Dostupni linkovi

Odlazi li kontroverzni ministar branitelja Crnoja?


Mijo Crnoja
Mijo Crnoja

Mijo Crnoja, koji je prije šest dana prisegnuo kao ministar ratnih veterana u hrvatskoj Vladi, podnio je u četvrtak navečer ostavku na svoju funkciju.

Posljednjih dana hrvatski mediji upozorili su na niz afera vezanih uz njegovo nenamjensko korištenje namjenskih kredita, manipulacije sa građevinskim zemljištem koje je dobio kao hrvatski ratni veteran, prijavljivanje na krivoj adresi radi varanja države na lokalnom porezu i još niz drugih.

Razgovori premijera Tihomira Oreškovića s Crnojom trajali su dva dana, a uključeni su i nezavisni pravni eksperti koji su pregledali dokumentaciju kojom je Crnoja mahao pred kamerama.

Crnoja, kojeg je na ovu funkciju kandidirao HDZ, a za njim i predsjednik njegove stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko su za ovu ostavku izravno optužili medije koji su o tome pisali. Iz manjinske stranke vladajuće koalicije, Mosta, ocijenili su kako u Crnojinom slučaju nema kaznene, ali da ima moralne i političke odgovornosti.

HDZ će vrlo brzo predložiti novog ministra ratnih veterana, a mnogi upozoravaju kako je vrlo vjerojatno da će neke od afera u koje je Crnoja upleten dobiti i pravosudni epilog.

Novoimenovani ministar hrvatskih branitelja Mijo Crnoja vrlo je slojevita osoba. Kao hrvatski ratni veteran i ratni vojni invalid dobio je zemljište u Samoboru za izgradnju kuće, ali kuće - nigdje. Na zemljištu je samo daščana ostava za alat, ali mu u dokumentima piše ta samoborska adresa, iako živi u Zagrebu. Gdje je tajna? Prirez na prihode u Samoboru je nula posto, a u Zagrebu 18 posto, pa je Crnoja na taj način zakinuo svoju državu za lijep iznos, reći će neki. Kao veteran i invalid dobio je i 56.000 eura stambenog kredita, kuće opet- nigdje. Maltretirao susjedu, udovicu sa djetetom s posebnim potrebama, a bio je dobar prijatelj i sa čovjekom koji je ubio njenog supruga. Iako težak ratni vojni invalid, kada se počelo pričati o mogućnosti da postane ministar, otišao je liječniku i dogovorio da mu prekvalificiraju invaliditet, kako bi mogao postati ministar, itd itd. Opozicija traži njegov odlazak.

„I to je slika današnje Vlade pet dana nakon njenog imenovanja. Domovinu se brani oružjem kada je to potrebno – u ratu. U miru domovinu se brani poštivanjem Ustava i zakona, plaćanjem poreza i prireza, poštivanjem njenih građana, pomaganjem osobama koje imaju teškoće… Ministar je po svemu što je i sam govorio postupio suprotno, sada se pokušava sakriti iza pravnih začkoljica i dokazati ono što je u principu nedokazivo“, kazao je u srijedu u Saboru Franko Vidović, i sam ratni veteran, u ime Kluba Socijaldemokratske partije.

U ime kluba oporbenih narodnjaka Nada Turina Đurić podsjetila je da se manja stranka vladajuće koalicije Most kune na poštenje, nekorumpiranost, čiste ruke i slično, i zatražila da se svojih načela i drže.

„A tražimo isto tako i od kolega iz Mosta, koji su se tokom izborne kampanje zaklinjali u pravednost, transparentnost i sve ostalo da interveniraju kod svojih kolega u HDZ-u da se ispravno postupi u ovom slučaju i da se pokuša vratiti bar malo čistog obraza novoj Vladi, da početak nove Vlade već u startu ne bude zamrljan sa ministrom koji očito nije dostojan to biti“, navela je Turina Đurić.

Najbolja namjera

Predsjednik SDP-a i bivši premijer Zoran Milanović preveo je ovu inicijativu u jedno odlučno - možda.

„Ako je dio ovoga što se navodi točan, on mora odmah biti smijenjen od strane gospodina Oreškovića, i mi dajemo 24 sata. U protivnom ćemo pokrenuti inicijativu u Saboru za njegov opoziv, odnosno izglasavanje nepovjerenja koja vjerojatno neće proći, ali to je naša dužnost. Most će dobro znati što znači 24 sata da se gospodin Orešković snađe u svojoj ulozi. Premijer mora preuzeti odgovornost“, poručio je Milanović.

Crnoja tvrdi da su to sve medijske konstrukcije usmjerene protiv njega, protiv hrvatskih branitelja i protiv nove hrvatske Vlade. Tjednik „Nacional“ bio je najbrži i najkvalitetniji u izvještavanju hrvatske javnosti o Crnojinim poslovnim, kreditnim, nasilničkim i ostalim aktivnostima.

Berislav Jelinić, foto: Enis Zebić
Berislav Jelinić, foto: Enis Zebić

Dužnost je medija da propituju stvari koje su dvojbene, kaže za naš radio glavni urednik „Nacionala“ Berislav Jelinić.

„Dakle, da mediji budu korektiv, da se propituje jesu li adekvatni ljudi na adekvatnim pozicijama. Mislim da ima dovoljno argumenata da se propita smislenost njegovog imenovanja na tu poziciju i da se napravi potencijalna korekcija. Nije na medijima da ga smjenjuju, to je na nekim drugim ljudima i institucijama. Na medijima je da upozore da se neke stvari trebaju preispitati, pa makar top bilo i drugi dan njegova mandata“, konstatira Jelinić.

Odluka će biti donesena danas. Crnoja i dalje tvrdi da je nevin, HDZ ga zdušno podržava, a Crnoji u obranu treba reći da je ponekad dražesno iskren.

„Ako sam nešto pogriješio, spreman sam snositi sve konzekvence. Ako sam ja u toj svojoj najboljoj namjeri…“, kazao je Crnoja.

Novinarka: Za koga najbolja namjera?

Crnoja: Za sebe u najboljoj namjeri, pa…

XS
SM
MD
LG