Dostupni linkovi

Odgovor novinara na represiju: Poziv na štrajk i odbranu profesije


Sa jednog od protesta novinara u Podgorici
Sa jednog od protesta novinara u Podgorici
Serija napada na novinare u Crnoj Gori izazivala je oštre osude Brisela, Vašingotona, ali i međunarodnih novinarskih organizacija koje su od crnogorskih vlasti zatražile da pod hitno otrkiju počinioce.

No i sami novinari u Crnoj Gori sve glasnije pozivaju na proteste, pa čak i na generalni štrajk, a ponovo je aktivirana priča da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

Povodom napada na novinare koji ne prestaju, udruženja i druge organizacije koje okupljaju predstavnike medija sve su glasniji u pozivima da i sama branša nešto učini kako bi se zaštitila od onih koji bez ikakvog zazora ubijaju i prebijaju novinare i pale imovinu glasila koji kritikuju vlast.

Iz Sindikata medija za Dan novinara Crne Gore 23. januar najavljuju protest ispred zgrade Vlade koju smatraju najodgovornijom za ambijent u kojem novinari ne mogu slobodno da rade svoj posao.

Mila Radulović kaže za RSE da u Sindikatu medija smatraju da je solidarnost najbolji odgovor esnafa na nasilje.

"Novinari će najbolje biti zaštićeni ako su solidarni i ako profesionalno rade svoj posao. Zato se mi u sindikatu trudimo da uređivačke politike medija u kojima radimo ostavimo po strani i da kolege ujedinimo u rješavanju zajedničkih problema. Na žalost u ovakvoj državi gdje nije jasna razlika između kriminala i javnih funkcionera i gdje tužilaštvo ne radi svoj posao, novinari su postali laka meta onih kojima se ne sviđa što upravo o tome izvještavamo. Zato sindikat radi na tome da novinari dobiju zakonsku zaštitu po ugledu na onu koju imaju službena lica", ističe Radulović.

Ta inicijativa koja bi zahtijevala promjenu zakona ima gotovo apsolutnu saglasnost parlamentarnih stranaka, pa je za očekivati da novinari u Crnoj Gori ubuduće i dobiju status službenog lica.

Novinarima u Crnoj Gori treba jedno krovno udruženje koje bi između ostalog imalo ulogu da brani profesiju i same novinare, kaže dugogodišnji novinar Dragoljub Vuković.

"Udruženje koje će na odgovarajući način predstavljati novinare i u odnosu prema poslodavcu i u odnosu prema državi i društvu kojem služe. Bojim se da trenutno u Crnoj Gori imamo samo neke fragmente takve vrste organizacije i neke pokušaje recimo preko Sindikata medija da se do toga dođe. Ovo naravno ne isključuje obavezu države da ih štiti, ali mislim da novinari sami moraju pokazati neki minimum profesionalne samosvijesti i samoorganizacije koji će označiti njihovu potrebu i za odbranom u krajnjem slučaju", rekao je Vuković.

Pavićević: Apeli i osude ne vode ničemu

Osude nasilja nad novinarima u Crnoj Gori stižu ovih dana sa najviših adresa u Vašingtonu i Briselu kao i sa adresa međunarodnih novinarskih udruženja i organizacija.

Kao jedan od odgovora koji bi sami novinari u Crnoj Gori mogli da upute državi i javnost kako bi skrenuli pažnju na brojne napade koji ne prestaju je i poziv na generalni štrajk medija. On je stigao od Udruženja novinara Crne Gore čiji je potpredsjednik Ranko Pavićević tim povodom u izjavi za RSE poručio:

"Na žalost represija se nastavlja, novinare ovdje napadaju, podmeću im bombe, prebijaju ih i ubijaju, sjetimo se koliko je prošlo od ubistva Duška Jovanovića. Niti nalogodavci, niti počinioci skoro niti u jednom slučaju do danas nijesu otrkiveni. To je bio razlog da smo mi pozvali na generalni ili jednostavno na štrajk, jer čini mi se da sami protesti više ne vode ničemu kao ni sami apeli i osude tih brutalnih napada", ističe Pavićević.

Do danas su ostali nerasvijetljeni gotovi svi ozbiljni napadi na medije i novinare u Crnoj Gori koji su zadržali kritičan odnos prema vlasti. Ubistvo urednika i vlasnika Dana Duška Jovanovića iz 2004. godine samo je djelimično rasvijetljeno.

Istrage o nalogodavcima napada na direktora Vijesti Željka Ivanovića i novinarku tog lista Oliveru Lakić takođe nijesu odmakle od samog početka, došlo je do zastare prebijanja sportskog novinara Mladena Stojovića, a do danas nije poznato ni ko stoji iza ubistva Srđana Vojičića i prebijanja književnika Jevrema Brkovića, koga je Vojičić obezbjeđivao. Ostali su nerasvijetljeni i napadi na imovinu dnevnika Vijesti kojima je u Podgorici zapaljeno više vozila.

Krajem decembra na redakciju dnevnog lista "Vijesti" u Podgorici bačena je bomba dok je u zgradi tog uticajnog lista bilo 15 ljudi.

Među posljednjim napadima je i onaj sa početka godine kada je u Nikšiću pretučena dopisnica Dana, Lidija Nikčević.
XS
SM
MD
LG