Dostupni linkovi

Odlaganje sednice parlamenta produbilo institucionalnu krizu na Kosovu


Lideri postizborne koalicije, Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo je odluku o odlaganju konstitutivne sednice Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za petak, ocenili su neprihvatljivom i skandaloznom.

Lider Alijanse i kandidat opozicije za premijera Ramush Haradinaj, kazao je da svaka partija može da iznese svoje zabrinutosti i na samoj sednici, zato, prema njemu, nije bilo razloga da se sednica odloži. On je isključio mogućnost organizovanja novih izbora na Kosovu, navodeći da je Demokratska Partija Kosova glavna prepreka zbog neformiranja institucija na Kosovu.

“Naša je ocjena da je potez predsedavajuće (Flore Brovina) skandalozan i još jedan u nizu u službi njene partije, Demokratske partije Kosova. Znači, to je skandalozan i besmislen čin. Jedina stvar koja predstavlja prepreku na putu je partija DPK, koja ne uspeva da formira institucije jer niko ne želi da gradi institucije sa tom partijom”, kazao je Haradinaj.

U međuvremenu, lider DSK-a, Isa Mustafa, kandidat koalicije za predsednika skupštine Kosova, kazao je da je predsedavajuća Brovina pozivom za sastanak sa političkim partijama u cilju odlaganja sednice prevazišla svoja ovlašćenja. Mustafa je takođe kazao da koalicioni blok ima glasove da zajedno formira nove institucije nezavisno na odlaganja.

“Verujem da imamo većinu glasova i to je za nas najjznačajnije. Srpska lista i ostali će odlučiti o svojim glasovima, ali mi u svakoj situaciji imamo većinu u parlamentu, a svi trebaju znati da u parlamentarnom sistemu većina odlučuje”, naglasio je Mustafa.

Komentarišući poziciju Srpske liste koja je zatražila odlaganja zbog konsultacija za Beogradom a nakon priključenja pokreta Samoopredeljanje opozicionom bloku, Mustafa je kazao da na sastanku opozicije tim srpskim političkim subjektom nije bilo ničega zabrinjavajućeg.

“Istina je da smo mi u razgovorima obavestili Srpsku listu o sporazumu sa pokretom Samoopredeljenje, sa čim su se slozili i kazali da je bolje da i taj pokret bude uključen, te su izrazili spremnost za saradnju.Ne znam šta se desilo u međuvremenu, ali mi čemo naravno razgovarati sa Srpskom listom”, kazao je Mustafa.

S druge strane, pokret Samoopredeljenje, koji se sada pridružio opozicionom bloku, i dalje se nada da će ovaj blok formirati i voditi buduće institucije.

Dardan Molliqaj iz ovog pokreta kaže da su manjine ustavna kategorija, tako da će i Srpska lista biti predstavljena u institucijama, ali, po njemu, oni neće biti deo koalicije.

„Uključenost srpske manjine, u ovom slučaju Srpske liste, i ostalih manjina je zagarantovano Ustavom ali neće biti koalicije sa Srpskom listom, već će oni biti predstavljeni u institucijama onoliko koliko to predviđa Ustav Kosova“, kazao je on.

Konstitutivna sednica, odnosno izbor predsednika i pet podpredsednika trebala je da se održi u petak, ali, na zahtev Srpske liste, ona je odložena za 18. septembar.

XS
SM
MD
LG