Dostupni linkovi

Crna Gora nije nova ruta kosovskih emigranata


Granični prelaz Kula između Crne Gore i Kosova
Granični prelaz Kula između Crne Gore i Kosova

Za razliku od Srbije, Crna Gora nije na udaru talasa ilegalnih emigranata sa Kosova koji bi preko njene granice eventualno probali da uđu na teriotriju neke od susjednih država i dalje ka EU.

To barem pokazuju podaci crnogorske policije iz koje tvrde da su u ovom periodu godine zbog zime i snijega ilegalni prelasci granice preko Kule, koja je jedini granični prelaz sa Kosovom, gotovo nemogući. No, ostalo je pitanje gdje je gotovo 15 hiljada onih koji su u proteklih mjesec ušli u Crnu Goru dalje otišlo i preko kojih graničnih prelaza?

U jeku ilegalne imigracije sa Kosova preko Srbije u Mađarsku i problema koji bi zbog toga mogli da zadese zvanični Beograd, Ambasador Kraljevine Holandije na Kosovu Robert Boš u ponedjeljak je na Tviteru napisao da sve više mladih Kosovara napušta tu zemlju i da to u posljednje vrijeme najčešće čine preko Crne Gore.

No, kako nam je saopštila portparolka Uprave crnogorske policije Tamara Popović, prema njihovim podacima u posljednje vrijeme sve je manje državljana Kosova koji prelaze granični prelaz Kula kod Rožaja, kao i da je takav trend nastavljen u nazad nekoliko sedmica.

Naime, prema podacima crnogorske policije u posljednjih mjesec, tačnije od 12. januara do 8. februara granicu na jedinom graničnom prelazu sa Kosovom, na Kuli kod Rožaja legalno je prešlo preko 14.500 državljana Kosova.

“Našu granicu je na graničnim prelazima u periodu od 02. do 08. februara 2015. godine prešlo 2.500 kosovskih državljana, dok je državljana ove zemlje koji su prešli granicu naše države u periodu od 26. januara do 2. februara ove godine bilo 3.241. Nadalje, sedmicu ranije, od 19. do 26. januara 2015. godine, našu granicu je prešlo 3.845 državljana Kosova, dok je državljana ove zemlje koji su prešli granicu sa našom državom u periodu od 12. do 19. januara ove godine bilo 4.942. Broj prelazaka državljana Kosova preko GP Kula u januaru ove godine 5% manji u odnosu na isti mjesec 2014. godine“, navodi Popović.

Iz Uprave policije napominju da je ilegalni prelazak državne granice između Kosova i Crne Gore “u ovom periodu vrlo teško moguć, posebno zbog zimskih uslova na tom terenu”.

Opšti je utisak da su državljani Kosova koji su legalno ušli u Crnu Goru otputovali dalje, odnosno nijesu se zadržali u Crnoj Gori. Pitanje na koje danas nije bilo moguće dobiti odgovor iz policije je gdje su ti Kosovari otišli i preko kojeg graničnog prelaza.

Rožaje
Rožaje

U Rožajama, gradu najbližem prelazu na Kuli ovih dana nije primjećen uvećan broj ljudi koji dolaze sa Kosova, kaže nam novinarka Vijesti Aida Skorupan, koja je dodatne informacije potražila od lokalnih taksista koji svakodnevno saobraćaju od Rožaja do Peći.

„U Rožajama ovih dana ništa ne ukazuje na povećan protok lažnih azilanata sa Kosova koji putuju u evropske zemlje. Oni ne koriste smještajne kapacitete u gradu, ni usluge lokalnih taksista koji ističu da je Albancima sa Kosova lakše da uđu u Srbiju preko Zubinog Potoka gdje se navodno koristi samo lična karta jer nemaju pečate za pasoš, uz objašnjenje da oni Kosovo i Srbiju tretiraju kao jednu državu. Rožajski taksisti sumnjaju da kosovski azilanti ukoliko ulaze u Crnu Goru dalje idu u BiH u koju od zavisnosti od toga koju ispravu imaju -da li srpski ili pasoš UNMIK-a ulaze legalno ili ilegalno. Iz BiH organizovano odlaze u zemlje EU što i nije novi trend već se događa svih ovih godina“, kaže nam Aida Skorupan.

Ni predsjednik SDP u Rožajama Izet Bralić nije u posljednje vrijeme primijetio ništa neuobičajeno u tom gradu.

Mislim da je uobičajeno da se u ovom periodu decembra, januara i februara smanji taj broj prelazaka i mislim da se ništa drugo ne dešava na toj relaciji Crna Gora – Kosovo. Što se tiče onih koji su leglano ušli u Crnu Goru ja zaista ne znam gdje oni dalje odlaze. Nemam ta saznanja ni kao građanin ni kao političar“, kaže Bralić.

Tokom NATO bombardovanja zbog akcija srbijanske policije i paravojske na Kosovu u Crnu Goru na Metehu kod Plava ušle su tada hiljade izbjeglica, a ta tačka je godinama kasnije prema nezvaničnim informacijama bila mjesto gdje su granicu prelazili razni krijumčari.

„Nijesam primijetio da kod nas ima tih ljudi. Plav je mala sredina i lako bi se sve primijetilo i ja nema nikakve informacije da je neko pokušao da pređe ileglano. To je planina i sada je pod snijegom i zbog toga vrlo rijetko ko pokušava“, objašnjava u izjavi za RSE predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović.

XS
SM
MD
LG