Dostupni linkovi

Rusija iznenađena američkim priznavanjem sirijske grupe


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov iznenađen je odlukom SAD da opozicionu koaliciju proglase legitimnim predstavnikom sirijskog naroda. Rusija naime smatra da je taj potez u proturječju s ranijim dogovorom o traženju političkog odgovora za tranziciju u arapskom svijetu.

Na konferenciji za novinare u Moskvi Lavrov je potez SAD okarakterizirao kao klađenje u kojem su Amerikanci sav ulog stavili na jednu kartu – pobjedu opozicionih nad snagama predsjednika Bašara al-Asada.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je svoju odluku u utorak u intervjuu američkoj TV mreži ABC.

"Donijeli smo odluku da opoziciona koalicija sada okuplja dovoljno različitih predstavnika stanovništva, i zato ih smatramo legitimnim zastupnikom sirijskog naroda."

Obama je naglasio kako očekuje da će opozicija djelovati odgovorno i da će se obavezati na poštivanje prava žena i manjina. Washington i saveznici očekuje da će opozicija u Siriji dobiti podršku i na današnjem (srijeda) sastanku u Maroku. Prema nacrtu izjave s tog skupa, grupa "Prijatelji Sirije" pozvaće Asada da odstupi s vlasti kako bi se omogućila politička tranzicija.

Nacionalna koalicija sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga osnovana je u novembru kao široki front protiv Asadova režima. U Britaniji, Francuskoj i nekoliko arapskih zemalja već je prepoznata kao legitimni predstavnik sirijskog naroda.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov medjutim podsjeća da je priznanje koalicije u suprotnosti s međunarodnim dogovorom koji je postignut u junu u Ženevi i kojim je planirano osnivanje prelazne vlade koja bi okončala dvadesetomjesečne sukobe.

Procjenjuje se da je više od 40.000 ljudi ubijeno od kad je, u martu 2011.godine, započet ustanak protiv Asada. Najmanje 250.000 Sirijaca napustilo je svoje prebivalište.
XS
SM
MD
LG