Dostupni linkovi

Konačna odluka o zahtjevima za poništavanje izbora u petak


Protest opozicije u Podgorici, 20. april 2013.
Protest opozicije u Podgorici, 20. april 2013.
Kolegijum predsjednika Skupštine razmatrao je zahtjeve opozicije za poništavanje predsjedničkih izbora i raspisivanje novih, ali o tome će konačnu odluku donijeti u petak. Istog dana, iste zahtjeve razmatraće i Vlada. U međuvremenu iz opozicije koja je podržala Miodraga Lekića i koja ne priznaje pobjedu Filipa Vujanovića, čuju se različiti tonovi o tome šta bi trebalo da bude njihova dalja strategija.

Dugo očekivani kolegujum predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića o zahtjevima opozicije za poništenje predsjedničkih izbora i raspisivanje novih održan je bez prisustva članova iz opozicionog saveza Demokratski front.

To pitanje je razmatrano, ali će konačan odgovor biti poznat u petak, novinarima je saopštio Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore.

"U načelu je otvorena rasprava o zahtjevu sa protesta i pošto će trebati da budu obavljeni još neki razgovori unutar snaga potpisnica tih zahtjeva a i predstavnika skupštine, odlučili smo da razgovor o toj temi ostavimo za sjutra ili prekosjutra".

Osim Skupštine, zahtjeve organizatora nedavnog protestnog skupa u petak će razmatrati i Vlada.

"Ono što je moj prvi utisak, iako ne želim da sudim, jeste da su to pitanja uglavnom van vladine nadležnosti. Naravno, poštujući ozbiljnost skupa, organizatora, imajući u vidu da su u pitanju lideri opozicije, da su u pitanju poslanici crnogorskog parlamenta prema njihovoj inicijativi ćemo se odnijeti krajnje odgovorno i saopštiti stavove koji će biti podudarni sa onim što je vladina pozicija u sistemu", rekao je premijer Milo Đukanović.

Podsjetimo, organizatori subotnjeg građanskog protesta, Skupštini i Vladi uputili su zahtjev za poništenje predsjedničkih izbora na kojima je prema zvaničnim rezultatima pobijedio kandidat vladajućeg DPS-a i dosadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Obrazlažući zahtjev dokumentovanim neregularnostima na brojnim biračkim mjestima, traže da Skupština izbore održane 7. aprila učini ništavnim posebnim tzv. Lex specialis zakonom, nakon čega bi prvi čovjek zakonodavne vlasti Ranko Krivokapić raspisao nove izbore.

No Krivokapić je prema toj ideji u utorak zauzeo distanciran stav.

"Ako bi ste usvojili takav presedan da parlamentarna većina može poništavati rezultate izbora, nikada ne bi došlo do promjene vlasti u Crnoj Gori. Dakle, taj zahtjev izlazi iz osnovnih demokratskih principa i bio bi prvenstveno na štetu opozicije", ocijenio je on.

Velika odgovornost na opoziciji

Razumijevanje za Krivokapićevo mišljenje međutim nema funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović koji je bio šef izbornog štaba Miodraga Lekića.

Goran Danilović
Goran Danilović
"Skupština je dužna da donese zakon kojim bi se poništili izbori koji poništavaju član 2 Ustava jer njihov rezultat ne proizilazi iz slobodne volje građana. Ništa sretnije i značajnije skupština ne bi mogla da uradi. Izgovor da bi se time onemogućila smjenjivost vlasti zaista nije dobar iz prostog razloga što izborne krađe obesmišljavaju, odnosno onemogućavaju smjenjivost vlasti", kaže za RSE Danilović.

U isto vrijeme iz drugih opozicionih redova stižu pozivi na uzdržanost u narednim potezima. Tako potpredsjednica Pozitivne Azra Jasavić pojašnjava kako nepravde u izbornom procesu ne smiju biti alibi za ishitrene i neoprezne poruke ka političkim adresama koje su značajne za evropsku budućnost Crne Gore.

Na pitanje koliko će na dalju strategiju opozicije uticati stavovi Brisela koji se protivi vaninstitucionalnom djelovanju Goran Danilović odgovara da ne spori da među opozicionim partijama postoje razlike da li da djeluju kroz institucije ili bojkotom.

"Na nama je velika odgovornost i ja se nadam da je zaslužujemo i da ćemo je biti dostojni. Koliko cijela opozicija bude valjano branila izborni rezultat gospodina Lekića, ukoliko pokažemo jedinstvo u namjeri da demokratski, civilizovano, ako treba gandijevski dođemo svoje pobjede i drugačije Crne Gore, ja sam ubijeđen da postoji realan optimizam i nada da to može da se desi vrlo brzo", rekao je on.

U kom god smjeru politička situacija u Crnoj Gori dalje bude išla, za političku analitičarku Daliborku Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje, raspisivanje vanrednih ali parlamentarnih izbora je realno. Ne samo zbog krize nakon predsjedničkih izbora, već i loših rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i ekonomske situacije u državi.
XS
SM
MD
LG