja dugova i nezakonitog ponašanja raskine ugovor sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske.

Vujanovićeva odluka da povuče zakon koji je izglasan većinom koju su činili poslanici opozicije i manje članice vladajuće koalicije, nastavak je niza događaja koji razdor unutar vladajuće koalicije u odnosu na Kombinat aluminijuma čini sve većim.

"Ovo čini poziciju SDP-a neodrživom. Mi uporno pozivamo SDP da počne da se ponaša po uobičajenim pravilima demokratije, po već usvojenom prihvaćenom bontonu demokratije. Kada se ne slažete sa koalicionim partnerom oko tako krupnih pitanja onda je jedino logično da napustite vlast i srušite tu vlast i ili pređete u opoziciju ili izazovete nove izbore i formirate novu većinu", navodi Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta.

Razdor, međutim, nije nastao samo unutar vladajuće koalicije, već i na relaciji Vlada - parlament o čemu najbolje svjedoči izjava premijera Đukanovića koji je zbog skupštinskog "neposluha" javno govorio o "parlamentarnoj diktaturi" u Crnoj Gori.

S obzirom na dimenzije destabilizacije odnosa unutar vladajuće koalicije, ali i cjelokupne političke scene, postavlja se pitanje zašto vlast toliko insistira na rješenjima za KAP i zašto je predsjednik Vujanović baš u ovom slučaju vratio zakon Skupštini.

"Mi se moramo sjetiti da je on jedan od najvažnijih aktera mutnih radnji oko KAP-a. Vlada Filipa Vujanovića je nezakonito u tu fabriku uvela Glenkor i napravila nekih 200 miliona dolara duga. To je bila omča o vratu i KAP-u i Crnoj Gori, koja je poslije omogućila vladi Mila Đukanovića da jednako nezakonito u kombinat uvede jednu od bezbroj of šor ekspozitura Olega Deripaske. Tako mi imamo jednistvenu situaciju da se na tender javila jedna firma, da smo pregovarali sa drugom, ugovor potpisali sa trećoma a danas KAPom upravlja 4. of šor firma. I sve što se radi - od zahtjeva za uvođenje stečaja do ponovnog vraćanja na izglasavanje zakona koji je dobio parlamentarnu većinu radi se da bi se sakrili stari tragovi i možda, ako se pruži prilika da se nastavi sa pljačkanjem KAP i Crne Gore preko njega."
XS
SM
MD
LG